6 °C Budapest

Szárnyal a turizmus: egyre többet pihenünk itthon

2018. július 11. 19:00

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 10 százalékkal emelkedett. 2018. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 7,1, bruttó bevétele 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2018. májusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 12 százalékkal nőtt, és megközelítette az 569 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,4 millió volt, ami 7,6 százalékkal több, mint 2017. májusban. A vendégéjszakák 83 százalékát realizáló szállodákban 5,3 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt. 10-ből 6 éjszakát Budapest-Közép-Dunavidéken töltöttek a külföldiek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.

  • A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A legnépszerűbb szállástípusban, a szállodákban 5,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A csökkenő forgalmú Tisza-tótól eltekintve a turisztikai régiókban 5-15 százalékkal több éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszhatott, hogy a pünkösdi hosszú hétvége ebben az évben májusra, az elmúlt évben júniusra esett.

  • A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal 63,6 százalékra nőtt.

  • Az összes bruttó árbevétel 10 százalékkal (46 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 0,2 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 8,1, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év májusinál.

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,2 százalékkal többet, 2,0 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 2130 szálláshelyen fizethettek a vendégek.

2018. május 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 31 egységgel több, 3103 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban, közel azonos szobaszámmal. A pályázati lehetőségek is közrejátszhattak abban, hogy átrendeződés figyelhető meg a szállástípusok között: a panziók száma jelentősen emelkedett, míg a többi szállástípus egységszáma csökkent.

2018. január-májusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 7,1 százalékkal több, összesen 10 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,4 (5,3 millió), a belföldi vendégek 9,1 százalékkal több (4,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

  • A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 55,6 százalékra emelkedett.

  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 171 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10 százalékkal nőtt, és megközelítette a 97 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm