13 °C Budapest

Új utak Közép-Dunántúlon

Pénzcentrum
2008. április 11. 14:32

A Közép-Dunántúli regionális ügynökségen április 9-én aláírták az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázatainak első szerződéseit - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján.

Az ÚMFT keretében megvalósuló regionális operatív programban a belterületi utak megújítására és fejlesztésére az idei és a jövő évre közel 1,8 milliárd forint elnyerhető, vissza nem térítendő támogatást írt ki a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A harmincszázalékos önrész mellett hetvenszázalékos EU-támogatással megvalósuló projekteket értékelve Pál Béla, a fejlesztési tanács elnöke kiemelte: nem véletlen, hogy ezen a területen adhatók át az első támogatások, hiszen a helyhatóságok is felmérték, hogy a közlekedés komfortjának biztosítása elengedhetetlenül fontos.

A kiírásra 69 önkormányzat adta be pályázatát közel négymilliárd forintot igényelve. A projektek közül a bírálattal megbízott szakmai csoport tizennyolc pályázatot fogadott el - a mostani nyolcon túl a többi tíz is a közeljövőben szerződést köthet. A támogatást a közvetlen útrekonstrukción túl gyűjtőutak kialakítására, közösségi közlekedési csomópontok megvalósítására, azok minél gyorsabb elősegítésére lehet fordítani. A mostani nyertesek nevezhetők az elsőknek, akik olyan pályázati dokumentációt készítettek, amelyek alapján az aláírás után rögtön indulhatnak a beruházások.

A regionális fejlesztési tanács döntése értelmében belterületi utak fejlesztésére Fejér megyéből Mezőszilas 35 millió forintot, Mór 93,9 milliót, Sárosd 98,4 milliós támogatást nyert. Komárom-Esztergom megyében indulhat a beruházás Héregen 49 millióval, Kocson 31,8 millióval, Mocsán 36,2 millióval. Veszprém megyéből nyertes Ajka önkormányzata 180 milliós támogatással, illetve Balatonfüred 250 milliós vissza nem térítendő támogatással.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?