13 °C Budapest

Gyorsan pénzhez jutni? - a megoldásnak ára van

Pénzcentrum
2007. február 23. 12:00

A kis pénz csak Neked nagy A gyors pénzszerzés biztos forrása a klasszikus személyi kölcsön, mivel nem igényel fedezetet, s a hitelelbírálat is gyorsabb az egyéb hitelkonstrukcióknál megszokottakhoz mérve. Természetesen a sebességnek és a fedezetlenségnek is ára van, amelyet a későbbiekben neked, a hitelfelvevőnek kell megfizetned. A következőkben a kereskedelmi bankok jelenlegi személyi kölcsönre vonatkozó ajánlatait tekintjük végig, hogy megtudjuk mivel várják a hitelintézetek a pénzszűkében szenvedő ügyfeleket.

Négy különböző pénzösszegre és futamidőre kértünk a hazai piacon tevékenykedő hitelintézetektől ajánlatot forintban, euróban és svájci frankban. Az összehasonlítás alapjául pedig a havi törlesztőrészleteket és a kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját választottuk (amely tartalmazza a kamat mellett felszámolt tételeket, díjakat, járulékokat is).

Tavaly augusztusban megjelent körképünkben ugyanezekre a kondíciókra kértünk ajánlatot, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért jelenlegi írásunkban is ragaszkodtunk az előzőekben felvázolt feltételekhez.

Jól jönne 1 millió? - Ezen segíthetünk! 


Százezer nem tétel


 

Százezer forint nem jelent tételt a magyar kereskedelmi bankok számára, ez az oka annak, hogy ekkora összeget csupán a OTP Bank és a CIB folyósít, s előbbi is csupán forintban.

A legtöbb kereskedelmi bank azonban ennél nem sokkal nagyobb összeget határoz meg minimumfeltételként, általában 150, 200 ezer forint a legkisebb igényelhető összeg, de találkozhatunk olyan konstrukcióval is, például a MKB Bank esetében, amelynél legkevesebb 300 ezer forintot vihet haza a hitelfelvevő.

A Budapest Bank is rendelkezik mind 100 ezer, mind pedig 300 ezer forintra vonatkozó ajánlattal, ám a minimális futamidő 20 hónap, így ez az ajánlat nem felelt meg az általunk felvázolt kondícióknak.

300 ezren vegyes a kép

Az ajánlatok erősen megszaporodtak miután átléptük a háromszázezres értékhatárt, amelyre az IEB kivételével már szinte mindegyik hazai pénzintézet rendelkezik ajánlattal. A Budapest Bank ajánlatát pedig a már említett futamidő eltérés miatt nem tudjuk szerepeltetni.


 

A fenti táblázatban a kereskedelmi bankok 300 ezer forintos hitelösszegre adott ajánlatait foglaltuk össze. Ha alaposan végigböngésszük a sorokat, láthatjuk, hogy összességében óriási szórást mutatnak is a különböző ajánlatok, általánosan jelenség, hogy jelentős eltérés mutatkozik az egyes pénzintézeteknél forintban, euróban és svájci frankban felvett hitelek THM-ei között, amely elsősorban az alapkamatok közötti eltérésből adódik. (magyar alapkamat:8%, svájci: 2%, EKB:3,5%)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a jegybanki alapkamatok között jelentős az eltérés, főleg ami az EKB és az MNB által meghatározott irányadó rátát érinti, az euróban felvett személyi kölcsön THM-jei nem biztosítanak akkora előnyt, nem csökken olyan nagy mértékben a törlesztőrészlet, hogy érdemes lenne felvállalni a euróban felvett személyi kölcsönben rejlő árfolyamkockázatot.

Az Erste Bank esetében fontos megjegyezni, hogy a bank előnyben részesíti a devizában való törlesztést, így azok az ügyfelek, akik devizában felvett hiteleiket forint helyett az adott pénznemben kívánják visszafizetni, alacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval számolhatnak.

Félmilliót bárkitől - forintban vagy svájci frankban?

Fél milliót mindenkinek

A fél millió forintos összegre vonatkozó ajánlatokat tartalmazó táblázatból már első pillantásra is könnyen felismerhető, hogy ezekre a kondíciókra a legtöbb hazai pénzintézet nyújt hitelt.

A Budapest Bank, a Citibank egyáltalán nem rendelkezik devizában felvehető személyi kölcsön konstrukcióval, míg az IEB az általunk felvázolt 4 szcenárió közül csak az 1 millió forint esetében biztosítja a devizahitel igénybevételét. Az MKB Bank pedig egyáltalán nem folyósít személyi kölcsönt svájci frankban.

1 milliót 72 hónapra? Ez már nehéz eset!

Az 1 millió forint esetén már kevesebb bank rendelkezik ajánlattal, ám ez nem kifejezetten az összeg nagyságának köszönhető, sokkal inkább annak tudható be, hogy a néhány bank nem ad 72 hónapos futamidőre hitelt, annak maximális idejét 60 hónapban határozza meg.

Az 1 millió forintos konstrukciókat összefoglaló táblázat érdekessége, hogy a Raiffeisen az egyetlen bank, amely ekkora összegre és ilyen futamidővel csakis devizában folyósít személyi kölcsönt.

Ilyen nagy összegnél már sokkal jobban kirajzolódik a THM-ek közötti különbség, a devizában felvett kölcsönök közül továbbra is a svájci frankban felvett hitel a kedvezőbb.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm