16 °C Budapest

Sok autós nem tudja, milyen akksi kell a kocsijába: ha neked is ilyen van, inkább cseréld le

2020. november 7. 15:59

Az autó akkumulátora a jármű egyik legfontosabb része, sokan mégsem tudják, melyik a számukra megfelelő. Alább összeszedtük, mi mindent érdemes tudni a 12 V-os indító akkumulátorról.

Amikor az akkumulátor lemerül, elhasználódott, egyszerűen venmni kell egy újat - így gondolkosik a legtöbb autós a 12 voltos akkumulátorukról, azonban a dolog nem ilyen egyszerű. A német autóklub emlékeztet, hogy néhány autó speciális típusú akksit igényel. Ezért mindig olvassuk el a jármű használati utasítását, mielőtt újat vásárolnánk. Abban általában leírják, hogy milyen típusú akkumulátor kell.

Miután kiderítettük, milyen is kell, ezektől nem szabad eltérni vásárláskor: sem az elektromos értékektől (feszültség, kapacitás), sem pedig a méretektől, hiszen egy sokkal nagyobb akksi nem biztos, hogy befér a helyére, a kisebbeket pedig nehezebb rögzíteni. Fontos, hogy ha az akksi csak simán lemerült, nem feltétlenül az a hibás, először próbáld meg feltenni tölteni. Ilyenkor érdemes átnézni az autó elektromos rendszerét is (pl. a generátort), mert lehet, hogy azzal van a probléma.

Mielőtt új akkut szerelsz be, szintén érdemes átnézni a rendszert, nehogy a frissen vásárolt alkatrészt is tönkrevágja.

Amikor vásárlásban gondolkodunk, fontos tehát a körültekintés: például az sem mindegy, milyen extrák vannak az autódban. A start-stop rendszer kényelmes, és takarékos, ám a legelterjedtebb ólom-sav akksikat hamar tönkrevágja az ADAC szerint. Ezekbe a kocsikba érdemesebb EFB (Enhanced Flooded Battery) vagy AGM (Absorbent Glass Mat) akkumulátort vásárolni, azok jobban bírják a rengeteg indítást - bár egy kicsit drágábbak, mint a hagyományos akksik.

Milyer típusok vannak?

A normál savas akkumulátort nem kell bemutatni: régebben még töltögetni kellett beléjük a desztillált vizet, de ma már ezt sem igénylik. Előnye, hogy olcsón beszerezhető, és nem kell karbantartani. Hátránya viszont többek között, hogy alacsony az élettartama.

Az "EFB" az "Enhanced Flooded Battery" rövidítése: magyarra fordítva ennek a típusnak sokkal nagyobb az élettartama, mivel a pozitív lemez felülete egy speciális anyaggal van bvevonva. Kiváló teljesítménye miatt a hagyományos ólomakkumulátorok helyettesítésére is ajánlott. A nagyobb teljesítmény mellett előnye, hogy kevésbé hőérzékeny, a start-stop rendszer jelentette terhelést is jól bírja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AGM, "Absorbent Glass Mat" akkuk lényege, hogy a sav üveggyapotban van, ettől nehezebb, ámde jobban bírja a terhelést, a savas akksik közül ez a legtartósabb. Általában olyan hibrid autókban használják, amelyek fékezés közben visszatöltenek. Ez jóval drágább, mint az előző kettő.

A zselés akkumulátor egyik nagy előnye, hogy bármilyen helyzetben fel lehet szerelni, mivel a rendszer teljesen zárt. Rendkívül jól tűrik a rázkódást, eltarthatóságuk többszörösen meghaladja a normál savas ólom akkumulátorokét. Éppen ezért szokták motorokban, illetve lakóautókban is használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm