Bomba üzlet a tengerparton: Horvátország a nyerő....

Pénzcentrum
2007. október 30. 12:00

Általános tudnivalók Sokaknak már eddig is elege volt a hatalmas adóterhekből, hát még mi lesz a 2008-as, 2009-es adóreformok után. Nem lehet tudni, hogy az áfa és egyéb törvények változásai milyen hatással lesznek a cégalapításra, vagy a már működő cégek közül hányan fogják úgy gondolni, hogy érdemesebb lenne külföldön folytatni a dolgokat. Néhány országról már bemutattuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a magyar viszonyokhoz képest. Most lássuk, mennyire érdemes és kellemes a horvát tengerparton céget alapítani...

Először is nézzük meg, hogyan áll a horvát gazdaság, teremhet-e még nekünk babér, vagy már telített a piac, és nem sok értelme van a költözést fontolgatni...

A turizmus bevétele dinamikusan nő, 2005-ben 7,5 (1 880,25 milliárd forint) majd 2006-ban 8 milliárd euró (2 005,6 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi deficit viszont elég magas, 2006-ban az ország eladósodottsága már 29,1 milliárd euróra (7 295,37 milliárd forint) rúgott. Az infláció 2005-ben 3,3 százalékot, 2006-ban 3,2 százalékot tett ki, a munkanélküliség viszont 18 és 17 százalék volt az említett két évben.

A 236 ezer gazdasági jogi személy közül csak 108 ezer aktív, és közel 21 ezernek vannak likviditási problémái. 83 ezer gazdasági társaság foglalkozik döntően szolgáltatással (kereskedelem, ingatlanok, turizmus), és a mindössze 8 ezer tőkehiánnyal küzdő ipari cég viszont nem képes a belföldi igények ellátására. A hajógyárak, a vasművek hatalmas veszteségeket termelnek. A háború óta a mezőgazdaság mindössze néhány termékből önellátó.

Vagyis a fenti adatokból látható, hogy az ország számára jelenleg az idegenforgalom és a szolgáltatások rejtenek megvalósítható kitörésilehetőséget, és versenyelőnyöket.

Mit is kell tudni a cégünk megalapításához...

A Horvát Alkotmány garantálja a tulajdonhoz való jogot beleértve a külföldiek tulajdonszerzését, és a vállalkozói szabadságot piacgazdasági alapon. Tiltja monopóliumok létrehozását és különböző garanciákat ad a külföldi beruházóknak az egyenlő elbánásra. A külföldieknek azonban, ha üzleti tevékenységet szeretnének folytatni, munkavállalási engedélyt kell szerezniük.

A Világbank 155 országra adott elemzése alapján Horvátország a bürokratikus nehézségeket tekintve az utolsó negyedbe tartozik. Nehezen átláthatóak az engedélyezési eljárások, drága a munkaerő, nehezen szerezhetőek meg az építési és egyéb engedélyek, illetve probléma még az eladósodottság.

A 2006-ban hozott új befektetés-ösztönzési törvény adó- és vámkedvezményeket biztosít azok számára, akik termelő beruházásokat, műszaki fejlesztéseket, vidéki ipartelepítést valósítanak meg a vállalkozás keretein belül, továbbá hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez, a szakmai át- és továbbképzéshez, a gazdaság versenyképességének javításához, illetve az elmaradott területek fejlesztéséhez. Ez vonatkozik mind a külföldi, mind a belföldi társaságokra.

Jelentős változást okoz, hogy a nagyobb - 1,5 millió euró (376,05 millió forint) feletti - befektetések esetén valószínűleg könnyebben lehet majd igénybevenni a fent említett adókedvezményt, amit eddig csak újonnan alapított (1 évnél nem régebbi) cégek csak nagyon nehezen szerezhettek meg.

Adót itt is kell fizetni, de nem mindegy, hogy mennyit...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16