Cégalapítás félidőben: jelentősen csökkentek a költségek

Pénzcentrum
2007. október 18. 09:30

Eredményesnek bizonyultak az Európai Unió azon törekvései, melyek a gazdaság motorját adó kis-és középvállalkozások alapításának megkönnyítését, és működési feltételeik kedvezményesebbé tételét célozták. A folyamat egyik eleme, hogy sikerült a 2002-ben jellemző 24 napról öt esztendő alatt 12-re leszorítani a kkv-k alapításának átlagos idejét - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vállalatalapítás idejének rövidítése mellett azonban jelentősen csökkentek a költségek is, míg öt évvel ezelőtt átlagosan 813 euróba került a cégregisztráció, addig manapság mindez 554 euróból, azaz körülbelül 140 ezer forintból megoldható.

Az Európai Bizottság öt területen vizsgálta, hogy mennyiben sikerült kedvezőbb feltételek biztosítani a kkv-k számára: sikerült-e csökkenteni a vállalkozás alapításával kapcsolat papírmunkát, könnyebbé vált-e a piacra jutás, fokozódott-e a vállalkozói kedv, javultak-e a növekedési lehetőségek és erősödött-e a párbeszéd a kkv-k és a hatóságok között.

A Bizottság azonban nem csak az eredményekről számolt be, de kijelölte a követendő utakat is, véleménye szerint szükség van arra, hogy a vállalkozók, akik nem szándékosan juttatták csődbe cégüket, esélyt kapjanak az újrakezdésre.

Emellett a hét éves, uniós költségvetésből 1 milliárd eurót különítettek el a kkv-k innovációs kapacitásának bővítésére, szakképzésre és a kutatás-fejlesztési projektjeik támogatására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?