3 °C Budapest

Ha belépsz a bankba, már fizetsz! Itt az új díj...

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 10:05

Újabb díjbotrány törhet ki az Egyesült Királyságban, amint az ügyfelek ráébrednek, hogy a bankok nem csak a folyószámlákkal kapcsolatban számítottak fel indokolatlanul magas díjakat, de a lakáshiteleseket is hasonló terhekkel sújtják.

A jelzálog-hitelintézetek kritikusai erősen kifogásolhatónak tartják, hogy a jelzálogintézetek a bajba jutott ügyfeleknek nyújtott tanácsadásért is díjat számolnak fel, melynek összege hitelőzőtől függően 80 és 100 font (30 100 és 30 770 forint) között változik.

A tanácsadás során ráadásul a bank referense csakis a lakáshiteles adósság felszámolásában segíti az ügyfeleket, a teljes hitelállomány esetleges átstrukturálására, vagy alternatív módszerek kidolgozására nincs lehetőség. Ezzel szemben az ingyenesen igénybe vehető karitatív segítségnyújtás esetében mindenre kiterjedő teljes tanácsadás zajlik.

A rendkívüli díjak az árverések számának növekedésével párhuzamosan kerültek az elemzők figyelmének középpontjába, az elmúlt 13 hónapban bekövetkezett 400 bázispontos jegybanki kamatemelés hatására 30 százalékkal, mintegy 14 ezerre nőtt a megindított végrehajtási eljárások száma.

A tanácsadási díjak esete azonban korántsem egyedi, a lakáshitelezéssel foglalkozó bankok emellett több esetben számolnak fel különböző díjakat a hátralékban lévő ügyfelekkel szemben. A legnagyobb brit hitelező, a Halifax például fizetési felszólításonként és telefonhívásonként 35 fontot (13 200 forintot) számol fel, a Northern Rock pedig 55 fontos (20 740 forintos) késedelmi díjjal sújt mindenkit, aki három havi törlesztésnél többel csúszott el.

A Northern Rock emellett 1400 fontot (530 ezer forintot) "számláz ki" árverezés esetén a kulcsok cseréjéért és az általa kifizetett biztosítási díj fejében. Az egyre növekvő törlesztőrészlet súlya alatt görnyedő hitelesek számára ezek a díjak is jelentős terhet jelentenek. A nagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a lakáshitelesek sok esetben nem is tudnak a plusz díjakról, a bankok pedig nem igyekeznek felhívni azokra a figyelmüket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?