4 °C Budapest

Hogyan lesz itt egy órás cégalapítás?

Pénzcentrum
2007. október 24. 09:00

Jogértelmezési problémák akadnak a gyorsabb és egyszerűbb cégalapítást szolgáló, szeptembertől élő szabályokkal. Sok kétely akad a jövő év nyarától bevezetni kívánt egy munkaórás cégbejegyzés realitásával kapcsolatban is - olvasható a Világgazdaságban.

A vitás kérdéseket nemrégiben tárgyalta a Cégbírák és Gazdasági Bírák Egyesülete. A cél, hogy egyféleképpen értelmezzék az ellentmondó vagy hiányos rendelkezéseket.

Gál Judit, az egyesület elnöke szerint nincsenek meg a jövő nyártól hatályos egyórás cégbejegyzés feltételei. Többek között nem lehet tudni, mi történik, amennyiben a cégbírósági rendszerrel összekötött társszervezeteknél üzemzavar keletkezik, de hiányoznak az e-tértivevényre, s az e-kiadmányozásra vonatkozó rendelkezések is.

Bacsy Kázmér, a Fővárosi Cégbíróság csoportvezető bírája szerint az elektronikus ügyintézésnek megvannak a sajátos szabályai, s az átállás nem kevés szervezetei intézkedést kíván, s több bírósági titkárra, fogalmazóra, ügyintézőre is van szükség, akik majd átveszik az adminisztratív teendőket.

Ennek révén a bírák majd az érdemi munkára koncentrálhatnak, ami fontos is, mivel megugrott az elektronikus úton intézendő ügyek száma is. Míg augusztus során alig haladta meg a négyszázat, addig októberben eddig már több mint 800 elektronikus ügyirat érkezett be a bíróságra. Ez utóbbiak között csaknem 270 volt a cégbejegyzési kérelem, ennek két nap alatt tettek eleget.

Megnőtt az ügyvédek dolga és felelőssége is, nekik kell ellenőrizni a céggel kapcsolatos okiratokat, s nyilatkozni ennek megtörténtéről. Az ő feladatuk az okiratok megőrzése és a nyilvánosságuk biztosítása is. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogértelmezési zavarokat képes áthidalni a cégbírák egységes álláspontja.

Az ügyvédség számára az e-cégeljárásra való átállás gondot okoz, mivel pénzbe kerül. A szolgáltatás díja mellett be kell szerezni a biztonságos és gyors üzemeléshez szükséges hardvereket, szoftvereket, konfigurációkat is. A kamara már kezdeményezte egy olyan lehetőség megteremtését, hogy a rendszerekbe már most be lehessen lépni, s a díjakat útólag fizethessék ki az érdekeltek.

Győri Enikő, az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium osztályvezetőjének elmondása szerint már készülnek a szükséges jogszabályok annak érdekében, hogy 2008. július 1-jétől zökkenőmentesen működjék az e-cégbíróság.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?