12 °C Budapest

Megfigyeltetnél valakit? - Kerüld a szélhámos detektíveket!

Pénzcentrum
2006. április 14. 08:30

Előfordult már, hogy szívesen megbizonyosodtál volna róla, hogy nem vernek át? Hasznos lett volna valakit megfigyeltetni, esetleg a lelépett üzlettársat kellene megtalálni? Erre hazánkban is megvan a megfelelő megoldás, lehetőség van ugyanis magánnyomozó fogadására. Mivel ez a piac a legtöbbek számára meglehetősen homályos, igyekszünk megvilágítani néhány érdekes részletet, melyben egy iroda és egy "magánzó" volt segítségünkre. A piac jellegéből adódóan sokan nem szerettek volna nyilatkozni, ahogy ők mondták: "nem akarnak még nagyobb feszültséget kelteni"… Lássuk, mire jutottunk!

Előfordult már, hogy szívesen megbizonyosodtál volna róla, hogy nem vernek át? Hasznos lett volna valakit megfigyeltetni, esetleg a lelépett üzlettársat kellene megtalálni? Erre hazánkban is megvan a megfelelő megoldás, lehetőség van ugyanis magánnyomozó fogadására. Mivel ez a piac a legtöbbek számára meglehetősen homályos, igyekszünk megvilágítani néhány érdekes részletet, melyben egy iroda és egy „magánzó” volt segítségünkre. A piac jellegéből adódóan sokan nem szerettek volna nyilatkozni, ahogy ők mondták: „nem akarnak még nagyobb feszültséget kelteni”… Lássuk, mire jutottunk!

A Ground-Guard Biztonsági Szolgálat Kft-nél kérdésünkre elmondták, hogy a leggyakrabban a magánügyek mellett, csalások miatt keresik meg őket, illetve sokszor egy-egy adóst kell felkutatni. A cég összességében kb. az esetek 90%-át zárja le sikeresen.

Amennyiben valakit meg akarunk figyeltetni, személyre szóló megbízási szerződést kell kötnünk. Maga a megfigyelés senkinek a jogait nem sérti, hiszen senki nem jár csukott szemmel az utcán, fénykép, vagy videofelvétel azonban nem készülhet a megfigyelt személyről. (Amennyiben a megfigyelt eseményt bíróságon bizonyítani kell, akkor arra tanút kell felkérni.)

Az esetek többségében persze a megbízó csak szeretne meggyőződni arról, hogy házastársa tényleg félrejár, így elég az autóról és az utcáról készült fotó, valamint a látottak írásos dokumentálása…

A legtöbb iroda sikerdíj-óradíj kombinációval dolgozik, ez utóbbi a Ground-Guard esetében 2,000 és 6,000 Ft között változhat, a feladat nehézségétől és a szükséges „emberszámtól” függően.

A cég illetékese szerint a magyar piacon meglehetősen kevés a megbízható cég, melyben hozzáértő szakemberek dolgoznak, a sok szélhámos pedig bizalmatlanná teszi a megrendelőket. (Az előleget zsebre teszik, aztán az esetek többségében sikertelenül fejezik be az ügyet…) A magánzók között szintén vannak igazán jó nyomozók és szélhámosok, ilyen szempontból tehát nem tehetünk különbséget a versenytársak között.

Egy neve elhallgatását kérő, nem fővárosi magánzó tapasztalatai szerint a hagyatéki tárgyak felkutatása mellett gyakori az eltűnt hozzátartozók kerestetése, amit azonban sok nyomozó nem vállal. Gyakran bírósági eljárásokhoz kell adatokat gyűjteni és a személyfigyelési megbízások sem ritkák. A nagyobb behajtási ügyek piaca a nagy cégek kezében van.

Általánosságban elmondható, hogy sok magánzó kiegészítő tevékenységként végzi a magánnyomozást (ami nem jelenti azt, hogy ne rendelkeznének az ehhez szükséges papírokkal), így gyakran ők hajlamosabbak megmondani, hogy a várható sikertelenség miatt nem vállalják az adott ügyet, míg a nagyobb irodák szinte minden ügyre lecsapnak.

A megfigyeltetéssel kapcsolatban a megkérdezett egyéni vállalkozó elmondta, készült már fotódokumentáció félrelépő férjről, azt azonban nem állíthatjuk, hogy tombol a megfigyeltetési láz. A kereslet ezen a téren meglehetősen hektikusan ingadozik.

A magánnyomozó véleménye szerint az ígéretesebb megbízásokat egyértelműen a nagyobb vállalatok kapják, a piac pedig Budapesten centralizálódik. (Előfordult például, hogy egy pénzintézet helyi képviselete nem bízhatta meg őt, mivel a központ más céggel állt szerződésben, mely vállalat végül megtalálta a helyismerettel rendelkező magánzót és kevesebb pénzért elvégeztette vele a munkát…)

Az ár a megkérdezett vállalkozónál az ügy jellegéből adódik, az esetek 90%-ában azonban óradíj és kilométerdíj kerül megállapításra, de a piacon elterjedt az alapdíj + sikerdíj konstrukció is. A nyomozás elindításához az ügyfélnek természetesen előleget kell letennie, ezért nem árt megnézni, kihez is fordulunk…

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm