7 °C Budapest

A három-számjegyű THM nyomában: mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2008. június 5. 05:40

Gyors kölcsön kézből-kézbe Több pénzügyi finanszírozó is egymásra licitálva kínálja a televíziós reklámokban és az értékesítési csatornákon keresztül a könnyen felvehető, gyorsan hozzáférhető kölcsönöket. Ezek a pénzügyi vállalkozások a rendkívül kockázatos kihelyezéseket a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél sokkal magasabb teljes hiteldíj-mutató mellett kínálják. Mi lehet az oka az óriási eltérésnek, ennyivel többet kell visszafizetni vagy a számok megtévesztőek?


Egyenlő mércét szorgalmaznak
Már az ombudsman előtt van az a javaslat, mely tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a gyorskölcsönök értékesítését és mely szerint a jegybanki alapkamat tízszeresében kellene maximalizálni a kölcsönnyújtás költségeit.

Kezdeményezik a végrehajtásról szóló törvény módosítását is, azt kívánják elérni, hogy nem lehessen a becsérték feléért hozzájutni egy ingatlanhoz, ezzel végérvényesen adósságcsapdába és a hajléktalanságba taszítani a tulajdonosokat.

Szeretnék elérni továbbá, hogy a pénzügyi szolgáltatók egyoldalúan ne módosíthassák a kölcsön feltételeit, ezzel tovább javítanák a fogyasztók jogbiztonságát.

Gyors kölcsön kézből-kézbe


Ezért bármit aláírnál?
A Provident anyavállalatát még a XIX. század végén alapították az Egyesült Királyságban, a cég valamivel több, mint egy évtizede nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Ezek után a nemzetközi divízió levált az anyavállalatról és önállóan folytatta tevékenységét. Hazánkban hét éve alakult meg és ez idő alatt országos hálózattá fejlődött a cég. A vállalkozás fő profilja kis összegű (30-200 ezer forintig terjedő) kölcsönök kihelyezése rövid futamidőre, kezes és fedezet nélkül.

A cég szolgáltatása gyors és kényelmes, bár az ügyfélkört nem minden esetben a reklámokban bemutatott mintacsalád teszi ki, sok esetben az utolsó szalmaszálba kapaszkodó eladósodott emberek találják meg a céget. Az igénylési feltételek nem túl bonyolultak, minden magyarországi bejelentett lakcímmel és rendszeres jövedelemmel rendelkező, nagykorú magánszemély benyújthatja kérelmét interneten vagy telefonon keresztül egyaránt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bírálatot és az engedélyezést követően a cég üzletkötője személyesen adja át a kölcsönt az igénylőnek, majd minden héten újabb látogatást tesz a törlesztőrészletekért. Az igénylő választhat a 26, a 40 és az 54 hetes futamidő közül, de külön díj felszámítása mellett idő előtt is visszafizetheti a kölcsönt. A THM egységes és összehasonlítható formában mutatja be az ügyfeleknek, hogy mennyibe kerül a hitel a kamaton kívül felmerülő összes költséggel együtt. Mivel a mutatót befolyásolja az összeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága, így nem meglepő, hogy a cég által kínált kölcsönök mutatói rendkívül kedvezőtlenek.

A mutató annál magasabb, minél kisebb a hitelösszeg, minél rövidebb a futamidő és minél gyakoribb a törlesztés, így jön ki egy ötvenezer forintos, 26 hetes kölcsön THM-je 437,42 %-ra. Ilyen esetekben is kötelező a mutató feltüntetése, de ez sokszor torz is lehet, mert éven belüli kölcsönre éves mutatót kell számolni. A fenti példánkban a hetente átlagosan fizetendő hiteldíj nem érte el az ezer forintot sem és összességében a kölcsön másfélszeresét kell visszafizetni.

A törlesztést a kölcsön kézhezvételét követő hetedik nap kell megkezdeni, minden adós kap egy egyéni nyilvántartó lapot, amin rögzítheti és nyomon követheti, hogy mennyi maradt még a tartozásából. Amennyiben az adós nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek, úgy a cég megteszi a szükséges formális, majd jogi lépéseket, melynek súlyos következményei is lehetnek.

Az első ránézésre szokatlanul magas hiteldíjak miatt nem is gondolnánk, hogy már körülbelül minden harmincadik állampolgár igénybe vette a cég szolgáltatásait. A cég szerint nem a jövedelmi viszonyuk, hanem a gyors pénzhez jutás köti össze ezeket az embereket, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy - a fedezet hiánya mellett - a kényelmi szempontok is drágítják a hitelt, az ügynökök mennek házhoz és nem az ügyfeleknek kell bankba járni.

Megjelent a konkurencia

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem