16 °C Budapest

Bomba üzlet a tengerparton: Horvátország a nyerő....

Pénzcentrum
2007. október 30. 12:00

Általános tudnivalók Sokaknak már eddig is elege volt a hatalmas adóterhekből, hát még mi lesz a 2008-as, 2009-es adóreformok után. Nem lehet tudni, hogy az áfa és egyéb törvények változásai milyen hatással lesznek a cégalapításra, vagy a már működő cégek közül hányan fogják úgy gondolni, hogy érdemesebb lenne külföldön folytatni a dolgokat. Néhány országról már bemutattuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a magyar viszonyokhoz képest. Most lássuk, mennyire érdemes és kellemes a horvát tengerparton céget alapítani...

Először is nézzük meg, hogyan áll a horvát gazdaság, teremhet-e még nekünk babér, vagy már telített a piac, és nem sok értelme van a költözést fontolgatni...

A turizmus bevétele dinamikusan nő, 2005-ben 7,5 (1 880,25 milliárd forint) majd 2006-ban 8 milliárd euró (2 005,6 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi deficit viszont elég magas, 2006-ban az ország eladósodottsága már 29,1 milliárd euróra (7 295,37 milliárd forint) rúgott. Az infláció 2005-ben 3,3 százalékot, 2006-ban 3,2 százalékot tett ki, a munkanélküliség viszont 18 és 17 százalék volt az említett két évben.

A 236 ezer gazdasági jogi személy közül csak 108 ezer aktív, és közel 21 ezernek vannak likviditási problémái. 83 ezer gazdasági társaság foglalkozik döntően szolgáltatással (kereskedelem, ingatlanok, turizmus), és a mindössze 8 ezer tőkehiánnyal küzdő ipari cég viszont nem képes a belföldi igények ellátására. A hajógyárak, a vasművek hatalmas veszteségeket termelnek. A háború óta a mezőgazdaság mindössze néhány termékből önellátó.

Vagyis a fenti adatokból látható, hogy az ország számára jelenleg az idegenforgalom és a szolgáltatások rejtenek megvalósítható kitörésilehetőséget, és versenyelőnyöket.

Mit is kell tudni a cégünk megalapításához...

A Horvát Alkotmány garantálja a tulajdonhoz való jogot beleértve a külföldiek tulajdonszerzését, és a vállalkozói szabadságot piacgazdasági alapon. Tiltja monopóliumok létrehozását és különböző garanciákat ad a külföldi beruházóknak az egyenlő elbánásra. A külföldieknek azonban, ha üzleti tevékenységet szeretnének folytatni, munkavállalási engedélyt kell szerezniük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Világbank 155 országra adott elemzése alapján Horvátország a bürokratikus nehézségeket tekintve az utolsó negyedbe tartozik. Nehezen átláthatóak az engedélyezési eljárások, drága a munkaerő, nehezen szerezhetőek meg az építési és egyéb engedélyek, illetve probléma még az eladósodottság.

A 2006-ban hozott új befektetés-ösztönzési törvény adó- és vámkedvezményeket biztosít azok számára, akik termelő beruházásokat, műszaki fejlesztéseket, vidéki ipartelepítést valósítanak meg a vállalkozás keretein belül, továbbá hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez, a szakmai át- és továbbképzéshez, a gazdaság versenyképességének javításához, illetve az elmaradott területek fejlesztéséhez. Ez vonatkozik mind a külföldi, mind a belföldi társaságokra.

Jelentős változást okoz, hogy a nagyobb - 1,5 millió euró (376,05 millió forint) feletti - befektetések esetén valószínűleg könnyebben lehet majd igénybevenni a fent említett adókedvezményt, amit eddig csak újonnan alapított (1 évnél nem régebbi) cégek csak nagyon nehezen szerezhettek meg.

Adót itt is kell fizetni, de nem mindegy, hogy mennyit...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem