2 °C Budapest

Kicsik, de mégsem: ezekbe az olcsó népautókba simán befér egy nagybevásárlás - itt a 10-es toplista

2020. augusztus 10. 16:48

Bár sokan preferálják a kisautókat, hiszen egyszerűbb velük a városban manőverezni, parkolni. Sokan mégis ódzkodnak ezektől a modellektől, mert aggódnak a csomagtartó mérete miatt. Nekik lehet segítség egy friss lista, amelyen összeszedték, hogy melyik kisautók rendelkeznek a legnagyobb csomagtérrel. A top10-ben a kisebb SUV-ok dominálnak.

Nem véletlenül népszerűek a kisebb méretű autók, hiszen ideálisak mindennapi használatra: olcsóbb őket megvenni, karbantartani, és mégis megfelelnek a vásárlók elvárásainak. Sőt, ha kellően erős motorral választjuk ki az autót, akkor a hosszabb túrák sem jelenthetnek gondot.

Sokan mégis inkább más modellek között nézelődnek, mert attól félnek, nem fog beférni mondjuk egy nagybevásárlás a csomagtartóba, vagy szűkösen lehet megindulni egy nyaralásra. Ám a kis méret nem feltétlenül társul minimális kapacitással, az ADAC most összeszedett pár modellt, aminek meglepően tágas a csomagtere ahhoz képest, hogy milyen kicsi - legalábbis ők a "kisautó-kategóriába" sorolják. A német autóklub nem bízta a véletlenre: a gyári adatok helyett maguk is lemérték az autók csomagterét különböző méretű habdobozok segítségével: a sarkokat és a különféle "türemkedéseket" így egyből le is vonták, mivel azok javarészt nem hasznosulnak. Ugyanígy nem számítanak a tárolórekeszek és a pótkerék üregét sem vették figyelembe.

Autóvásárláson gondolkodsz, de szűkös a keret? Válogass a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A teszt győztese a Skoda Fabia kombi lett, amelynek 450 literes a csomagtere, ha pedig lehajtjuk a hátsó üléseket, akkor 1245 litert kapunk. A második helyen a Ford Ecosport végzett (400 liter, illetve 1215 liter), ám ennél az ADAC megjegyezte, hogy mivel mini SUV-ról van szó, nem olyan praktikus a csomagtér kialakítása, mint a kombi esetében - azt írták, ebbe például csak 5 rekesz ital fért be, míg a Skodába 9, pedig nem sok különbség van a literre mért adatok között. Tehát nem biztos, hogy ebben a kategóriában a SUV-okkal jobban járunk, áll az összegzésben.

Íme a top 10-es lista (csomagtérméret fel-, iletve lehajtott ülésekkel):

  • Skoda Fabia kombi (450 liter / 1245 liter) - itthon kb. 5,1 millió forinttól kapható
  • Ford Ecosport (400 l. / 1215 l.) - kb. 4,6 millió forinttól kapható
  • Honda HR-V (380 l. /1320 l.) - kb. 6,8 millió forinttól lehet megvenni
  • Suzuki Vitara (375 l. / 1280 l.) - kb. 5,1 millióról indul itthon
  • Citroen C3 Aircross (355 l. / 1230 l.) - 5,670 millió az indulóár
  • Opel Crossland X (330 l. / 1220 l.) - az induló listaára 5,35 millió forint
  • Citroen C4 Cactus (320 l. / 975 l.) - 5,4 millió forinttól elvihető
  • Kia e-Soul (310 l. / 1205 l.) - itthon jelenleg nem kapható
  • Seat Arona (310 l. / 1140 l.) - 6,5 millió forint az indulóára
  • WV T-Cross (310 l. / 1140 l.) - 6,6 millió forinttól kapható

Ennyiért vághatsz bele

Sokaknak problémás lehet hirtelen előteremteni a hiányzó pénzösszeget egy kocsira, ami nem túl nagy, de mégis tágas. Nekik jó választás lehet az autóhitel, amihez még önerő sem kell - ráadásul év végéig tart a THM-kedvezmény is! Most a Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, hogy mit ajánlanak a bankok annak, aki 2 millió forintot venne fel 72 hónapos futamidőre - addig azért bírja már ki az autó, nem?

Az összeget erre a futamidőre a THM-plafon után 7,84 százalékos THM-el veheted fel a CIB Banknál, a törlesztő pedig havi 34 830 forint lesz 2021-től. Érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is, itt jövőre 8,07 százalék lesz a THM, a törlesztőrészlet pedig 34 840 forint. A  Budapest Banknál kétmillió ezer forintot 72 hónapra 36 784 forintos részletre lehet felvenni (2021-től), a THM pedig 9,30 százalék lesz a plafon vége után.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm