Hogyan juthatsz gyorsan pénzhez? Csak néhány nap kell hozzá...

Pénzcentrum
2008. június 19. 05:55

A lakossági hitelek területén már régóta ismeretes a gyorshitelek kínálata. Egy ideje azonban már nem csupán magánszemélyek vehetnek fel ilyen jellegű kölcsönöket, hanem a kkv-k számára is megadatik a lehetőség, így bővítve a számukra elérhető banki finanszírozási palettát. A Pénzcentrum.hu most annak járt utána, hol és milyen feltételekkel mekkora összeghez lehet hozzájutni.

Összeállításunk elkésztésében a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, a Commerzbank, az FHB Bank, a K&H Bank és az OTP Bank nyújtott segítséget. A mezőny, illetve a termékpaletta rendkívül változó, így van miből választaniuk a forrásszűkében lévő vállalkozásoknak.

Sokmindenre kapható

A bankok által felvonultatott kínálatban többféle termékkel is találkozhatunk, akad, ahol a gyorshitel folyószámlahitel képében érkezik, míg másutt akár beruházási célra is fordíthatjuk.

A Budapest Banknál a Dupla Expressz hitelkonstrukció funkciónál gyorshitelként, a hosszú távú fejlesztésre az éven túli, míg a likviditási problémák áthidalására a folyószámlahitel ajánlott. Előbbi esetében 300 ezer - 8 millió forint vehető fel 13-72 hónapra, míg utóbbi esetében 300 ezer - 6 millió forintot igényelhetnek 12 hónapra a vállalkozások.

A CIB Banknál a gyorshitel kategóriájához a legközelebb a CIB Zöldhullám Hitel Extra áll, melyet új ügyfelek is igényelhetnek. A folyószámlahitel 1 éves időtávra igényelhető, a hitelkeret minimum 2,5, maximum 25 millió forint lehet, s egy teljes évre meghosszabbítható.

A Citibanknál forgóeszköz-finanszírozásra igényelhető maximum 20 millió forintos hitelkeret legfeljebb 3 éves időtávra, melyhez nem szükséges tárgyi fedezetet felmutatni, amennyiben a 10 millió forintot nem haladja meg az igényelt összeg.

A Commerzbank is gyorshitellel áll azon kis- és középvállalkozások rendelkezésére, akiknél jelentős versenyelőnyt a hagyományosnál gyorsabb és egyszerűbb hiteldöntési folyamat. Az 5-50 millió forintos hitel rövid lejáratú forgóeszköz finanszírozási forrásként, illetve éven túli beruházási hitelként is igénybe vehető. Előbbi esetében a futamidő a szerződéskötés napjától számított maximum 360 nap, utóbbi esetében maximum 7 év lehet.

A K&H Bank a "K&H könnyített gyorshitel vállalkozásoknak" nevű termékkel a kkv-k rendelkezésére. Lényege, hogy éven belüli lejáratú hitellehetőséget biztosít, amely a lejáratkor megújítható. A maximum felvehető összeg 50 millió forint, azonban a keret nagysága függ a vállalkozás éves nettó árbevételétől, számlaforgalmától, a vállalkozás már meglévő kötelezettségvállalásainak mértékétől, valamint a hitelbírálati minősítéstől.

Az OTP Banknál az OTP Sprint Hitel tölti be a gyorshitel funkcióját, ennek keretében legalább 1, de legfeljebb 25 évre vehető fel maximum 5 millió forint. A szabadon felhasználható hitelt kezdő vállalkozások is igénybe vehetik.

Az FHB Banktól pedig azt tudhattuk meg, hogy jelenleg még nem kínálnak ilyen terméket, a fejlesztés pedig olyan fázisban van, hogy még nem kristályosodott ki egészen pontosan a bevezetés időpontja.

Adminisztráció és fedezet

A Budapest Banknál az igényléshez az általános cégdokumentumok és a nullás APEH igazolás mellett az előző lezárt pénzügyi évre vonatkozó beszámoló és szja bevallás eredeti példánya, valamint az igénylést megelőző 12 hónapra vonatkozó eredeti számlakivonatok, feltéve, hogy az igénylő nem a banknál vezette számláját. Az igényléshez egy tulajdonos készfizető kezességére van szükség, valamint felhatalmazó levélre a cég más banknál vezetett számláira. Előírás, hogy az igénylő vállalkozásnak a cégbejegyzéstől számított legalább 12 hónapos működési múlttal kell rendelkeznie, illetve az előző lezárt pénzügyi évre vonatkozó nettó árbevétele nem haladja meg az 50 millió forintot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CIB Bank Zöldhullám hitele esetében nem kell tárgyi fedezetet nyújtani, ugyanis a folyószámlahitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 80 százalékos kezessége kapcsolódik, emellett kell a magánszemély készfizető kezességét biztosítani. Igényléskor a szerződés szerepét is betöltő igénylő lapot, a Hitelgarancia kezességére vonatkozó kérelmet, köztartozásmentességi igazolásokat, valamint a számlanyitáshoz szükséges dokumentumokat kell benyújtani. A hitelt azon legalább 1 teljes lezárt éves működéssel rendelkező devizabelföldi gazdasági társaságok igényelhetik, amelyek utolsó lezárt évi árbevétele 50 millió forint feletti.

A Citibank esetében az igényléshez a kérdőív kitöltése mellett biztosítéki adatlapot, illetve annak mellékleteit kell benyújtani, illetve a vállalkozás pénzügyi beszámolóját.

A Commerzbanknál a hiteligényléshez cégkivonat, társasági szerződés, aláírási címpéldány, éves beszámoló, kiegészítő melléklet, könyvvizsgálói záradék, könyvvizsgálói nyilatkozat a sarokszámok egyezőségéről, 3 hónapnál nem régebbi főkönyvi kivonat, adófolyószámla-kivonat, VPOP nullás igazolás, valamint értékbecslés szükséges. A hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása kapcsolódik.

A K&H Banknál a gyorshitel igénybe vételéhez nem kell a banknál vezetett számlával rendelkezni, ugyanis más magyarországi Bank által vezetett bankszámla forgalmat is elfogadunk a hitel fedezeteként. Emellett a könnyített biztosítéki rendszerben nem kell tárgyi fedezetet biztosítani, s a bank maga szerzi be a hitelkérelemhez szükséges dokumentumokat is. A K&H esetében ugyanis a hitelkeret fedezete az előző 6 havi számlaforgalom, tehát ennyi a minimum előírás a számlamúltra vonatkozóan.

Az OTP Sprint hiteléhez a hitelkérelem mellett a vállalkozás létét igazoló, illetve a gazdálkodással kapcsolatos dokumentumokat, a beszámolónak megfelelő információs adatlapot, a fedezetként szolgáló ingatlanra vonatkozó vagyonbiztosítási szerződést, az ingatlanra vonatkozó adatlapot, az ingatlan értékmegállapításhoz szükséges dokumentumokat, az ingatlan adatszolgáltató lapját kell benyújtani, az APEH, VPOP és önkormányzati igazolások mellett. Fedezetként kizárólag magánszemély, vagy egyéni vállalkozó tulajdonában álló per-, tehet- és igénymentes lakó-, és/vagy nyaralóingatlant fogadnak el.

Devizanem

A Budapest Bank hitele forintban igényelhető. A CIB Bank esetében a hitel elérhető forint-, euró-, svájci frank-, és dollár alapon, melyek közül a forintalapú a legnépszerűbb. A Citibanknál forintban, euróban és svájci frankban is igényelhető a gyorshitel. A Commerzbank Gyorshitel lehívható dollár, svájci frank és euró devizanemekben is.

A K&H-nál a könnyített gyorshitel rendszer keretében forint és deviza alapon is igényelhető hitel, amely lehet folyószámlahitel, rulírozó, illetve nem-rulírozó forgóeszköz-hitel. Az OTP Banknál a hitel devizaneme lehet forint, svájci frank, euro, illetve dollár.

Gyorsaság

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem