5 °C Budapest

Vagyonosodtál? - Egy kiskapu a revizorok elől

Pénzcentrum
2006. július 10. 15:15

A jogszabályok arra nem adnak lehetőséget, hogy az APEH az adózó használati tárgyait, műkincseit vagy ékszereit is felbecsültethesse. Tehát szinte adott, hogy mibe kell a vagyont fektetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A jogszabályok arra nem adnak lehetőséget, hogy az APEH az adózó használati tárgyait, műkincseit vagy ékszereit is felbecsültethesse. Tehát szinte adott, hogy mibe kell a vagyont fektetni - írja a Napi Gazdaság.

A vagyongyarapodás ellenőrzése tulajdonképpen a jövedelemadó-vizsgálat egy speciális módszere, melynek során az adóhatóság a megszerzett jövedelmet, azaz az adó alapját becsléssel állapítja meg. A revizorok ilyen esetekben megnézik, hogy a vizsgált személynek mennyi jövedelemre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a látható vagyonát, például az ingatlanját, nyaralóját. Természetesen nem a vagyon jelenlegi értékét veszik számba, hanem azt, hogy egykor mennyit kellett kifizetni érte. Egy öt éve adózott jövedelemből vásárolt ingatlan után, aminek az értéke azóta a háromszorosára emelkedett, nem kell fizetni.

Megbecsülik az ellenőrök továbbá, hogy az életvitelére mennyit fordíthatott az illető, például mennyibe kerülhetett neki a család fenntartása vagy az autó üzemeltetése. A vagyon összesítése után megnézik, hogy a vizsgált személy ehhez képest mekkora jövedelmet vallott be.

Az eddigi vizsgálatok során általában látványosan nagy volt a különbség, a megállapított adókülönbözet átlagosan 8-10 millió forintra rúgott. A jogszabályok arra nem adnak lehetőséget, hogy az APEH az adózó használati tárgyait, műkincseit vagy ékszereit is felbecsültethesse. A magánszemély otthonába csak akkor léphetnek be a revizorok, ha az ügy a lakás hasznosításával kapcsolatos, például bérbe adják vagy vállalkozás székhelyéül használják.

A vizsgálat alá vont személytől először nyilatkozatot kérnek, amelyben az illetőnek fel kell sorolni, hogy az elmúlt időszakban milyen vagyont szerzett és az mennyibe került. A nyilatkozatot összehasonlítják a rendelkezésre álló adatokkal, amelyekhez hozzáférhetnek. Ilyenek például az ingatlan-adásvételi adatok vagy a földhivatali nyilvántartások, amelyek alapján megnézhetik, hogy egy adott személynek hol van ingatlana az országban és azt mikor, mennyiért szerezte. A revizorok hozzáférnek a gépjármű-nyilvántartásokhoz is, amelyben nemcsak az autókra, hanem hajókra, repülőgépekre vonatkozó információk is vannak. Konkrét megkeresés alapján a bankok, utazási irodák is kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóságnak.

Ilyen vizsgálatok esetén részben az adózónak kell bizonyítani, hogy vagyonnövekménye legális forrásokból származik és utánuk nem is kellett adóznia. Nem érdemes azt állítani, hogy a vagyongyarapodás forrása abban az időszakban keletkezett, amely az adómegállapítási jog szempontjából már elévült, a revizorok ugyanis ilyen esetben azt a korszakot is megvizsgálhatják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?