16 °C Budapest

Újra oszthatják az uniós pénzeket - Érdemes figyelni

Pénzcentrum
2008. április 18. 10:00

Felül kell vizsgálnia a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az uniós támogatások elosztásának kereteit - döntött a fejlesztési terv végrehajtását felügyelő eseti bizottság. Szerinte több uniós támogatást kellene a gazdaság felpörgetésére fordítani. Bajnai Gordon, a szaktárca vezetője úgy látja, hogy az elvi lehetőség adott a források átcsoportosítására, de erre Brüsszelnek is igent kell mondania - írja a Magyar Hírlap.

Brüsszel tavaly májusban fogadta el Magyarország hét évre szóló tervét, ezen belül a gazdaságfejlesztési operatív program 690 milliárd forint lehívását teszi lehetővé. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint azonban ennél jóval több támogatás jut erre a célra.

Véleménye szerint, a versenyképesség javítására több mint kétezermilliárd forint érhető el, mert a 690 milliárdot kiegészítik a regionális programok és a turisztikai fejlesztések forrásai. A gazdaság növekedéséhez az építőiparban hasznosuló pénzek is hozzájárulnak. Az ágazat a következő másfél évben ezerötszázmilliárd forintból indíthat el beruházásokat. Bajnai Gordon mindezekkel együtt nem cáfolta, hogy van lehetőség az egyszer már jóváhagyott terv felülvizsgálatára. Azonban azt újra el kell fogadtatni Brüsszellel. Az unió pedig ehhez csak nyomós indok esetén járul hozzá.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint ha nem változtatnak a kereteken, akkor a kis- és középvállalkozásoknak legfeljebb 435 milliárd forint uniós támogatás jut. A többi pénzből más szereplők, például az önkormányzatok valósíthatnak meg fejlesztéseket. Ráadásul a 435 milliárd feléhez a visszatérítendő támogatások keretében lehet hozzájutni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04