Eltűnt pénzek nyomában

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 05:55

Sokan rémülten kapják fel a fejüket az inkasszó szó hallatán, hiszen számtalan alkalommal hallják, hogy az adóhivatal is ezt alkalmazza a neki tartozókkal szemben behajtás esetén. Akadnak, akik attól rettegnek, mi történik, ha egyszercsak eltűnik számlájukról a pénz. A fogalom valódi jelentésével azonban már sokkal kevesebben vannak tisztában. Az inkasszó pedig nekünk, illetve cégünk számára is a kiszámíthatóságot, illetve a biztonságot jelentheti.

Inkasszó

Az inkasszó legtágabb értelemben vett jelentése beszedési megbízás. Az inkasszó abban különbözik a hagyományos átutalási megbízásoktól, hogy ebben az esetben a jogosult kezdeményezi a kötelezett számlájának terhére való beszedést. Azaz benyújtjuk bankunknak a megbízást arról, hogy az egyik szerződött ügyfelünk számlájáról utalja át nekünk a meghatározott, jogosan követelhető összeget.

Az inkasszó négy típusát különböztethetjük meg:
· azonnali beszedési megbízás;
· csoportos beszedési megbízás (főleg közüzemi számlák kiegyenlítése);
· váltóbeszedési megbízás (a jogosult köteles értesíteni a kötelezettet, a megbízás letiltható);
· határidős beszedési megbízás (a kötelezett számlavezetője köteles értesíteni, lehet tiltakozni a megbízás teljesítése ellen).

Jelen cikkünkben a legelső lehetőséggel, vagyis az azonnali beszedési megbízással kívánunk bővebben foglalkozni. Fontos tudni, hogy az azonnali beszedési megbízás esetén a kötelezett számlavezetője nem értesítheti a teljesítés előtt a kötelezettet, vagyis nem áll fent annak a veszélye, hogy a kötelezett értesülvén megbízásunkról kimenekítené pénzét az adott számláról.

Miért kell, vagy lehet alkalmazni?

Az azonnali beszedési megbízás alkalmazása fontos szerepet játszhat valamely partnerünkkel, vagy vevőnkkel szembeni követelésünk érvényesítése esetén. Amennyiben végrehajtásra kerülne sor, abban az esetben nem árt tudni, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis akkor kerülhet sor bírósági végrehajtásra pénzforgalmi úton érvényesíthető követelés esetén, amennyiben az azonnali beszedési megbízás, nem, vagy csupán részben vezetett eredményre.

Másrészt vállalkozásunk számára biztonságot adhat, ha tudjuk, amennyiben valamelyik partnerünk nem teljesíti kötelezettségét, abban az esetben sem úszott el pénzünk, s nem is biztos, hogy a költséges végrehajtás intézményéhez kell folyamodnunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lebonyolítás

Nem árt tudni, hogy azonnali beszedési megbízásnak csak a kötelezett felhatalmazása alapján van helye (illetve jogszabály alapján), vagyis csak akkor élhetünk ezzel az intézménnyel, amennyiben a szerződésben erről megállapodtunk vevőnkkel. Minimális összege 20 ezer forint, és lakossági bankszámla javára, illetve terhére nem lehet benyújtani.

Térjünk rá a díjakra

Összegyűjtöttük, hogy az egyes hazai bankok mekkora díjat számítanak fel az általános vállalkozói számlavezetési kondíciók alapján az azonnali megbízás indításakor.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem