5 °C Budapest

Viszi a lakást a bank? Szokatlan kérés a legfelsőbb körökből...

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 10:30

Nem mindennapi kéréssel fordultak az amerikai szövetségi banki szabályozó hatóságok a jelzáloghitelezésben érdekelt pénzintézetekhez: arra kérték őket, hogy amennyiben lehetséges ne indítsák meg a bajbajutott adósokkal szemben a végrehajtási eljárást. A segítőkész, megoldáskereső hitelezői magatartás sokat segíthet a 16 éve nem látott ingatlanpiaci mélypontról való talpra állásban.

A Fed azt szeretné elérni, hogy a hitelintézetek azelőtt azonosítsák a várhatóan nehéz helyzetbe kerülő adósokat, mielőtt a szerződés szerint megemelnék a kamatperiódus fordulónapján a kamatukat. A felhívás elsősorban azon polgárok megmentését célozza, akiket a bankok az ingatlanpiaci fellendülés idején becsapós, extrém alacsony kezdő kamatozású hitelekbe csalogattak bele, melyek rátája idővel meredeken emelkedik.

Az idei évben mintegy 1,3 millió subprime jelzáloghitel árazódik át a kamatperiódus lejárta miatt, de jövőre is jut még 1,2 millió. Ezek fényében nem csoda, hogy a legtöbb ingatlanszakértő nem látja fényesen az előttünk álló hónapokat.

Az ingatlanok értékének csökkenése és a törlesztőrészletek emelkedése a magas finanszírozási arány mellett olyan extrém helyzetet is szülhet, amelyben az adós többel tartozik a banknak, mint amennyit ingatlanja ér, így nem éppen motivált a törlesztésre.

A bankszektort szabályozó szervek természetesen csak kérhetnek és ajánlásokat fogalmazhatnak meg, az értékpapírosított jelzálog-követelésekhez kapcsolódó szerződések ugyanis tartalmazzák az átárazódást, a bankok így az esetleges engedékeny magatartással szerződést szegnének. A jelenlegi lépés azonban egyértelműen azt jelzi, hogy egy ilyen esetleges szerződésmódosításból eredő veszteségért a szabályozó szervek nem rónák meg a pénzintézeteket, kérdés persze, hogy a bankok mit hajlandók bevállalni.

Ki kell persze emelni, hogy a kérés a bankok szándékaival abszolút egybeesik, a pénzintézetek ugyanis egyáltalán nem szeretnék megszerezni a fedezetül felajánlott ingatlant, hiszen nem végeznek professzionális ingatlanforgalmazó tevékenységet, így a végsőkig igyekeznek egyezkedni az adósokkal, hogy biztosítsák a bejövő cash-flowt.

Ez az egyezkedés most azonban fájdalmasabb lehet a megszokottnál, a magáncsőd intézményét szabályozó törvénnyel kapcsolatos egyik módosító javaslat szerint ugyanis, amennyiben valaki nehéz helyzetbe került és tartozás meghaladja az ingatlana értékét, akkor az adósságát le kell szállítani a fedezet értékéig és újra kell osztani az elkövetkező 30 évre. Ez azt jelenti, hogy a bank egy bizonyos összeget elveszít, a fennmaradó törlesztést azonban nagyobb valószínűséggel tudja majd vállalni az adós.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?