0 °C Budapest

Gyorsan pénzhez jutni? - a megoldásnak ára van

Pénzcentrum
2007. február 23. 12:00

A kis pénz csak Neked nagy A gyors pénzszerzés biztos forrása a klasszikus személyi kölcsön, mivel nem igényel fedezetet, s a hitelelbírálat is gyorsabb az egyéb hitelkonstrukcióknál megszokottakhoz mérve. Természetesen a sebességnek és a fedezetlenségnek is ára van, amelyet a későbbiekben neked, a hitelfelvevőnek kell megfizetned. A következőkben a kereskedelmi bankok jelenlegi személyi kölcsönre vonatkozó ajánlatait tekintjük végig, hogy megtudjuk mivel várják a hitelintézetek a pénzszűkében szenvedő ügyfeleket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Négy különböző pénzösszegre és futamidőre kértünk a hazai piacon tevékenykedő hitelintézetektől ajánlatot forintban, euróban és svájci frankban. Az összehasonlítás alapjául pedig a havi törlesztőrészleteket és a kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját választottuk (amely tartalmazza a kamat mellett felszámolt tételeket, díjakat, járulékokat is).

Tavaly augusztusban megjelent körképünkben ugyanezekre a kondíciókra kértünk ajánlatot, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért jelenlegi írásunkban is ragaszkodtunk az előzőekben felvázolt feltételekhez.

Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk! 


Százezer nem tétel


 

Százezer forint nem jelent tételt a magyar kereskedelmi bankok számára, ez az oka annak, hogy ekkora összeget csupán a OTP Bank és a CIB folyósít, s előbbi is csupán forintban.

A legtöbb kereskedelmi bank azonban ennél nem sokkal nagyobb összeget határoz meg minimumfeltételként, általában 150, 200 ezer forint a legkisebb igényelhető összeg, de találkozhatunk olyan konstrukcióval is, például a MKB Bank esetében, amelynél legkevesebb 300 ezer forintot vihet haza a hitelfelvevő.

A Budapest Bank is rendelkezik mind 100 ezer, mind pedig 300 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, ám a minimális futamidő 20 hónap, így ez az ajánlat nem felelt meg az általunk felvázolt kondícióknak.

300 ezren vegyes a kép

Az ajánlatok erősen megszaporodtak miután átléptük a háromszázezres értékhatárt, amelyre az IEB kivételével már szinte mindegyik hazai pénzintézet rendelkezik ajánlattal. A Budapest Bank ajánlatát pedig a már említett futamidő eltérés miatt nem tudjuk szerepeltetni.


 

A fenti táblázatban a kereskedelmi bankok 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatait foglaltuk össze. Ha alaposan végigböngésszük a sorokat, láthatjuk, hogy összességében óriási szórást mutatnak is a különböző ajánlatok, általánosan jelenség, hogy jelentős eltérés mutatkozik az egyes pénzintézeteknél forintban, euróban és svájci frankban felvett hitelek THM-ei között, amely elsősorban az alapkamatok közötti eltérésből adódik. (magyar alapkamat:8%, svájci: 2%, EKB:3,5%)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a jegybanki alapkamatok között jelentős az eltérés, főleg ami az EKB és az MNB által meghatározott irányadó rátát érinti, az euróban felvett személyi kölcsön THM-jei nem biztosítanak akkora előnyt, nem csökken olyan nagy mértékben a törlesztőrészlet, hogy érdemes lenne felvállalni a euróban felvett személyi kölcsönben rejlő árfolyamkockázatot.

Az Erste Bank esetében fontos megjegyezni, hogy a bank előnyben részesíti a devizában való törlesztést, így azok az ügyfelek, akik devizában felvett hiteleiket forint helyett az adott pénznemben kívánják visszafizetni, alacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval számolhatnak.

Félmilliót bárkitől - forintban vagy svájci frankban?

Fél milliót mindenkinek

A fél millió forintos összegre vonatkozó ajánlatokat tartalmazó táblázatból már első pillantásra is könnyen felismerhető, hogy ezekre a kondíciókra a legtöbb hazai pénzintézet nyújt hitelt.

A Budapest Bank, a Citibank egyáltalán nem rendelkezik devizában felvehető személyi kölcsön konstrukcióval, míg az IEB az általunk felvázolt 4 szcenárió közül csak az 1 millió forint esetében biztosítja a devizahitel igénybevételét. Az MKB Bank pedig egyáltalán nem folyósít személyi kölcsönt svájci frankban.

1 milliót 72 hónapra? Ez már nehéz eset!

Az 1 millió forint esetén már kevesebb bank rendelkezik ajánlattal, ám ez nem kifejezetten az összeg nagyságának köszönhető, sokkal inkább annak tudható be, hogy a néhány bank nem ad 72 hónapos futamidőre hitelt, annak maximális idejét 60 hónapban határozza meg.

Az 1 millió forintos konstrukciókat összefoglaló táblázat érdekessége, hogy a Raiffeisen az egyetlen bank, amely ekkora összegre és ilyen futamidővel csakis devizában folyósít személyi kölcsönt.

Ilyen nagy összegnél már sokkal jobban kirajzolódik a THM-ek közötti különbség, a devizában felvett kölcsönök közül továbbra is a svájci frankban felvett hitel a kedvezőbb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06