Ha belépsz a bankba, már fizetsz! Itt az új díj...

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 10:05

Újabb díjbotrány törhet ki az Egyesült Királyságban, amint az ügyfelek ráébrednek, hogy a bankok nem csak a folyószámlákkal kapcsolatban számítottak fel indokolatlanul magas díjakat, de a lakáshiteleseket is hasonló terhekkel sújtják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelzálog-hitelintézetek kritikusai erősen kifogásolhatónak tartják, hogy a jelzálogintézetek a bajba jutott ügyfeleknek nyújtott tanácsadásért is díjat számolnak fel, melynek összege hitelőzőtől függően 80 és 100 font (30 100 és 30 770 forint) között változik.

A tanácsadás során ráadásul a bank referense csakis a lakáshiteles adósság felszámolásában segíti az ügyfeleket, a teljes hitelállomány esetleges átstrukturálására, vagy alternatív módszerek kidolgozására nincs lehetőség. Ezzel szemben az ingyenesen igénybe vehető karitatív segítségnyújtás esetében mindenre kiterjedő teljes tanácsadás zajlik.

A rendkívüli díjak az árverések számának növekedésével párhuzamosan kerültek az elemzők figyelmének középpontjába, az elmúlt 13 hónapban bekövetkezett 400 bázispontos jegybanki kamatemelés hatására 30 százalékkal, mintegy 14 ezerre nőtt a megindított végrehajtási eljárások száma.

A tanácsadási díjak esete azonban korántsem egyedi, a lakáshitelezéssel foglalkozó bankok emellett több esetben számolnak fel különböző díjakat a hátralékban lévő ügyfelekkel szemben. A legnagyobb brit hitelező, a Halifax például fizetési felszólításonként és telefonhívásonként 35 fontot (13 200 forintot) számol fel, a Northern Rock pedig 55 fontos (20 740 forintos) késedelmi díjjal sújt mindenkit, aki három havi törlesztésnél többel csúszott el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Northern Rock emellett 1400 fontot (530 ezer forintot) "számláz ki" árverezés esetén a kulcsok cseréjéért és az általa kifizetett biztosítási díj fejében. Az egyre növekvő törlesztőrészlet súlya alatt görnyedő hitelesek számára ezek a díjak is jelentős terhet jelentenek. A nagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a lakáshitelesek sok esetben nem is tudnak a plusz díjakról, a bankok pedig nem igyekeznek felhívni azokra a figyelmüket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?