6 °C Budapest

Megkezdődhet az elmúlt 20 év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése

Pénzcentrum
2008. április 16. 16:01

A felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztés keretében 2013-ig mintegy 77 milliárd forintnyi uniós forrás szolgálja a magyar felsőoktatás megújulását. A Kormány mai döntése - ebből a keretből - közel 29 milliárd forintnyi európai uniós támogatást hagyott jóvá az ország 6 vidéki felsőoktatási intézménye számára. A pályázat célja egyrészt a felsőoktatási intézmények oktatással, kutatással és vállalkozással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése, másrészt a műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók számának emelése - az ehhez szükséges feltételek megteremtése. A mostani döntésből kimaradt intézmények a pályázat második körében, júniusban nyerhetnek támogatást terveik megvalósításához - összegzi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleménye.

Magyarországnak az az érdeke, hogy növelje azoknak a számát, akik műszaki, természettudományos képzésben részesülnek. Így teremtődnek meg a feltételei annak, hogy hazánk sikeresen csatlakozhasson a magas hozzáadott értéket termelő ágazatok versenyébe; a tudásalapú gazdasággal és társadalommal rendelkező országok közé.

Ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül olyan felsőoktatási programokhoz adunk uniós forrásokat, amelyek segítenek abban, hogy a magyar egyetemek piac- és versenyképes tudáshoz juttassák a hallgatóikat. Olyan tudáshoz, amellyel jól járnak a frissdiplomások - mert könnyebben kapnak jobban fizető állást. Illetve olyan tudáshoz, amellyel jól jár majd a magyar gazdaság is, mert e tudás révén innovatívabbá, versenyképesebbé válik.
A célkitűzésekhez kapcsolódóan indította el a magyar Kormány és az NFÜ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programot (TIOP), amely a felsőoktatási intézmények külső és belső szolgáltatásainak modernizációját, valamint a versenyképesség növelését célozza.

A pályázat célja - illeszkedve a kormányprogram célkitűzéseihez - a felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése, valamint a műszaki és természettudományi szakokon tanuló hallgatók számának emeléséhez szükséges feltételek megteremtése.
A pályázat keretében 2007-2008-ban közel 51 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, amelyből a mostani első körben 28,9 milliárdot, a júniusi második körben pedig 21,7 milliárdot osztanak el. Így a mai döntésből kimaradt intézmények is nyerhetnek támogatást fejlesztési terveik megvalósításához - 17 felsőoktatási intézmény már be is adta pályázatát, támogatási igényeikről a kormány júniusban dönt.

A Kormány mai döntése megnyitotta az utat az elmúlt húsz év legnagyobb vidéki felsőoktatási fejlesztése előtt. A ma odaítélt közel 29 milliárd forintból a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola részesül. A támogatott projektek az épített infrastruktúra fejlesztését, valamint info-kommunikációs technológiai fejlesztést foglalnak magukban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek keretében többek között új épületek épülnek, új oktatási, kutatói és hallgatói terek - pl. laboratóriumok - jönnek létre, családbarát szolgáltatásokat építenek ki, és modern eszközöket szereznek be.

A pályázatok beadásának alapfeltétele volt, hogy az intézmények csak a már meglevő kutatás-fejlesztési profiljukhoz kapcsolódó képzési területet fejlesztik. Az elbírálás szempontjai között olyan tényezők is szerepeltek, mint a gazdasági szektorral való együttműködésben szerzett tapasztalat, a nemzetközileg is versenyképes kutatás-fejlesztési tevékenység, valamint a komplex, minél több hallgatót, oktatót és kutatót elérő fejlesztési koncepció.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm