6 °C Budapest

Hátrányos megkülönböztetés: többet fizetnek a külföldiek!

Pénzcentrum
2007. november 20. 12:00

Ha valaki nem csak a saját országában, hanem mondjuk Magyarországon is szeretné népszerűsíteni a cégét, az bizonyos követelményekkel jár. Ugyanis ha rendszeres jövedelme van, akkor a szabályozások miatt fióktelepet vagy képviseletet kell létrehoznia. Ez viszont nem kis feladat, ugyanis idegenek a jogszabályok, a nyelv, és a teljes alapítási, cégbejegyzési folyamat. Így nem csoda, hogy ha a cég nincs tisztában a vele szemben támasztott követelményekkel...

A magyar törvényekhez való alkalmazkodás nem egy könnyű feladat. Bizonyára sok cég számára okozott már nehézséget az elvégzendő feladatok, a kitöltendő papírok, és a befizetendő összegek sűrűjében eligazodni. Most tisztázzuk, hogy mit is várnak el a magyar hatóságok egy osztrák, olasz, vagy akár szlovák cégtől, ha kis országunkban is akar működni...

Külföldi vállalkozásnak az minősül, akinek a székhelye nem Magyarországon van. Nekik az itteni dolgaik elvégzéséhez fióktelepet vagy kereskedelmi képviseletet kell létrehozniuk. A fióktelep egy olyan a külföldi vállalat önálló gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége, amelyet önálló cégformaként bejegyzett a cégbíróság. A kereskedelmi képviseletet szintén önálló formaként jegyezték be, viszont ez a külföldi vállalkozás nevében szerződéseket közvetít, készít elő, vagy köt meg, és az üzletfelek tájékoztatásával kapcsolatos feladatokat lát el.

Fióktelep

A külföldi cég teljes jogú képviselője, eljár a hatósági ügyekben, gazdálkodási tevékenységet végez, és a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre. A kérelem benyújtását követően ugyanúgy működhet mint a többi vállalakozás, és ugyanúgy használnia kell a "bejegyezés alatt" toldalékot a cégnyilvántartásba történő bejegyzésig.

A fióktelep képviseletét csak meghatározott személyek láthatják el, mint például a munkaviszony keretein belül foglalkoztatott, vagy a tartós megbízási jogviszonyban álló, belföldi lakóhellyel rendelkező személy. Abban az esetben ha engedélyköteles tevékenységet szeretne végezni a fióktelep, akkor az ehhez szükséges dokumentumokat is be kell szereznie, kivéve akkor, ha az Európai Gazdasági Közösség tagországából származik, és otthon már megszerezte a külföldi cég a szükséges engedélyt.

Kereskedelmi képviselet

Ez a cégforma jogi személyiséggel nem rendelkezik, és működését csak a cégbejegyzést követően kezdheti meg. A tevékenységi körét a fentiekben már említettük, a külföldi cég itteni képviseletét látja el a szerződések kötése során, és az ügyfelekkel szemben. Ezen kívül ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a fióktelep esetén.

Bejegyzés folyamata

A legelső feladat, hogy a cég jogi képviselője beadja a cégbejegyzési kérelmet a cégbírósághoz. A kérelmen szerepelnie kell a választott cégnévnek is, amelyet a cégbíróság megvizsgál, mielőtt jóváhagyná. Előfordulhat ugyanis, hogy nem felel meg a törvényi feltételeknek, vagy már létezik a név. Ha ezek nem állnak fent, akkor egy 60 napos időtartamra a kérelmező cég részére lefoglalja a nevet a cégbíróság, ami ez alatt az idő alatt más részére nem foglalható le. Ha a 60 nap alatt a cég bejegyzésére nem kerül sor, akkor a foglalás megszűnik, és kezdődhet előröl az egész folyamat.

