2 °C Budapest

Nincs hitel, nincs pénz

Pénzcentrum
2007. november 12. 16:00

Az idei év kilencedik hónapjában megtorpant a hitelfelvételi kedv a háztartások esetében, a megtakarítások területén pedig nem történ kiemelkedő változás - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bankszektor

Az előző hónapban tapasztaltnál jelentősebb mértékben emelkedett meg a bankszektor összesített mérlegfőösszegének állimánya szeptember hónapban, s így a mérlegfőösszeg elérte a 23 000 milliárd forintot.


Hitelek

A bankszektor által a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya emelkedett, s ez volt képes ellensúlyozni a vállalkozások hitelállományának csökkenését, így az összesített hitelállomány éves szinten 14,3 százalékos növekedést élt meg, s szeptemberben 15 511 milliárd forintot tett ki.


A háztartásoknak nyújtott forinthitelek állományában (2 271 milliárd forint) lényeges változás nem történt, továbbra is inkább a devizahitelre szavaznak a háztartások, ugyanis ez utóbbi állományában (2 824 milliárd forint) augusztushoz képest 1,46 százalékos növekedés következett be, amely azonban jóval alacsonyabb ütem, mint az előző havi.


A lakáscélú hitelek esetében hasonló tendenciát fedezhetünk fel, igaz, ott a forinthitelek állományának 7,2 milliárd forintos csökkenése szembetűnőbb méreteket öltött szeptember során.

A kis- és középvállalkozások szektorában megfordult az eddig érvényes tendencia, vagyis vélhetően a szektorban célzott gyorshitelek és egyéb vállalkozói kölcsönök térnyerésének köszönhetően növekedésnek indult a kis- és középvállalkozások hitelállománya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2007. szeptemberében a bankszektor minősítési kötelezettség alá eső állománya tovább emelkedett, azonban a rossz hitelek problémamenteshez viszonyított aránya továbbra is 61 százalék. A bankszektor fizetőképességi mutatója szeptember során tovább csökkent.Betétek

A kamatadó évfordulójának ellenére a háztartások betétállományában (4 968 milliárd forint) nem történt érdemi változás, az egy éves lejáratra lekötött kamatadó-mentes betétekből felszabaduló pénz vélhetően ugyanezen formában került további lekötésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59