4 °C Budapest

Hová menekítsd a cégedet - több észt osztanak odaát?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 12:00

Miért pont Észtország? Újabb állomásához érkeztünk azon cikkeinknek sorozatában, amelyek igyekeznek azon országok cégalapítási szabályait, fortélyait bemutatni, ahol érdemes lehet vállalkozást indítanunk, mivel kedvező adóztatással szembesülhetünk. Talán kevesen tudják, de erre a célra kiválóan megfelelhet Észtország is, nézzük, hogy miért!

Tallinn - talán?

Az Intrum Justitia által készített Európai Fizetési Index 2007 tavaszi kiadványa szerint Észtország gazdasága jócskán meghaladta úgy 2006-ban, mint a megelőző években az előre jelzett növekedési ütemet.


A munkanélküliség tekintetében sem lehet ok panaszra, továbbra is folytatódik a csökkenő trend. Az egyedüli negatívumot csupán az infláció képezheti, amely még a maastrichti kritériumoknak sem felel meg.


Szintén a balti ország mellett szólhat, hogy az Intrum Justitia adatai szerint a fizetési kockázatok csökkentek 2006 őszéhez képest, azonban nem mindegyik mutató esetében mutatható ki ez a trend. Így például már második alkalommal emelkedett meg a fizetési késedelem mértéke (8,5 nap).

A Wall Street Journal, valamint a The Heritage Foundation adatai szerint Észtország a világon a tizenkettedik legszabadabb gazdasággal rendelkező ország, régiós szinten pedig a 41 ország közül az igen előkelő, ötödik helyet foglalta el.

Hogyan kezdjünk neki?

A lehetőségek tárháza

Észtországban az 1995 óta érvényben lévő jelenlegi kereskedelmi jogi szabályok szerint az alábbi társasági formák közül lehet választani.

Egyéni vállalkozás: természetes személy lehet, a vállalt kötelezettségekért korlátlanul és egyetemlegesen felel.

Közkereseti társaság (täisühing): legalább két személy alapíthatja, nincs minimális tőkekövetelmény, a hozzájárulások mértékét a társasági szerződésben kell meghatározni. A tagok a társaság nyereségéből hozzájárulásuk arányában részesülnek, de ettől a társasági szerződésben el lehet térni.

Betéti társaság (usaldusühing):
néhány kivétellel ugyanazok a szabályok vonatkoznak erre a társasági formára is, mint a közkereseti társaságra. Egy beltagnak és egy kültagnak kell lennie.

Korlátolt felelősségű társaság (osaühing): a tagok korlátol felelősséggel tartoznak a vállalkozás által vállalt kötelezettségekért, az alaptőke minimális szintje 40 000 észt korona, amely körülbel 650 000 forintnak felel meg. Egy tag csupán egy üzletrésszel rendelkezhet, amelynek minimális nominális értéke 100 észt korona.

Részvénytársaság (aktsiaselts): a minimális alaptőke mértéke 400 000 észt korona, egy részvény minimális névértéke 10 észt korona.

Kereskedelmi társulás (ühistu): részletes szabályozását a társasági törvény szabályozza.

Gyakorlati szempontból

Az egyik legnépszerűbb társasági forma, a korlátolt felelősségű társaság alapításának mikéntjét vesszük górcső alá a Világbank Doing Business útmutatójának és a kereskedelmi törvénynek segítségével az alábbiakban.

Először is az alaptőke letétbe helyezésére van szükség, erről banki igazolást kell szereznünk. Az alapítási kérelem benyújtásáig tehát a teljes alaptőke befizetése szükséges. Mivel egy név alatt csupán egy társaság futhat, ezért érdemes lehet a Centre of Registers and Information Systems honlapján az alapítási kérelem benyújtása előtt tájékozódni.

Ezután a társasági szerződés, valamint a társaság működési szabályzatának közjegyzői hitelesítésére van szükség. Ennek költsége 2470 észt korona (~40 000 forint), illetve ezen felül 18 százalékos áfa. Ezt követően lehet benyújtani a regisztrációs kérelmet a cégbíróságnak. Ennek díja az alaptőke 0,2 százaléka, minimum 3000, maximum 20 000 észt korona.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csupán az adóhivatalnál kell bejelentkezni az áfa-fizetésért, illetve az észtországi betegségalapnál is regiszráltatnunk kell a társaságot.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58