2 °C Budapest

Gyorsan pénzhez jutni? - a megoldásnak ára van

Pénzcentrum
2007. február 23. 12:00

A kis pénz csak Neked nagy A gyors pénzszerzés biztos forrása a klasszikus személyi kölcsön, mivel nem igényel fedezetet, s a hitelelbírálat is gyorsabb az egyéb hitelkonstrukcióknál megszokottakhoz mérve. Természetesen a sebességnek és a fedezetlenségnek is ára van, amelyet a későbbiekben neked, a hitelfelvevőnek kell megfizetned. A következőkben a kereskedelmi bankok jelenlegi személyi kölcsönre vonatkozó ajánlatait tekintjük végig, hogy megtudjuk mivel várják a hitelintézetek a pénzszűkében szenvedő ügyfeleket.

Négy különböző pénzösszegre és futamidőre kértünk a hazai piacon tevékenykedő hitelintézetektől ajánlatot forintban, euróban és svájci frankban. Az összehasonlítás alapjául pedig a havi törlesztőrészleteket és a kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját választottuk (amely tartalmazza a kamat mellett felszámolt tételeket, díjakat, járulékokat is).

Tavaly augusztusban megjelent körképünkben ugyanezekre a kondíciókra kértünk ajánlatot, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért jelenlegi írásunkban is ragaszkodtunk az előzőekben felvázolt feltételekhez.

Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk! 


Százezer nem tétel


 

Százezer forint nem jelent tételt a magyar kereskedelmi bankok számára, ez az oka annak, hogy ekkora összeget csupán a OTP Bank és a CIB folyósít, s előbbi is csupán forintban.

A legtöbb kereskedelmi bank azonban ennél nem sokkal nagyobb összeget határoz meg minimumfeltételként, általában 150, 200 ezer forint a legkisebb igényelhető összeg, de találkozhatunk olyan konstrukcióval is, például a MKB Bank esetében, amelynél legkevesebb 300 ezer forintot vihet haza a hitelfelvevő.

A Budapest Bank is rendelkezik mind 100 ezer, mind pedig 300 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, ám a minimális futamidő 20 hónap, így ez az ajánlat nem felelt meg az általunk felvázolt kondícióknak.

300 ezren vegyes a kép

Az ajánlatok erősen megszaporodtak miután átléptük a háromszázezres értékhatárt, amelyre az IEB kivételével már szinte mindegyik hazai pénzintézet rendelkezik ajánlattal. A Budapest Bank ajánlatát pedig a már említett futamidő eltérés miatt nem tudjuk szerepeltetni.


 

A fenti táblázatban a kereskedelmi bankok 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatait foglaltuk össze. Ha alaposan végigböngésszük a sorokat, láthatjuk, hogy összességében óriási szórást mutatnak is a különböző ajánlatok, általánosan jelenség, hogy jelentős eltérés mutatkozik az egyes pénzintézeteknél forintban, euróban és svájci frankban felvett hitelek THM-ei között, amely elsősorban az alapkamatok közötti eltérésből adódik. (magyar alapkamat:8%, svájci: 2%, EKB:3,5%)

Bár a jegybanki alapkamatok között jelentős az eltérés, főleg ami az EKB és az MNB által meghatározott irányadó rátát érinti, az euróban felvett személyi kölcsön THM-jei nem biztosítanak akkora előnyt, nem csökken olyan nagy mértékben a törlesztőrészlet, hogy érdemes lenne felvállalni a euróban felvett személyi kölcsönben rejlő árfolyamkockázatot.

Az Erste Bank esetében fontos megjegyezni, hogy a bank előnyben részesíti a devizában való törlesztést, így azok az ügyfelek, akik devizában felvett hiteleiket forint helyett az adott pénznemben kívánják visszafizetni, alacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval számolhatnak.

Félmilliót bárkitől - forintban vagy svájci frankban?

Fél milliót mindenkinek

A fél millió forintos összegre vonatkozó ajánlatokat tartalmazó táblázatból már első pillantásra is könnyen felismerhető, hogy ezekre a kondíciókra a legtöbb hazai pénzintézet nyújt hitelt.

A Budapest Bank, a Citibank egyáltalán nem rendelkezik devizában felvehető személyi kölcsön konstrukcióval, míg az IEB az általunk felvázolt 4 szcenárió közül csak az 1 millió forint esetében biztosítja a devizahitel igénybevételét. Az MKB Bank pedig egyáltalán nem folyósít személyi kölcsönt svájci frankban.

1 milliót 72 hónapra? Ez már nehéz eset!

Az 1 millió forint esetén már kevesebb bank rendelkezik ajánlattal, ám ez nem kifejezetten az összeg nagyságának köszönhető, sokkal inkább annak tudható be, hogy a néhány bank nem ad 72 hónapos futamidőre hitelt, annak maximális idejét 60 hónapban határozza meg.

Az 1 millió forintos konstrukciókat összefoglaló táblázat érdekessége, hogy a Raiffeisen az egyetlen bank, amely ekkora összegre és ilyen futamidővel csakis devizában folyósít személyi kölcsönt.

Ilyen nagy összegnél már sokkal jobban kirajzolódik a THM-ek közötti különbség, a devizában felvett kölcsönök közül továbbra is a svájci frankban felvett hitel a kedvezőbb.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17