-2 °C Budapest

Magánnyomozás: pengeélen táncolnak a volt rendőrök?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 05:55

A technikai fejlődéssel egyre könnyebben találhatunk meg bármilyen adatot az alkalmazottainkról, főnökünkről, ügyfeleinkről, vagy akár a konkurenciáról. Viszont vannak olyan információk, amelyek nem érhetőek el egyszerűen az interneten vagy egyéb publikus helyen. Ilyenkor kerülnek a képbe a magánnyomozó irodák...

Ha azt halljuk, hogy magánnyomozás, valószínűleg a többség egyből a házasságtörésre gondol, mivel az amerikai filmek jelentős részében ebben merül ki a nyomozói munka. De a hazai cégek profiljait megvizsgálva nemcsak erről van szó.

A hazai kereslet a magánnyomozói tevékenységre egyelőre még elég kicsi, viszont számos országban már hobbiból is lenyomoztatnak valakit az érdeklődők. A kapott információ, ha jó célra használjuk, szélesebb rálátást biztosít egy adott helyzetre, de az is előfordulhat, hogy olyan adatok birtokába jutunk, amivel zsarolni is lehet a célszemélyt.

Amerikában a nyomozás már elterjedt információszerzési forma, az árak pont a kereslet nagysága miatt alacsonyak, így már mindenki számára elérhető ez a fajta szolgáltatás. Egy korábbi cikkünkben bemutattuk az amerikai magánnyomozás jellemzőit (Fillérekért lenyomoznak bárkit! Mit mennyiért tudhatsz meg?).

Itthon a kereslet alacsony szintje miatt a magánnyomozó cégek nemcsak megfigyeléssel foglalkoznak, hanem más szolgáltatásokkal is próbálják bővíteni a gyanakvó ügyfelek körét. Ilyenek például a céginformáció készítése, adósok felkutatása, munkahelyi bűncselekmények felderítése, áruszállítás nyomon követése, szállítás teljesítésének ellenőrzése, fedezetvizsgálat, követeléskezelés, vagy akár az adásvételi konzultáció.

De a szolgáltatások közé tartozik a biztonsági tanácsadás is, amivel az irodák igyekeznek biztosítani a különböző védelmi területek összehangolását. Tervet készítenek, amelynek szerves részét képezi az üzleti, személyi titkok és adatok védelme, a fontos, illetve bizalmas beosztásba kerülő, vagy ott dolgozó személyek biztonsági ellenőrzése.

Néhány irodában további lehetőségek is vannak, mint például azoknak a körülményeknek a felderítése, amelyek árthatnak a gyerekünknek, de segítenek a házasságban előforduló kételyek megerősítésében, vagy kizárásában is.

A díjak nagyságrendileg a következők, de természetesen ez irodánként változhat:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magánnyomozó irodák megbízásait a legváltozatosabb ügyfelek adják. A kezdetben főként magánszemélyekből, kis- és középvállalkozásokból, és néhány ügyvédi irodából álló ügyfélkör mára jelentősen átalakult, és új szereplők is beléptek az irodák életébe.

Hazai és külföldi - amerikai, francia, német, holland vagy akár belga - nagyvállalatok, biztosítótársaságok, bankok, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező magyar és külföldi ügyvédi irodák, az írott és elektronikus médiák képviselői, és sokszor önkormányzati és kulturális közintézmények is megtalálhatók az ügyfelek között, ami azért felveti a kérdést, hogy kit is nyomoztathatnak le.

A Magyarországi magánnyomozó irodák többségét korábbi magas beosztású rendőrök, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi munkatársai alapították, így a korábbi szolgálatnak köszönhetően megszerezték a tapasztalatokat. A Nemzetbiztonsági Hivatal berkein belül egyébként sem ismeretlen a megfigyelés, ugyanis sokszor törvényileg kötelező egy adott személyt "C" típusú átvilágítás alá vetni. Ez általában 60 napig tart, és az adott személyt teljesen lenyomozzák: a közeli ismerőseit, a kapcsolatait, a szabadidős tevékenységeit, munkahelyét, a telefonbeszélgetéseit, és még sok más dolgot.

A problémát az jelenti a magánnyomozók számára, hogy törvényileg nem rendelkeznek több joggal, mint a megbízóik, annak ellenére, hogy speciális képesítést kell szerezniük, és kötelező a kamarai tagság. Így az információkat sokszor törvénytelen eszközökkel, és a még meglévő kapcsolataiktól - a rendőrségnél, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál - tudják megszerezni.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a megbízókkal csak írásban lehet szerződést kötni, amit a rendőrség bármikor megnézhet, előzetes bejelentés nélkül is, ami felveti azt a kérdést, hogy meg tudják-e őrizni a magánnyomozók az ügyfeleik, és a megfigyelt személy vagy cég adatait.

Ugyan Amerikában már fillérekért lenyomoztathatunk bárkit, itthon ez még csak a tehetősebbeknek adódik meg. A magánnyomozóknak vállalniuk kell a kockázatot a nem mindig törvényes eszközök használatával kapcsolatban, miközben a tengerentúlon a szakemberek sokkal több nem nyilvános adathoz férhetnek hozzá, ami lényegesen megkönnyíti a nyomozást.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?