Eltűnt pénzek nyomában

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 05:55

Sokan rémülten kapják fel a fejüket az inkasszó szó hallatán, hiszen számtalan alkalommal hallják, hogy az adóhivatal is ezt alkalmazza a neki tartozókkal szemben behajtás esetén. Akadnak, akik attól rettegnek, mi történik, ha egyszercsak eltűnik számlájukról a pénz. A fogalom valódi jelentésével azonban már sokkal kevesebben vannak tisztában. Az inkasszó pedig nekünk, illetve cégünk számára is a kiszámíthatóságot, illetve a biztonságot jelentheti.

Inkasszó

Az inkasszó legtágabb értelemben vett jelentése beszedési megbízás. Az inkasszó abban különbözik a hagyományos átutalási megbízásoktól, hogy ebben az esetben a jogosult kezdeményezi a kötelezett számlájának terhére való beszedést. Azaz benyújtjuk bankunknak a megbízást arról, hogy az egyik szerződött ügyfelünk számlájáról utalja át nekünk a meghatározott, jogosan követelhető összeget.

Az inkasszó négy típusát különböztethetjük meg:
· azonnali beszedési megbízás;
· csoportos beszedési megbízás (főleg közüzemi számlák kiegyenlítése);
· váltóbeszedési megbízás (a jogosult köteles értesíteni a kötelezettet, a megbízás letiltható);
· határidős beszedési megbízás (a kötelezett számlavezetője köteles értesíteni, lehet tiltakozni a megbízás teljesítése ellen).

Jelen cikkünkben a legelső lehetőséggel, vagyis az azonnali beszedési megbízással kívánunk bővebben foglalkozni. Fontos tudni, hogy az azonnali beszedési megbízás esetén a kötelezett számlavezetője nem értesítheti a teljesítés előtt a kötelezettet, vagyis nem áll fent annak a veszélye, hogy a kötelezett értesülvén megbízásunkról kimenekítené pénzét az adott számláról.

Miért kell, vagy lehet alkalmazni?

Az azonnali beszedési megbízás alkalmazása fontos szerepet játszhat valamely partnerünkkel, vagy vevőnkkel szembeni követelésünk érvényesítése esetén. Amennyiben végrehajtásra kerülne sor, abban az esetben nem árt tudni, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis akkor kerülhet sor bírósági végrehajtásra pénzforgalmi úton érvényesíthető követelés esetén, amennyiben az azonnali beszedési megbízás, nem, vagy csupán részben vezetett eredményre.

Másrészt vállalkozásunk számára biztonságot adhat, ha tudjuk, amennyiben valamelyik partnerünk nem teljesíti kötelezettségét, abban az esetben sem úszott el pénzünk, s nem is biztos, hogy a költséges végrehajtás intézményéhez kell folyamodnunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lebonyolítás

Nem árt tudni, hogy azonnali beszedési megbízásnak csak a kötelezett felhatalmazása alapján van helye (illetve jogszabály alapján), vagyis csak akkor élhetünk ezzel az intézménnyel, amennyiben a szerződésben erről megállapodtunk vevőnkkel. Minimális összege 20 ezer forint, és lakossági bankszámla javára, illetve terhére nem lehet benyújtani.

Térjünk rá a díjakra

Összegyűjtöttük, hogy az egyes hazai bankok mekkora díjat számítanak fel az általános vállalkozói számlavezetési kondíciók alapján az azonnali megbízás indításakor.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35