Hogyan lesz itt egy órás cégalapítás?

Pénzcentrum
2007. október 24. 09:00

Jogértelmezési problémák akadnak a gyorsabb és egyszerűbb cégalapítást szolgáló, szeptembertől élő szabályokkal. Sok kétely akad a jövő év nyarától bevezetni kívánt egy munkaórás cégbejegyzés realitásával kapcsolatban is - olvasható a Világgazdaságban.

A vitás kérdéseket nemrégiben tárgyalta a Cégbírák és Gazdasági Bírák Egyesülete. A cél, hogy egyféleképpen értelmezzék az ellentmondó vagy hiányos rendelkezéseket.

Gál Judit, az egyesület elnöke szerint nincsenek meg a jövő nyártól hatályos egyórás cégbejegyzés feltételei. Többek között nem lehet tudni, mi történik, amennyiben a cégbírósági rendszerrel összekötött társszervezeteknél üzemzavar keletkezik, de hiányoznak az e-tértivevényre, s az e-kiadmányozásra vonatkozó rendelkezések is.

Bacsy Kázmér, a Fővárosi Cégbíróság csoportvezető bírája szerint az elektronikus ügyintézésnek megvannak a sajátos szabályai, s az átállás nem kevés szervezetei intézkedést kíván, s több bírósági titkárra, fogalmazóra, ügyintézőre is van szükség, akik majd átveszik az adminisztratív teendőket.

Ennek révén a bírák majd az érdemi munkára koncentrálhatnak, ami fontos is, mivel megugrott az elektronikus úton intézendő ügyek száma is. Míg augusztus során alig haladta meg a négyszázat, addig októberben eddig már több mint 800 elektronikus ügyirat érkezett be a bíróságra. Ez utóbbiak között csaknem 270 volt a cégbejegyzési kérelem, ennek két nap alatt tettek eleget.

Megnőtt az ügyvédek dolga és felelőssége is, nekik kell ellenőrizni a céggel kapcsolatos okiratokat, s nyilatkozni ennek megtörténtéről. Az ő feladatuk az okiratok megőrzése és a nyilvánosságuk biztosítása is. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogértelmezési zavarokat képes áthidalni a cégbírák egységes álláspontja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyvédség számára az e-cégeljárásra való átállás gondot okoz, mivel pénzbe kerül. A szolgáltatás díja mellett be kell szerezni a biztonságos és gyors üzemeléshez szükséges hardvereket, szoftvereket, konfigurációkat is. A kamara már kezdeményezte egy olyan lehetőség megteremtését, hogy a rendszerekbe már most be lehessen lépni, s a díjakat útólag fizethessék ki az érdekeltek.

Győri Enikő, az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium osztályvezetőjének elmondása szerint már készülnek a szükséges jogszabályok annak érdekében, hogy 2008. július 1-jétől zökkenőmentesen működjék az e-cégbíróság.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem