12 °C Budapest

Hogyan lesz itt egy órás cégalapítás?

Pénzcentrum
2007. október 24. 09:00

Jogértelmezési problémák akadnak a gyorsabb és egyszerűbb cégalapítást szolgáló, szeptembertől élő szabályokkal. Sok kétely akad a jövő év nyarától bevezetni kívánt egy munkaórás cégbejegyzés realitásával kapcsolatban is - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vitás kérdéseket nemrégiben tárgyalta a Cégbírák és Gazdasági Bírák Egyesülete. A cél, hogy egyféleképpen értelmezzék az ellentmondó vagy hiányos rendelkezéseket.

Gál Judit, az egyesület elnöke szerint nincsenek meg a jövő nyártól hatályos egyórás cégbejegyzés feltételei. Többek között nem lehet tudni, mi történik, amennyiben a cégbírósági rendszerrel összekötött társszervezeteknél üzemzavar keletkezik, de hiányoznak az e-tértivevényre, s az e-kiadmányozásra vonatkozó rendelkezések is.

Bacsy Kázmér, a Fővárosi Cégbíróság csoportvezető bírája szerint az elektronikus ügyintézésnek megvannak a sajátos szabályai, s az átállás nem kevés szervezetei intézkedést kíván, s több bírósági titkárra, fogalmazóra, ügyintézőre is van szükség, akik majd átveszik az adminisztratív teendőket.

Ennek révén a bírák majd az érdemi munkára koncentrálhatnak, ami fontos is, mivel megugrott az elektronikus úton intézendő ügyek száma is. Míg augusztus során alig haladta meg a négyszázat, addig októberben eddig már több mint 800 elektronikus ügyirat érkezett be a bíróságra. Ez utóbbiak között csaknem 270 volt a cégbejegyzési kérelem, ennek két nap alatt tettek eleget.

Megnőtt az ügyvédek dolga és felelőssége is, nekik kell ellenőrizni a céggel kapcsolatos okiratokat, s nyilatkozni ennek megtörténtéről. Az ő feladatuk az okiratok megőrzése és a nyilvánosságuk biztosítása is. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogértelmezési zavarokat képes áthidalni a cégbírák egységes álláspontja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyvédség számára az e-cégeljárásra való átállás gondot okoz, mivel pénzbe kerül. A szolgáltatás díja mellett be kell szerezni a biztonságos és gyors üzemeléshez szükséges hardvereket, szoftvereket, konfigurációkat is. A kamara már kezdeményezte egy olyan lehetőség megteremtését, hogy a rendszerekbe már most be lehessen lépni, s a díjakat útólag fizethessék ki az érdekeltek.

Győri Enikő, az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium osztályvezetőjének elmondása szerint már készülnek a szükséges jogszabályok annak érdekében, hogy 2008. július 1-jétől zökkenőmentesen működjék az e-cégbíróság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?