4 °C Budapest

2008 az első lakásvásárlók éve? Érdemes várni!

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 13:00

Egyre nehezebb helyzetben vannak azok a fiatal párok, akik első lakásukat szeretnék megvásárolni. A The Royal Institution of Chartered Surveyors legfrissebb adatai szerint Nagy-Britanniában az ingatlanok drágulása és az elmúlt évben bekövetkezett 5 kamatemelés miatt most 350%-kal nehezebb az első lakásvásárlók helyzete, mint 1996-ban, amikor a legkönnyebb volt ingatlanhoz jutni.

Az adatok szerint egy olyan párnak, melynek mindkét tagja az alsó jövedelmi kvartilisben (negyedben) található, azaz együttesen évi 25 899 fontot visznek haza, éves adózott jövedelmük 90%-át kellene megtakarítania, hogy egy tipikus brit ingatlant megengedhessen magának.

Ezt a jövedelmet alapul véve a pár a nettó keresetének 44%-át fordíthatná jelzáloghitel törlesztésre, mely mindössze 4 százalékponttal kevesebb az 1990-ben mért csúcsértéknél.

Az RICS arra figyelmeztet, hogy a kamatemelések hatása számos hitelnél még csak most fog megjelenni, így a végrehajtási eljárások számának növekedése várható.

A legnehezebb helyzetben természetesen azok vannak, akik Londonban szeretnék megvenni első ingatlanjukat, ekkor ugyanis éves adózott jövedelmük több mint 100%-át kell megtakarítaniuk, hogy az önerőt és az illetéket ki tudják fizetni.

Az RICS szakértője szerint az első vásárlók lakáshoz jutási esélyeit tovább ronthatják az amerikai események kapcsán várható hitelezési szigorítások, melyek eredményeképpen előfordulhat, hogy a megkövetelt önerő nagysága emelkedni fog és a jövedelmet még az 1990-es szintnél is jobban megterheli majd a törlesztés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 1996-os aranyév óta a brit lakásárak éves átlagban 11%-kal emelkedtek, míg az első lakásvásárlói rétegben a keresetek csak 3,5%-kal nőttek átlagosan évente, melynek következtében kifejlődtek a minimális önerőt megkövetelő konstrukciók, a magas hitelösszegre hirtelen megemelkedő kamatok pedig igencsak megviselik az adósok pénztárcáját.

Az RICS jelentése mindazonáltal némi pozitívumot is tartalmaz: 2008-ban ugyanis az ingatlanárak növekedési üteme elmaradhat a bérnövekedés dinamikájától, míg a jövő év második felében a kamatok csökkenésére is számítani lehet. Mindent összevetve tehát a legfrissebb jelentés szerint átmenetileg most rendkívül nehéz az első lakásvásárlók helyzete a szigetországban, jövőre azonban enyhülhet a helyzet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem