23 °C Budapest

A három-számjegyű THM nyomában: mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2008. június 5. 05:40

Gyors kölcsön kézből-kézbe Több pénzügyi finanszírozó is egymásra licitálva kínálja a televíziós reklámokban és az értékesítési csatornákon keresztül a könnyen felvehető, gyorsan hozzáférhető kölcsönöket. Ezek a pénzügyi vállalkozások a rendkívül kockázatos kihelyezéseket a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél sokkal magasabb teljes hiteldíj-mutató mellett kínálják. Mi lehet az oka az óriási eltérésnek, ennyivel többet kell visszafizetni vagy a számok megtévesztőek?


Egyenlő mércét szorgalmaznak
Már az ombudsman előtt van az a javaslat, mely tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a gyorskölcsönök értékesítését és mely szerint a jegybanki alapkamat tízszeresében kellene maximalizálni a kölcsönnyújtás költségeit.

Kezdeményezik a végrehajtásról szóló törvény módosítását is, azt kívánják elérni, hogy nem lehessen a becsérték feléért hozzájutni egy ingatlanhoz, ezzel végérvényesen adósságcsapdába és a hajléktalanságba taszítani a tulajdonosokat.

Szeretnék elérni továbbá, hogy a pénzügyi szolgáltatók egyoldalúan ne módosíthassák a kölcsön feltételeit, ezzel tovább javítanák a fogyasztók jogbiztonságát.

Gyors kölcsön kézből-kézbe


Ezért bármit aláírnál?
A Provident anyavállalatát még a XIX. század végén alapították az Egyesült Királyságban, a cég valamivel több, mint egy évtizede nemzetközi terjeszkedésbe kezdett. Ezek után a nemzetközi divízió levált az anyavállalatról és önállóan folytatta tevékenységét. Hazánkban hét éve alakult meg és ez idő alatt országos hálózattá fejlődött a cég. A vállalkozás fő profilja kis összegű (30-200 ezer forintig terjedő) kölcsönök kihelyezése rövid futamidőre, kezes és fedezet nélkül.

A cég szolgáltatása gyors és kényelmes, bár az ügyfélkört nem minden esetben a reklámokban bemutatott mintacsalád teszi ki, sok esetben az utolsó szalmaszálba kapaszkodó eladósodott emberek találják meg a céget. Az igénylési feltételek nem túl bonyolultak, minden magyarországi bejelentett lakcímmel és rendszeres jövedelemmel rendelkező, nagykorú magánszemély benyújthatja kérelmét interneten vagy telefonon keresztül egyaránt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bírálatot és az engedélyezést követően a cég üzletkötője személyesen adja át a kölcsönt az igénylőnek, majd minden héten újabb látogatást tesz a törlesztőrészletekért. Az igénylő választhat a 26, a 40 és az 54 hetes futamidő közül, de külön díj felszámítása mellett idő előtt is visszafizetheti a kölcsönt. A THM egységes és összehasonlítható formában mutatja be az ügyfeleknek, hogy mennyibe kerül a hitel a kamaton kívül felmerülő összes költséggel együtt. Mivel a mutatót befolyásolja az összeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága, így nem meglepő, hogy a cég által kínált kölcsönök mutatói rendkívül kedvezőtlenek.

A mutató annál magasabb, minél kisebb a hitelösszeg, minél rövidebb a futamidő és minél gyakoribb a törlesztés, így jön ki egy ötvenezer forintos, 26 hetes kölcsön THM-je 437,42 %-ra. Ilyen esetekben is kötelező a mutató feltüntetése, de ez sokszor torz is lehet, mert éven belüli kölcsönre éves mutatót kell számolni. A fenti példánkban a hetente átlagosan fizetendő hiteldíj nem érte el az ezer forintot sem és összességében a kölcsön másfélszeresét kell visszafizetni.

A törlesztést a kölcsön kézhezvételét követő hetedik nap kell megkezdeni, minden adós kap egy egyéni nyilvántartó lapot, amin rögzítheti és nyomon követheti, hogy mennyi maradt még a tartozásából. Amennyiben az adós nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek, úgy a cég megteszi a szükséges formális, majd jogi lépéseket, melynek súlyos következményei is lehetnek.

Az első ránézésre szokatlanul magas hiteldíjak miatt nem is gondolnánk, hogy már körülbelül minden harmincadik állampolgár igénybe vette a cég szolgáltatásait. A cég szerint nem a jövedelmi viszonyuk, hanem a gyors pénzhez jutás köti össze ezeket az embereket, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy - a fedezet hiánya mellett - a kényelmi szempontok is drágítják a hitelt, az ügynökök mennek házhoz és nem az ügyfeleknek kell bankba járni.

Megjelent a konkurencia

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM