5 °C Budapest

Fillérekért lenyomoznak bárkit! Mit mennyiért tudhatsz meg?

Pénzcentrum
2007. augusztus 25. 08:00

Újabb slágerszegmens körvonalazódik az amerikai gazdaságban, mely az emberi kíváncsiság mellett a technológiai fejlődés és az internet keltette bizalmatlanságra épít. Nincs szó másról, mint arról, hogy egyre többen szeretnek komolyabban utánanézni annak, kivel kerülnek tartós, kölcsönös függésen alapuló kapcsolatba. Legyen szó munkaerő felvételről vagy társkeresésről, esetleg egy ingatlan bérbeadásáról, a világhálón bárkit lenyomoznak párezer forintnak megfelelő összegért!

Gombamód szaporodnak a cégek... Mi kell az embereknek?

Egyre többen használják már a világhálót ismerkedésre, munkaerő toborzásra, kiadó ingatlanok meghirdetésére és egyéb olyan célokra, melyeknél korántsem mindegy, hogy kivel kerülünk kapcsolatba. Logikus lehet, hogy igyekszünk minél hamarabb a lehető legtöbb információt beszerezni a leendő partnerről, ehhez azonban sokszor nem elég egy keresőprogram és a közösségi oldalak használata. Ezen a problémán a tengerentúlon már nem akadnak fenn, több mint egy évtizede működnek ugyanis olyan vállalatok, melyek online igénylésre némi fizetség ellenében alaposan lenyomoznak bárkit.

Az érdeklődés a privátszektorban csak 2003-2004 környékén kezdett érezhetően fokozódni, addig a legtöbben azt hitték, hogy az informálódás csak a vállalatvezetők kiváltsága, akik a megfelelő kulcspozíciók betöltetésével nem akarnak nagyot hibázni. Mostanra sokan tisztában vannak azzal, hogy egy-egy nyomozás 50 dollár körüli összegért megvehető, így rengetegen élnek is a lehetőséggel.

A kereslet nagyságát megfelelően leírja, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, a MyBackgroundCheck.com napi szinten 10 ezer vizsgálatot zár le. A szegmensben a legjelentősebb cégek közé az Abika, az Intelius és a MyPublicInfo tartozik, a kisebb társaságok száma azonban dinamikus növekedést mutat, hiszen ez a terület egyáltalán nem szabályozott, nincs standardizálva, így kis túlzással bármilyen szolgáltatást el lehet adni a sorban álló vevőknek.

Hibák? Azok bőven akadnak, de ennyiért...

A MyBackgroundCheck vezérigazgatójának becslése szerint nyomozásaik 1%-a zárulhat pontatlan eredménnyel, mely arányaiban ugyan nem olyan rossz eredmény, a feldolgozott mennyiséget figyelembe véve azonban szép számmal lehetnek olyan ügyfelek, akik nem éppen kifogástalan minőségű jelentést kapnak kézhez.

Az árjegyzékekből elsősorban a HR-hez szorosabban kötődő tételeket szemléztük ki.


A fenti árakon egyre több olyan akad, aki szinte hobbiból több embert is lenyomoztat, általánosságban azonban elmondható, hogy a vizsgálatot az ügyfelek többsége előre rögzített céllal rendeli meg. A biztonsági szakértők többsége arra a kérdésre, hogy megéri-e lenyomoztatni valakit hasonlóan felel, mintha egy autószerelőt az olajcsere szükségességéről kérdezünk.

Mindent összevetve elmondható, hogy a magánszemély felhasználók mellett vannak olyan szolgáltató oldalak is, melyek igénybe veszik az adatszerzés szolgáltatást. Ebben a kategóriában élen járnak a társkereső site-ok, van ugyanis olyan portál, mely minden egyes regisztráló esetében ellenőrzi a bűnügyi nyilvántartást és azt, hogy valós-e a megadott családi állapot, azaz hogy tényleg nem házas-e valaki.

Az is előfordul, hogy az ügyfél magát nyomoztatja le, hogy megtudja, milyen képet kap majd róla az az álláshirdető, akihez jelentkezik. Összességében viszont aggályosnak nevezhető, hogy a célszemély hozzájárulása nem szükséges a nyomozás lefolytatásához, holott igen bizalmas információk szivároghatnak ki róla. (Megjegyezzük, hogy egy hitelbesorolás lekérésénél minden esetben ki kell kérni a célszemély hozzájárulását.)

Amire figyelni kell: ebből nem árt meg a sok?

A piaci jellege miatt fontos tudni, hogy a szolgáltatások színvonala jelentősen eltérhet a különböző cégeknél, a verseny intenzitása miatt azonban az árak elég nyomottak. Ezen két tényező eredőjeként az következik, hogy jóval többet ér egy megalapozott információ csomag, mint amennyiért bármit is kínálnak, így az igazán jelentős döntések előtt több helyről is megéri nyomozást rendelni.

Nem nehéz persze kideríteni, hogy a nagyobb cégek a fentebb felsorolt jelentős piaci szereplőkben bíznak, így már csak annak kell mindig pontosan utánajárni, hogy mit is takar egész pontosan a megrendelt adatkérés területileg és tartalmilag.

A nyomozás megkezdéséhez csak egy nevet és születési időpontot kell mindenképp leadni, ha azonban biztosra akar menni valaki, akkor a társadalombiztosítási számot is ajánlott mellékelni.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?