30 °C Budapest

A három-számjegyű THM nyomában: mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2008. június 5. 05:40

Gyors kölcsön kézből-kézbe Több pénzügyi finanszírozó is egymásra licitálva kínálja a televíziós reklámokban és az értékesítési csatornákon keresztül a könnyen felvehető, gyorsan hozzáférhető kölcsönöket. Ezek a pénzügyi vállalkozások a rendkívül kockázatos kihelyezéseket a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél sokkal magasabb teljes hiteldíj-mutató mellett kínálják. Mi lehet az oka az óriási eltérésnek, ennyivel többet kell visszafizetni vagy a számok megtévesztőek?


Egyenlő mércét szorgalmaznak
Már az ombudsman előtt van az a javaslat, mely tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a gyorskölcsönök értékesítését és mely szerint a jegybanki alapkamat tízszeresében kellene maximalizálni a kölcsönnyújtás költségeit.

Kezdeményezik a végrehajtásról szóló törvény módosítását is, azt kívánják elérni, hogy nem lehessen a becsérték feléért hozzájutni egy ingatlanhoz, ezzel végérvényesen adósságcsapdába és a hajléktalanságba taszítani a tulajdonosokat.

Szeretnék elérni továbbá, hogy a pénzügyi szolgáltatók egyoldalúan ne módosíthassák a kölcsön feltételeit, ezzel tovább javítanák a fogyasztók jogbiztonságát.

Gyors kölcsön kézből-kézbe


Ezért bármit aláírnál?
A Provident anyavállalatát még a XIX. század végén alapították az Egyesült Királyságban, a cég valamivel több, mint egy évtizede nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Ezek után a nemzetközi divízió levált az anyavállalatról és önállóan folytatta tevékenységét. Hazánkban hét éve alakult meg és ez idő alatt országos hálózattá fejlődött a cég. A vállalkozás fő profilja kis összegű (30-200 ezer forintig terjedő) kölcsönök kihelyezése rövid futamidőre, kezes és fedezet nélkül.

A cég szolgáltatása gyors és kényelmes, bár az ügyfélkört nem minden esetben a reklámokban bemutatott mintacsalád teszi ki, sok esetben az utolsó szalmaszálba kapaszkodó eladósodott emberek találják meg a céget. Az igénylési feltételek nem túl bonyolultak, minden magyarországi bejelentett lakcímmel és rendszeres jövedelemmel rendelkező, nagykorú magánszemély benyújthatja kérelmét interneten vagy telefonon keresztül egyaránt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bírálatot és az engedélyezést követően a cég üzletkötője személyesen adja át a kölcsönt az igénylőnek, majd minden héten újabb látogatást tesz a törlesztőrészletekért. Az igénylő választhat a 26, a 40 és az 54 hetes futamidő közül, de külön díj felszámítása mellett idő előtt is visszafizetheti a kölcsönt. A THM egységes és összehasonlítható formában mutatja be az ügyfeleknek, hogy mennyibe kerül a hitel a kamaton kívül felmerülő összes költséggel együtt. Mivel a mutatót befolyásolja az összeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága, így nem meglepő, hogy a cég által kínált kölcsönök mutatói rendkívül kedvezőtlenek.

A mutató annál magasabb, minél kisebb a hitelösszeg, minél rövidebb a futamidő és minél gyakoribb a törlesztés, így jön ki egy ötvenezer forintos, 26 hetes kölcsön THM-je 437,42 %-ra. Ilyen esetekben is kötelező a mutató feltüntetése, de ez sokszor torz is lehet, mert éven belüli kölcsönre éves mutatót kell számolni. A fenti példánkban a hetente átlagosan fizetendő hiteldíj nem érte el az ezer forintot sem és összességében a kölcsön másfélszeresét kell visszafizetni.

A törlesztést a kölcsön kézhezvételét követő hetedik nap kell megkezdeni, minden adós kap egy egyéni nyilvántartó lapot, amin rögzítheti és nyomon követheti, hogy mennyi maradt még a tartozásából. Amennyiben az adós nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek, úgy a cég megteszi a szükséges formális, majd jogi lépéseket, melynek súlyos következményei is lehetnek.

Az első ránézésre szokatlanul magas hiteldíjak miatt nem is gondolnánk, hogy már körülbelül minden harmincadik állampolgár igénybe vette a cég szolgáltatásait. A cég szerint nem a jövedelmi viszonyuk, hanem a gyors pénzhez jutás köti össze ezeket az embereket, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy - a fedezet hiánya mellett - a kényelmi szempontok is drágítják a hitelt, az ügynökök mennek házhoz és nem az ügyfeleknek kell bankba járni.

Megjelent a konkurencia

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?