12 °C Budapest

2008 az első lakásvásárlók éve? Érdemes várni!

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 13:00

Egyre nehezebb helyzetben vannak azok a fiatal párok, akik első lakásukat szeretnék megvásárolni. A The Royal Institution of Chartered Surveyors legfrissebb adatai szerint Nagy-Britanniában az ingatlanok drágulása és az elmúlt évben bekövetkezett 5 kamatemelés miatt most 350%-kal nehezebb az első lakásvásárlók helyzete, mint 1996-ban, amikor a legkönnyebb volt ingatlanhoz jutni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatok szerint egy olyan párnak, melynek mindkét tagja az alsó jövedelmi kvartilisben (negyedben) található, azaz együttesen évi 25 899 fontot visznek haza, éves adózott jövedelmük 90%-át kellene megtakarítania, hogy egy tipikus brit ingatlant megengedhessen magának.

Ezt a jövedelmet alapul véve a pár a nettó keresetének 44%-át fordíthatná jelzáloghitel törlesztésre, mely mindössze 4 százalékponttal kevesebb az 1990-ben mért csúcsértéknél.

Az RICS arra figyelmeztet, hogy a kamatemelések hatása számos hitelnél még csak most fog megjelenni, így a végrehajtási eljárások számának növekedése várható.

A legnehezebb helyzetben természetesen azok vannak, akik Londonban szeretnék megvenni első ingatlanjukat, ekkor ugyanis éves adózott jövedelmük több mint 100%-át kell megtakarítaniuk, hogy az önerőt és az illetéket ki tudják fizetni.

Az RICS szakértője szerint az első vásárlók lakáshoz jutási esélyeit tovább ronthatják az amerikai események kapcsán várható hitelezési szigorítások, melyek eredményeképpen előfordulhat, hogy a megkövetelt önerő nagysága emelkedni fog és a jövedelmet még az 1990-es szintnél is jobban megterheli majd a törlesztés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 1996-os aranyév óta a brit lakásárak éves átlagban 11%-kal emelkedtek, míg az első lakásvásárlói rétegben a keresetek csak 3,5%-kal nőttek átlagosan évente, melynek következtében kifejlődtek a minimális önerőt megkövetelő konstrukciók, a magas hitelösszegre hirtelen megemelkedő kamatok pedig igencsak megviselik az adósok pénztárcáját.

Az RICS jelentése mindazonáltal némi pozitívumot is tartalmaz: 2008-ban ugyanis az ingatlanárak növekedési üteme elmaradhat a bérnövekedés dinamikájától, míg a jövő év második felében a kamatok csökkenésére is számítani lehet. Mindent összevetve tehát a legfrissebb jelentés szerint átmenetileg most rendkívül nehéz az első lakásvásárlók helyzete a szigetországban, jövőre azonban enyhülhet a helyzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?