Viszi a lakást a bank? Szokatlan kérés a legfelsőbb körökből...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 10:30

Nem mindennapi kéréssel fordultak az amerikai szövetségi banki szabályozó hatóságok a jelzáloghitelezésben érdekelt pénzintézetekhez: arra kérték őket, hogy amennyiben lehetséges ne indítsák meg a bajbajutott adósokkal szemben a végrehajtási eljárást. A segítőkész, megoldáskereső hitelezői magatartás sokat segíthet a 16 éve nem látott ingatlanpiaci mélypontról való talpra állásban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fed azt szeretné elérni, hogy a hitelintézetek azelőtt azonosítsák a várhatóan nehéz helyzetbe kerülő adósokat, mielőtt a szerződés szerint megemelnék a kamatperiódus fordulónapján a kamatukat. A felhívás elsősorban azon polgárok megmentését célozza, akiket a bankok az ingatlanpiaci fellendülés idején becsapós, extrém alacsony kezdő kamatozású hitelekbe csalogattak bele, melyek rátája idővel meredeken emelkedik.

Az idei évben mintegy 1,3 millió subprime jelzáloghitel árazódik át a kamatperiódus lejárta miatt, de jövőre is jut még 1,2 millió. Ezek fényében nem csoda, hogy a legtöbb ingatlanszakértő nem látja fényesen az előttünk álló hónapokat.

Az ingatlanok értékének csökkenése és a törlesztőrészletek emelkedése a magas finanszírozási arány mellett olyan extrém helyzetet is szülhet, amelyben az adós többel tartozik a banknak, mint amennyit ingatlanja ér, így nem éppen motivált a törlesztésre.

A bankszektort szabályozó szervek természetesen csak kérhetnek és ajánlásokat fogalmazhatnak meg, az értékpapírosított jelzálog-követelésekhez kapcsolódó szerződések ugyanis tartalmazzák az átárazódást, a bankok így az esetleges engedékeny magatartással szerződést szegnének. A jelenlegi lépés azonban egyértelműen azt jelzi, hogy egy ilyen esetleges szerződésmódosításból eredő veszteségért a szabályozó szervek nem rónák meg a pénzintézeteket, kérdés persze, hogy a bankok mit hajlandók bevállalni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ki kell persze emelni, hogy a kérés a bankok szándékaival abszolút egybeesik, a pénzintézetek ugyanis egyáltalán nem szeretnék megszerezni a fedezetül felajánlott ingatlant, hiszen nem végeznek professzionális ingatlanforgalmazó tevékenységet, így a végsőkig igyekeznek egyezkedni az adósokkal, hogy biztosítsák a bejövő cash-flowt.

Ez az egyezkedés most azonban fájdalmasabb lehet a megszokottnál, a magáncsőd intézményét szabályozó törvénnyel kapcsolatos egyik módosító javaslat szerint ugyanis, amennyiben valaki nehéz helyzetbe került és tartozás meghaladja az ingatlana értékét, akkor az adósságát le kell szállítani a fedezet értékéig és újra kell osztani az elkövetkező 30 évre. Ez azt jelenti, hogy a bank egy bizonyos összeget elveszít, a fennmaradó törlesztést azonban nagyobb valószínűséggel tudja majd vállalni az adós.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09