25 °C Budapest

Bomba üzlet a tengerparton: Horvátország a nyerő....

Pénzcentrum
2007. október 30. 12:00

Általános tudnivalók Sokaknak már eddig is elege volt a hatalmas adóterhekből, hát még mi lesz a 2008-as, 2009-es adóreformok után. Nem lehet tudni, hogy az áfa és egyéb törvények változásai milyen hatással lesznek a cégalapításra, vagy a már működő cégek közül hányan fogják úgy gondolni, hogy érdemesebb lenne külföldön folytatni a dolgokat. Néhány országról már bemutattuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a magyar viszonyokhoz képest. Most lássuk, mennyire érdemes és kellemes a horvát tengerparton céget alapítani...

Először is nézzük meg, hogyan áll a horvát gazdaság, teremhet-e még nekünk babér, vagy már telített a piac, és nem sok értelme van a költözést fontolgatni...

A turizmus bevétele dinamikusan nő, 2005-ben 7,5 (1 880,25 milliárd forint) majd 2006-ban 8 milliárd euró (2 005,6 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi deficit viszont elég magas, 2006-ban az ország eladósodottsága már 29,1 milliárd euróra (7 295,37 milliárd forint) rúgott. Az infláció 2005-ben 3,3 százalékot, 2006-ban 3,2 százalékot tett ki, a munkanélküliség viszont 18 és 17 százalék volt az említett két évben.

A 236 ezer gazdasági jogi személy közül csak 108 ezer aktív, és közel 21 ezernek vannak likviditási problémái. 83 ezer gazdasági társaság foglalkozik döntően szolgáltatással (kereskedelem, ingatlanok, turizmus), és a mindössze 8 ezer tőkehiánnyal küzdő ipari cég viszont nem képes a belföldi igények ellátására. A hajógyárak, a vasművek hatalmas veszteségeket termelnek. A háború óta a mezőgazdaság mindössze néhány termékből önellátó.

Vagyis a fenti adatokból látható, hogy az ország számára jelenleg az idegenforgalom és a szolgáltatások rejtenek megvalósítható kitörésilehetőséget, és versenyelőnyöket.

Mit is kell tudni a cégünk megalapításához...

A Horvát Alkotmány garantálja a tulajdonhoz való jogot beleértve a külföldiek tulajdonszerzését, és a vállalkozói szabadságot piacgazdasági alapon. Tiltja monopóliumok létrehozását és különböző garanciákat ad a külföldi beruházóknak az egyenlő elbánásra. A külföldieknek azonban, ha üzleti tevékenységet szeretnének folytatni, munkavállalási engedélyt kell szerezniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Világbank 155 országra adott elemzése alapján Horvátország a bürokratikus nehézségeket tekintve az utolsó negyedbe tartozik. Nehezen átláthatóak az engedélyezési eljárások, drága a munkaerő, nehezen szerezhetőek meg az építési és egyéb engedélyek, illetve probléma még az eladósodottság.

A 2006-ban hozott új befektetés-ösztönzési törvény adó- és vámkedvezményeket biztosít azok számára, akik termelő beruházásokat, műszaki fejlesztéseket, vidéki ipartelepítést valósítanak meg a vállalkozás keretein belül, továbbá hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez, a szakmai át- és továbbképzéshez, a gazdaság versenyképességének javításához, illetve az elmaradott területek fejlesztéséhez. Ez vonatkozik mind a külföldi, mind a belföldi társaságokra.

Jelentős változást okoz, hogy a nagyobb - 1,5 millió euró (376,05 millió forint) feletti - befektetések esetén valószínűleg könnyebben lehet majd igénybevenni a fent említett adókedvezményt, amit eddig csak újonnan alapított (1 évnél nem régebbi) cégek csak nagyon nehezen szerezhettek meg.

Adót itt is kell fizetni, de nem mindegy, hogy mennyit...

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm