11 °C Budapest

Magánnyomozás: pengeélen táncolnak a volt rendőrök?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 05:55

A technikai fejlődéssel egyre könnyebben találhatunk meg bármilyen adatot az alkalmazottainkról, főnökünkről, ügyfeleinkről, vagy akár a konkurenciáról. Viszont vannak olyan információk, amelyek nem érhetőek el egyszerűen az interneten vagy egyéb publikus helyen. Ilyenkor kerülnek a képbe a magánnyomozó irodák...

Ha azt halljuk, hogy magánnyomozás, valószínűleg a többség egyből a házasságtörésre gondol, mivel az amerikai filmek jelentős részében ebben merül ki a nyomozói munka. De a hazai cégek profiljait megvizsgálva nemcsak erről van szó.

A hazai kereslet a magánnyomozói tevékenységre egyelőre még elég kicsi, viszont számos országban már hobbiból is lenyomoztatnak valakit az érdeklődők. A kapott információ, ha jó célra használjuk, szélesebb rálátást biztosít egy adott helyzetre, de az is előfordulhat, hogy olyan adatok birtokába jutunk, amivel zsarolni is lehet a célszemélyt.

Amerikában a nyomozás már elterjedt információszerzési forma, az árak pont a kereslet nagysága miatt alacsonyak, így már mindenki számára elérhető ez a fajta szolgáltatás. Egy korábbi cikkünkben bemutattuk az amerikai magánnyomozás jellemzőit (Fillérekért lenyomoznak bárkit! Mit mennyiért tudhatsz meg?).

Itthon a kereslet alacsony szintje miatt a magánnyomozó cégek nemcsak megfigyeléssel foglalkoznak, hanem más szolgáltatásokkal is próbálják bővíteni a gyanakvó ügyfelek körét. Ilyenek például a céginformáció készítése, adósok felkutatása, munkahelyi bűncselekmények felderítése, áruszállítás nyomon követése, szállítás teljesítésének ellenőrzése, fedezetvizsgálat, követeléskezelés, vagy akár az adásvételi konzultáció.

De a szolgáltatások közé tartozik a biztonsági tanácsadás is, amivel az irodák igyekeznek biztosítani a különböző védelmi területek összehangolását. Tervet készítenek, amelynek szerves részét képezi az üzleti, személyi titkok és adatok védelme, a fontos, illetve bizalmas beosztásba kerülő, vagy ott dolgozó személyek biztonsági ellenőrzése.

Néhány irodában további lehetőségek is vannak, mint például azoknak a körülményeknek a felderítése, amelyek árthatnak a gyerekünknek, de segítenek a házasságban előforduló kételyek megerősítésében, vagy kizárásában is.

A díjak nagyságrendileg a következők, de természetesen ez irodánként változhat:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magánnyomozó irodák megbízásait a legváltozatosabb ügyfelek adják. A kezdetben főként magánszemélyekből, kis- és középvállalkozásokból, és néhány ügyvédi irodából álló ügyfélkör mára jelentősen átalakult, és új szereplők is beléptek az irodák életébe.

Hazai és külföldi - amerikai, francia, német, holland vagy akár belga - nagyvállalatok, biztosítótársaságok, bankok, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező magyar és külföldi ügyvédi irodák, az írott és elektronikus médiák képviselői, és sokszor önkormányzati és kulturális közintézmények is megtalálhatók az ügyfelek között, ami azért felveti a kérdést, hogy kit is nyomoztathatnak le.

A Magyarországi magánnyomozó irodák többségét korábbi magas beosztású rendőrök, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi munkatársai alapították, így a korábbi szolgálatnak köszönhetően megszerezték a tapasztalatokat. A Nemzetbiztonsági Hivatal berkein belül egyébként sem ismeretlen a megfigyelés, ugyanis sokszor törvényileg kötelező egy adott személyt "C" típusú átvilágítás alá vetni. Ez általában 60 napig tart, és az adott személyt teljesen lenyomozzák: a közeli ismerőseit, a kapcsolatait, a szabadidős tevékenységeit, munkahelyét, a telefonbeszélgetéseit, és még sok más dolgot.

A problémát az jelenti a magánnyomozók számára, hogy törvényileg nem rendelkeznek több joggal, mint a megbízóik, annak ellenére, hogy speciális képesítést kell szerezniük, és kötelező a kamarai tagság. Így az információkat sokszor törvénytelen eszközökkel, és a még meglévő kapcsolataiktól - a rendőrségnél, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál - tudják megszerezni.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a megbízókkal csak írásban lehet szerződést kötni, amit a rendőrség bármikor megnézhet, előzetes bejelentés nélkül is, ami felveti azt a kérdést, hogy meg tudják-e őrizni a magánnyomozók az ügyfeleik, és a megfigyelt személy vagy cég adatait.

Ugyan Amerikában már fillérekért lenyomoztathatunk bárkit, itthon ez még csak a tehetősebbeknek adódik meg. A magánnyomozóknak vállalniuk kell a kockázatot a nem mindig törvényes eszközök használatával kapcsolatban, miközben a tengerentúlon a szakemberek sokkal több nem nyilvános adathoz férhetnek hozzá, ami lényegesen megkönnyíti a nyomozást.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem