Újra oszthatják az uniós pénzeket - Érdemes figyelni

Pénzcentrum
2008. április 18. 10:00

Felül kell vizsgálnia a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az uniós támogatások elosztásának kereteit - döntött a fejlesztési terv végrehajtását felügyelő eseti bizottság. Szerinte több uniós támogatást kellene a gazdaság felpörgetésére fordítani. Bajnai Gordon, a szaktárca vezetője úgy látja, hogy az elvi lehetőség adott a források átcsoportosítására, de erre Brüsszelnek is igent kell mondania - írja a Magyar Hírlap.

Brüsszel tavaly májusban fogadta el Magyarország hét évre szóló tervét, ezen belül a gazdaságfejlesztési operatív program 690 milliárd forint lehívását teszi lehetővé. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint azonban ennél jóval több támogatás jut erre a célra.

Véleménye szerint, a versenyképesség javítására több mint kétezermilliárd forint érhető el, mert a 690 milliárdot kiegészítik a regionális programok és a turisztikai fejlesztések forrásai. A gazdaság növekedéséhez az építőiparban hasznosuló pénzek is hozzájárulnak. Az ágazat a következő másfél évben ezerötszázmilliárd forintból indíthat el beruházásokat. Bajnai Gordon mindezekkel együtt nem cáfolta, hogy van lehetőség az egyszer már jóváhagyott terv felülvizsgálatára. Azonban azt újra el kell fogadtatni Brüsszellel. Az unió pedig ehhez csak nyomós indok esetén járul hozzá.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint ha nem változtatnak a kereteken, akkor a kis- és középvállalkozásoknak legfeljebb 435 milliárd forint uniós támogatás jut. A többi pénzből más szereplők, például az önkormányzatok valósíthatnak meg fejlesztéseket. Ráadásul a 435 milliárd feléhez a visszatérítendő támogatások keretében lehet hozzájutni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20