1 °C Budapest

Megfigyeltetnél valakit? - Kerüld a szélhámos detektíveket!

Pénzcentrum
2006. április 14. 08:30

Előfordult már, hogy szívesen megbizonyosodtál volna róla, hogy nem vernek át? Hasznos lett volna valakit megfigyeltetni, esetleg a lelépett üzlettársat kellene megtalálni? Erre hazánkban is megvan a megfelelő megoldás, lehetőség van ugyanis magánnyomozó fogadására. Mivel ez a piac a legtöbbek számára meglehetősen homályos, igyekszünk megvilágítani néhány érdekes részletet, melyben egy iroda és egy "magánzó" volt segítségünkre. A piac jellegéből adódóan sokan nem szerettek volna nyilatkozni, ahogy ők mondták: "nem akarnak még nagyobb feszültséget kelteni"… Lássuk, mire jutottunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Előfordult már, hogy szívesen megbizonyosodtál volna róla, hogy nem vernek át? Hasznos lett volna valakit megfigyeltetni, esetleg a lelépett üzlettársat kellene megtalálni? Erre hazánkban is megvan a megfelelő megoldás, lehetőség van ugyanis magánnyomozó fogadására. Mivel ez a piac a legtöbbek számára meglehetősen homályos, igyekszünk megvilágítani néhány érdekes részletet, melyben egy iroda és egy „magánzó” volt segítségünkre. A piac jellegéből adódóan sokan nem szerettek volna nyilatkozni, ahogy ők mondták: „nem akarnak még nagyobb feszültséget kelteni”… Lássuk, mire jutottunk!

A Ground-Guard Biztonsági Szolgálat Kft-nél kérdésünkre elmondták, hogy a leggyakrabban a magánügyek mellett, csalások miatt keresik meg őket, illetve sokszor egy-egy adóst kell felkutatni. A cég összességében kb. az esetek 90%-át zárja le sikeresen.

Amennyiben valakit meg akarunk figyeltetni, személyre szóló megbízási szerződést kell kötnünk. Maga a megfigyelés senkinek a jogait nem sérti, hiszen senki nem jár csukott szemmel az utcán, fénykép, vagy videofelvétel azonban nem készülhet a megfigyelt személyről. (Amennyiben a megfigyelt eseményt bíróságon bizonyítani kell, akkor arra tanút kell felkérni.)

Az esetek többségében persze a megbízó csak szeretne meggyőződni arról, hogy házastársa tényleg félrejár, így elég az autóról és az utcáról készült fotó, valamint a látottak írásos dokumentálása…

A legtöbb iroda sikerdíj-óradíj kombinációval dolgozik, ez utóbbi a Ground-Guard esetében 2,000 és 6,000 Ft között változhat, a feladat nehézségétől és a szükséges „emberszámtól” függően.

A cég illetékese szerint a magyar piacon meglehetősen kevés a megbízható cég, melyben hozzáértő szakemberek dolgoznak, a sok szélhámos pedig bizalmatlanná teszi a megrendelőket. (Az előleget zsebre teszik, aztán az esetek többségében sikertelenül fejezik be az ügyet…) A magánzók között szintén vannak igazán jó nyomozók és szélhámosok, ilyen szempontból tehát nem tehetünk különbséget a versenytársak között.

Egy neve elhallgatását kérő, nem fővárosi magánzó tapasztalatai szerint a hagyatéki tárgyak felkutatása mellett gyakori az eltűnt hozzátartozók kerestetése, amit azonban sok nyomozó nem vállal. Gyakran bírósági eljárásokhoz kell adatokat gyűjteni és a személyfigyelési megbízások sem ritkák. A nagyobb behajtási ügyek piaca a nagy cégek kezében van.

Általánosságban elmondható, hogy sok magánzó kiegészítő tevékenységként végzi a magánnyomozást (ami nem jelenti azt, hogy ne rendelkeznének az ehhez szükséges papírokkal), így gyakran ők hajlamosabbak megmondani, hogy a várható sikertelenség miatt nem vállalják az adott ügyet, míg a nagyobb irodák szinte minden ügyre lecsapnak.

A megfigyeltetéssel kapcsolatban a megkérdezett egyéni vállalkozó elmondta, készült már fotódokumentáció félrelépő férjről, azt azonban nem állíthatjuk, hogy tombol a megfigyeltetési láz. A kereslet ezen a téren meglehetősen hektikusan ingadozik.

A magánnyomozó véleménye szerint az ígéretesebb megbízásokat egyértelműen a nagyobb vállalatok kapják, a piac pedig Budapesten centralizálódik. (Előfordult például, hogy egy pénzintézet helyi képviselete nem bízhatta meg őt, mivel a központ más céggel állt szerződésben, mely vállalat végül megtalálta a helyismerettel rendelkező magánzót és kevesebb pénzért elvégeztette vele a munkát…)

Az ár a megkérdezett vállalkozónál az ügy jellegéből adódik, az esetek 90%-ában azonban óradíj és kilométerdíj kerül megállapításra, de a piacon elterjedt az alapdíj + sikerdíj konstrukció is. A nyomozás elindításához az ügyfélnek természetesen előleget kell letennie, ezért nem árt megnézni, kihez is fordulunk…

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?