A kérelemben meg kell jelölni a cég székhelyét is, ami lehet a bejegyzett iroda, vagy annak az ügyvédi irodának a székhelye, amely a cég ügyeiről gondoskodik. A külföldi cégek oldaláról fontos szempont, hogy cégadatokat nem csak magyarul tarthatja nyílván a cégbíróság, ugyanis ha a bejegyzési kérelemhez csatolva van a hiteles másolat, akkor azt a cégbíróság elfogadja. A kérelem mellé csatolni kell továbbá a hiteles aláírási címpéldányt.

A cégjegyzékben, ami a bejegyzett cégek adatait tartja nyilván, a következő információkat lehet többek között megtalálni: a cég cégjegyzékszámát, a cég nevét, a cég székhelyét, a létesítő okirat keltét, a cég főtevékenységét, a cég jegyzett tőkéjét (a fióktelep és kereskedelmi képviselet esetén itt kell nyilvántartani a külföldi cég által a működés fedezésére juttatott összeget), a képviselet módját, a cég adószámát, valamint statisztikai számjelét, valamennyi pénzforgalmi számlát, valamint az azokat vezető pénzügyi intézmények nevét és székhelyét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külföldi vállalakozások fióktelepének, vagy kereskedelmi képviseletének plusz adatokat is meg kell adnia a magyar cégekhez képest. Ilyen a külföldi vállalkozás neve, cégformája, cégjegyzékszáma, és székhelye, a cégjegyzéket vezető bíróság illetve hatóság megnevezése és székhelye, valamint a képviseletre jogosult személy neve, lakóhelye, és a jogviszony keletkezésének ideje.

Mind a két cégforma esetén szükségesek további dokumentumok a bejegyzéshez. Ezek többek között az adott cégforma létesítéséről, és a képviselő személyének kijelöléséről szóló határozat, és annak hiteles magyar nyelvű fordítása.

A plusz adatok szolgáltatása mellett az anyagiak sem egyeznek a magyar cégbejegyzési folyamattal. Azt gondolhatnánk, hogy a cégbejegyzés esetén minden vállalkozásnak ugyanakkora összeget kell fizetnie, mindössze az alapítani kívánt cég típusától függ a díjazás, de ez nem így van, ugyanis ha a cégbejegyzési kérelemben kérik fióktelep létrehozását is, az díjmentes, így nem kell további eljárási illetéket fizetni. Ez viszont eleve kizárja a külföldi cégeket, mivel ők egyből fióktelepet hoznak létre. A cégbejegyzés során a következő tarifákkal találkozhatunk:


A bejegyzést követően ugyanazok a szabályok vonatkoznak ezekre a cégformákra is, mint a többi magyar szervezetre. A beszámolót a cégbíróságon a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelően letétbe kell helyezni, valamint közzététel céljából a céginformációs szolgálathoz is be kell nyújtani. A beszámoló elektronikus úton is letétbe helyezhető és közzétehető, viszont fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátni.

Gyorsított eljárás problémái

A folyamatos technikai újításoknak, és az egyszerűsítés követelményének köszönhetően egyre újabb megoldásokkal találkozhatunk a cégbejegyzés, az adóbevallás, és a gazdaság egyéb területén is. Az eljárások gyorsításával viszont megnő a biztonsági kockázat, például a közjegyző által készített aláírási címpéldány elhagyásával.

A tapasztalatok szerint valóban gyorsabbá vált a cégeljárás a szeptemberi változások óta, de ennek ellenére még mindig sokan vélik úgy, hogy szükséges lenne az aláírási címpéldány, ugyanis az ügyvéd által ellenjegyzett aláírásmintához nem szükséges az ügyfél azonosítása a személyi okmány lekérdezésével.

Az elektronikus módon történő adatszolgáltatásnak, és a gyorsított cégbejegyzésnek köszönhetően a külföldiek számára is gyorsabbá és egyszerűbbé válik a bejegyzési folyamat, ami egyben azt is jelenti, hogy az azonosítás és a hitelesség vizsgálata egyre nagyobb kockázati tényezőt jelent...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem