2 °C Budapest

Fillérekért lenyomoznak bárkit! Mit mennyiért tudhatsz meg?

Pénzcentrum
2007. augusztus 25. 08:00

Újabb slágerszegmens körvonalazódik az amerikai gazdaságban, mely az emberi kíváncsiság mellett a technológiai fejlődés és az internet keltette bizalmatlanságra épít. Nincs szó másról, mint arról, hogy egyre többen szeretnek komolyabban utánanézni annak, kivel kerülnek tartós, kölcsönös függésen alapuló kapcsolatba. Legyen szó munkaerő felvételről vagy társkeresésről, esetleg egy ingatlan bérbeadásáról, a világhálón bárkit lenyomoznak párezer forintnak megfelelő összegért!

Gombamód szaporodnak a cégek... Mi kell az embereknek?

Egyre többen használják már a világhálót ismerkedésre, munkaerő toborzásra, kiadó ingatlanok meghirdetésére és egyéb olyan célokra, melyeknél korántsem mindegy, hogy kivel kerülünk kapcsolatba. Logikus lehet, hogy igyekszünk minél hamarabb a lehető legtöbb információt beszerezni a leendő partnerről, ehhez azonban sokszor nem elég egy keresőprogram és a közösségi oldalak használata. Ezen a problémán a tengerentúlon már nem akadnak fenn, több mint egy évtizede működnek ugyanis olyan vállalatok, melyek online igénylésre némi fizetség ellenében alaposan lenyomoznak bárkit.

Az érdeklődés a privátszektorban csak 2003-2004 környékén kezdett érezhetően fokozódni, addig a legtöbben azt hitték, hogy az informálódás csak a vállalatvezetők kiváltsága, akik a megfelelő kulcspozíciók betöltetésével nem akarnak nagyot hibázni. Mostanra sokan tisztában vannak azzal, hogy egy-egy nyomozás 50 dollár körüli összegért megvehető, így rengetegen élnek is a lehetőséggel.

A kereslet nagyságát megfelelően leírja, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, a MyBackgroundCheck.com napi szinten 10 ezer vizsgálatot zár le. A szegmensben a legjelentősebb cégek közé az Abika, az Intelius és a MyPublicInfo tartozik, a kisebb társaságok száma azonban dinamikus növekedést mutat, hiszen ez a terület egyáltalán nem szabályozott, nincs standardizálva, így kis túlzással bármilyen szolgáltatást el lehet adni a sorban álló vevőknek.

Hibák? Azok bőven akadnak, de ennyiért...

A MyBackgroundCheck vezérigazgatójának becslése szerint nyomozásaik 1%-a zárulhat pontatlan eredménnyel, mely arányaiban ugyan nem olyan rossz eredmény, a feldolgozott mennyiséget figyelembe véve azonban szép számmal lehetnek olyan ügyfelek, akik nem éppen kifogástalan minőségű jelentést kapnak kézhez.

Az árjegyzékekből elsősorban a HR-hez szorosabban kötődő tételeket szemléztük ki.


A fenti árakon egyre több olyan akad, aki szinte hobbiból több embert is lenyomoztat, általánosságban azonban elmondható, hogy a vizsgálatot az ügyfelek többsége előre rögzített céllal rendeli meg. A biztonsági szakértők többsége arra a kérdésre, hogy megéri-e lenyomoztatni valakit hasonlóan felel, mintha egy autószerelőt az olajcsere szükségességéről kérdezünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent összevetve elmondható, hogy a magánszemély felhasználók mellett vannak olyan szolgáltató oldalak is, melyek igénybe veszik az adatszerzés szolgáltatást. Ebben a kategóriában élen járnak a társkereső site-ok, van ugyanis olyan portál, mely minden egyes regisztráló esetében ellenőrzi a bűnügyi nyilvántartást és azt, hogy valós-e a megadott családi állapot, azaz hogy tényleg nem házas-e valaki.

Az is előfordul, hogy az ügyfél magát nyomoztatja le, hogy megtudja, milyen képet kap majd róla az az álláshirdető, akihez jelentkezik. Összességében viszont aggályosnak nevezhető, hogy a célszemély hozzájárulása nem szükséges a nyomozás lefolytatásához, holott igen bizalmas információk szivároghatnak ki róla. (Megjegyezzük, hogy egy hitelbesorolás lekérésénél minden esetben ki kell kérni a célszemély hozzájárulását.)

Amire figyelni kell: ebből nem árt meg a sok?

A piaci jellege miatt fontos tudni, hogy a szolgáltatások színvonala jelentősen eltérhet a különböző cégeknél, a verseny intenzitása miatt azonban az árak elég nyomottak. Ezen két tényező eredőjeként az következik, hogy jóval többet ér egy megalapozott információ csomag, mint amennyiért bármit is kínálnak, így az igazán jelentős döntések előtt több helyről is megéri nyomozást rendelni.

Nem nehéz persze kideríteni, hogy a nagyobb cégek a fentebb felsorolt jelentős piaci szereplőkben bíznak, így már csak annak kell mindig pontosan utánajárni, hogy mit is takar egész pontosan a megrendelt adatkérés területileg és tartalmilag.

A nyomozás megkezdéséhez csak egy nevet és születési időpontot kell mindenképp leadni, ha azonban biztosra akar menni valaki, akkor a társadalombiztosítási számot is ajánlott mellékelni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem