6 °C Budapest

2008 az első lakásvásárlók éve? Érdemes várni!

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 13:00

Egyre nehezebb helyzetben vannak azok a fiatal párok, akik első lakásukat szeretnék megvásárolni. A The Royal Institution of Chartered Surveyors legfrissebb adatai szerint Nagy-Britanniában az ingatlanok drágulása és az elmúlt évben bekövetkezett 5 kamatemelés miatt most 350%-kal nehezebb az első lakásvásárlók helyzete, mint 1996-ban, amikor a legkönnyebb volt ingatlanhoz jutni.

Az adatok szerint egy olyan párnak, melynek mindkét tagja az alsó jövedelmi kvartilisben (negyedben) található, azaz együttesen évi 25 899 fontot visznek haza, éves adózott jövedelmük 90%-át kellene megtakarítania, hogy egy tipikus brit ingatlant megengedhessen magának.

Ezt a jövedelmet alapul véve a pár a nettó keresetének 44%-át fordíthatná jelzáloghitel törlesztésre, mely mindössze 4 százalékponttal kevesebb az 1990-ben mért csúcsértéknél.

Az RICS arra figyelmeztet, hogy a kamatemelések hatása számos hitelnél még csak most fog megjelenni, így a végrehajtási eljárások számának növekedése várható.

A legnehezebb helyzetben természetesen azok vannak, akik Londonban szeretnék megvenni első ingatlanjukat, ekkor ugyanis éves adózott jövedelmük több mint 100%-át kell megtakarítaniuk, hogy az önerőt és az illetéket ki tudják fizetni.

Az RICS szakértője szerint az első vásárlók lakáshoz jutási esélyeit tovább ronthatják az amerikai események kapcsán várható hitelezési szigorítások, melyek eredményeképpen előfordulhat, hogy a megkövetelt önerő nagysága emelkedni fog és a jövedelmet még az 1990-es szintnél is jobban megterheli majd a törlesztés.

Az 1996-os aranyév óta a brit lakásárak éves átlagban 11%-kal emelkedtek, míg az első lakásvásárlói rétegben a keresetek csak 3,5%-kal nőttek átlagosan évente, melynek következtében kifejlődtek a minimális önerőt megkövetelő konstrukciók, a magas hitelösszegre hirtelen megemelkedő kamatok pedig igencsak megviselik az adósok pénztárcáját.

Az RICS jelentése mindazonáltal némi pozitívumot is tartalmaz: 2008-ban ugyanis az ingatlanárak növekedési üteme elmaradhat a bérnövekedés dinamikájától, míg a jövő év második felében a kamatok csökkenésére is számítani lehet. Mindent összevetve tehát a legfrissebb jelentés szerint átmenetileg most rendkívül nehéz az első lakásvásárlók helyzete a szigetországban, jövőre azonban enyhülhet a helyzet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?