3 °C Budapest

Fillérekért lenyomoznak bárkit! Mit mennyiért tudhatsz meg?

Pénzcentrum
2007. augusztus 25. 08:00

Újabb slágerszegmens körvonalazódik az amerikai gazdaságban, mely az emberi kíváncsiság mellett a technológiai fejlődés és az internet keltette bizalmatlanságra épít. Nincs szó másról, mint arról, hogy egyre többen szeretnek komolyabban utánanézni annak, kivel kerülnek tartós, kölcsönös függésen alapuló kapcsolatba. Legyen szó munkaerő felvételről vagy társkeresésről, esetleg egy ingatlan bérbeadásáról, a világhálón bárkit lenyomoznak párezer forintnak megfelelő összegért!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gombamód szaporodnak a cégek... Mi kell az embereknek?

Egyre többen használják már a világhálót ismerkedésre, munkaerő toborzásra, kiadó ingatlanok meghirdetésére és egyéb olyan célokra, melyeknél korántsem mindegy, hogy kivel kerülünk kapcsolatba. Logikus lehet, hogy igyekszünk minél hamarabb a lehető legtöbb információt beszerezni a leendő partnerről, ehhez azonban sokszor nem elég egy keresőprogram és a közösségi oldalak használata. Ezen a problémán a tengerentúlon már nem akadnak fenn, több mint egy évtizede működnek ugyanis olyan vállalatok, melyek online igénylésre némi fizetség ellenében alaposan lenyomoznak bárkit.

Az érdeklődés a privátszektorban csak 2003-2004 környékén kezdett érezhetően fokozódni, addig a legtöbben azt hitték, hogy az informálódás csak a vállalatvezetők kiváltsága, akik a megfelelő kulcspozíciók betöltetésével nem akarnak nagyot hibázni. Mostanra sokan tisztában vannak azzal, hogy egy-egy nyomozás 50 dollár körüli összegért megvehető, így rengetegen élnek is a lehetőséggel.

A kereslet nagyságát megfelelően leírja, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, a MyBackgroundCheck.com napi szinten 10 ezer vizsgálatot zár le. A szegmensben a legjelentősebb cégek közé az Abika, az Intelius és a MyPublicInfo tartozik, a kisebb társaságok száma azonban dinamikus növekedést mutat, hiszen ez a terület egyáltalán nem szabályozott, nincs standardizálva, így kis túlzással bármilyen szolgáltatást el lehet adni a sorban álló vevőknek.

Hibák? Azok bőven akadnak, de ennyiért...

A MyBackgroundCheck vezérigazgatójának becslése szerint nyomozásaik 1%-a zárulhat pontatlan eredménnyel, mely arányaiban ugyan nem olyan rossz eredmény, a feldolgozott mennyiséget figyelembe véve azonban szép számmal lehetnek olyan ügyfelek, akik nem éppen kifogástalan minőségű jelentést kapnak kézhez.

Az árjegyzékekből elsősorban a HR-hez szorosabban kötődő tételeket szemléztük ki.


A fenti árakon egyre több olyan akad, aki szinte hobbiból több embert is lenyomoztat, általánosságban azonban elmondható, hogy a vizsgálatot az ügyfelek többsége előre rögzített céllal rendeli meg. A biztonsági szakértők többsége arra a kérdésre, hogy megéri-e lenyomoztatni valakit hasonlóan felel, mintha egy autószerelőt az olajcsere szükségességéről kérdezünk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mindent összevetve elmondható, hogy a magánszemély felhasználók mellett vannak olyan szolgáltató oldalak is, melyek igénybe veszik az adatszerzés szolgáltatást. Ebben a kategóriában élen járnak a társkereső site-ok, van ugyanis olyan portál, mely minden egyes regisztráló esetében ellenőrzi a bűnügyi nyilvántartást és azt, hogy valós-e a megadott családi állapot, azaz hogy tényleg nem házas-e valaki.

Az is előfordul, hogy az ügyfél magát nyomoztatja le, hogy megtudja, milyen képet kap majd róla az az álláshirdető, akihez jelentkezik. Összességében viszont aggályosnak nevezhető, hogy a célszemély hozzájárulása nem szükséges a nyomozás lefolytatásához, holott igen bizalmas információk szivároghatnak ki róla. (Megjegyezzük, hogy egy hitelbesorolás lekérésénél minden esetben ki kell kérni a célszemély hozzájárulását.)

Amire figyelni kell: ebből nem árt meg a sok?

A piaci jellege miatt fontos tudni, hogy a szolgáltatások színvonala jelentősen eltérhet a különböző cégeknél, a verseny intenzitása miatt azonban az árak elég nyomottak. Ezen két tényező eredőjeként az következik, hogy jóval többet ér egy megalapozott információ csomag, mint amennyiért bármit is kínálnak, így az igazán jelentős döntések előtt több helyről is megéri nyomozást rendelni.

Nem nehéz persze kideríteni, hogy a nagyobb cégek a fentebb felsorolt jelentős piaci szereplőkben bíznak, így már csak annak kell mindig pontosan utánajárni, hogy mit is takar egész pontosan a megrendelt adatkérés területileg és tartalmilag.

A nyomozás megkezdéséhez csak egy nevet és születési időpontot kell mindenképp leadni, ha azonban biztosra akar menni valaki, akkor a társadalombiztosítási számot is ajánlott mellékelni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?