16 °C Budapest

Kirobbanó teljesítmény - sok kérdőjellel

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 10:29

Közép-Európa csak akkor fogja tudni fenntartani kiemelkedő, öt százalékos növekedési ütemét, amely messze lekörözi Nyugat-Európa gazdasági teljesítményét, ha véghezviszi a szabadpiaci reformokat - figyelmeztet a Central Europe Top 500, a Deloitte által a térség ötszáz legnagyobb vállalatáról készített rangsor és jelentés 2007-es kiadása.


A Deloitte Central Europe Top 500 lista az Adriától a Balti-tengerig és a Fekete-tengerig terjedő régió vállalatainak eredményeit vizsgálja, és olyan országokat ölel fel, amelyek vagy már most az Európai Unió tagjai, vagy az EU-csatlakozás folyamatának különböző szakaszaiban vannak.

A Deloitte jelentése szerint a közép-európai országok kormányainak reformokat, és mindenekelőtt további privatizációt kell végrehajtaniuk. Csak így lehet képes felzárkózni a térség a nyugat-európai államokhoz, mielőtt az 1989-es rendszerváltás után születettek generációja nyugdíjba megy.

A Deloitte a régió legjelentősebb vállalatainak vezetőivel készített exkluzív interjúkat idézve arra is felhívja a figyelmet, hogy Közép-Európa a jövőben csak akkor tud a közvetlen külföldi tőkebefektetés célpontja maradni, ha az oktatási rendszerek reformja végbemegy, és így a dolgozók új képességeket tudnak a cégek szolgálatába állítani.

A javaslat időszerű, hiszen a növekvő munkaerő- és egyéb költségek miatt Közép-Európa már nem tud csak azzal imponálni a külföldi befektetőknek, hogy itt alacsonyak a költségek. A CE Top 500 rangsor megszületése egybeesik azzal, hogy az 1989 után született fiatal korosztály - a kommunista befolyástól mentes első teljes generáció - belép a dolgozó társadalomba, és így a régió egy érdekes fordulóponthoz érkezik.

A CE Top 500 lista a térség ötszáz legnagyobb vállalatát rangsorolja árbevétel, nyereség, alkalmazotti létszám és piaci kapitalizáció szerint. A rangsorban alig történt változás az előző évhez képest, hiszen a PKN Orlen, a lengyel olajfinomító és kőolaj-forgalmazó megőrizte vezető helyét, de a többi energiaipari cég, így a MOL és a cseh CEZ sincs sokkal lemaradva. Utánuk szintén előkelő helyeken találjuk az autógyártókat, közülük is a Volkswagen tulajdonában álló cseh Skoda-t; őt a magyar Audi és a Volkswagen saját szlovák leányvállalata követi. A Telekomunikacja Polska, egy lengyel távközlési szolgáltató az egyetlen olyan vállalat a régió tíz legnagyobbja között, amely nem az energiaiparban és nem az autógyártásban érdekelt.

Árbevétel szempontjából a legjelentősebb külföldi tőkebefektetők a Volkswagen autógyár, az Arcelor Mittal, egy acélgyártó multi, és a Metro kiskereskedelmi lánc. A piaci kapitalizációs rangsort a CEZ, a cseh energiaóriás vezeti, utánuk pedig két lengyel bank, a Pekao SA és a PKO BP következik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CE Top 500 rangsorolja emellett a bankszektor (CSOB, Csehország), a biztosítási üzletág (PZU, Lengyelország), az építőipar (Skanska CS, Csehország), az energiaipar (PKN Orlen, Lengyelország), a gyáripar (Skoda, Csehország), a gyógyszeripar (Chinoin Zrt./Sanofi Aventis, Magyarország), valamint a technológia, média és telekommunikációs iparág (Telekomunikacja Polska SA, Lengyelország) legnagyobb vállalatait is.

Seres Béla a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának vezető partnere elmondta: Az előző évvel összevetve 2007-ben sokkal jobban teljesítettek a régió nagy cégei, de kérdéses, hogy ez a tendencia tartósnak bizonyul-e majd. A bizonytalanság oka, hogy a világgazdaság idei lassulása alól a régiós nagyvállalatok nem vonhatják ki magukat teljesen, igaz, mindennek hatásai ma még nem jelezhetők előre pontosan.

A Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletágának régiós vezetője hozzátette: A jelenlegi jó eredményeket az is befolyásolta, hogy számos energetikai vállalat is bekerült a listába, amelyek növekedését egyértelműen a szektorban tapasztalható árrobbanás húzta magával.

Kovács Domonkos, a Deloitte Vállalatértékelés és Pénzügyi modellezés üzletágának igazgatója elmondta: Tisztán látszik, hogy a kiemelt stratégiai fontosságú cégeket szívesebben tartják meg állami kézben, ami nemcsak az energetika, hanem az infrastruktúra és a közlekedés területére is igaz. Mindez annak ellenére van így, hogy az államiak általában gyengébben teljesítenek, mint a magánvállalatok. Az idei listába összesen 120 állami tulajdonú cég került be, amelyek a felsorolásban szereplő vállalatok összesített árbevételének a 20 százalékát adják.

A Deloitte szakértője kiemelte: A gazdasági hozzáadott érték mutatóját (Economic Value Added - EVA) vizsgálva kiderül, hogy a regionális vállalatok túlnyomó többsége nem tudta kitermelni a tőkéjének költségét, vagyis nem hozott akkora hasznot, mint más, azonos kockázatú befektetések. Számos olyan nagy társaság van a világ tőzsdéin, amely ebből a szempontból jobban teljesít - tette hozzá.
Kovács Domonkos elmondta: Bár a globális gazdasági visszaesés várhatóan a régióban is érezteti majd a hatását, hosszú távon Közép-Kelet Európa kilátásai továbbra is jók.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM