7 °C Budapest

Itt az európai bakancslista azoknak, akik olcsón utaznának, de utálják a tömeget

2020. január 19. 13:02

Overtourism - az egyre gyakrabban emlegetett jelenség, mely nem csak a helyieknek okoz sok problémát, de az utazók sem szeretik a tömeget és a vele járó túlárazott szolgáltatásokat. Most 5 olyan európai város mutatunk be, ahol egészen biztosan nem fogsz turisták tömegeibe botlani, mégis megéri meglátogatni őket.

2018-ban összesen 1 milliárd 407 millió turista kelt útra a világ országaiból, ez 6 százalékos gyarapodás az előző évhez képest. Legtöbbet az amerikaiak költenek fejenként egy-egy utazás alatt, 1570 dollárt, az ázsiaik 1270 dollárt, a közel-keletiek pedig 1120 dollárt. Az európaiak csak a negyedikek, ő 800 dollárnál többet nem költenek egy utazásra személyenként - derül ki a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization) statisztikáiból.

De ennél is érdesebb adat, hogy 2018-ban Európa bizonyult a legnépszerűbbnek: az utazók 51 százaléka választotta a legöregebb kontinenst. Ezt bárki maga is tapasztalhatja, ha kilép a magyar, a francia, a görög vagy az olasz főváros utcáira az év bármely szakába: a látványosságok környékén szinte mozdulni sem lehet.

Sok város elégelte meg a tömeget és állt ki azért, hogy valamilyen eszközzel csökkentség az otthonukba látogatók számát, mivel egy ponton túl már élhetetlenné vált közvetlen környezetük. Ez az overtourism jelenség.

Aki szívesen utazik, de nem szereti a tömeget azok számára is van megoldás, Európa tele van gyönyörű, ám a turisták által fel nem fedezett várossal.

Orange, Franciaország

Ez a 30 ezres városka Avignontól északra helyezkedik el mindössze 30 kilométerre. Orange kétezer évvel ezelőtt egy miniatűr Róma volt, bizonyítja ezt az Augustus korabeli diadalív, valamint az antik színház maradványai is. Persze nem szabad kihagyni az Orange Múzeumot sem, amely egy 17. századbeli kastélyba költözött be.

Norwich, Anglia

A mondás szerint Norwichban az év minden napjára jut egy kocsma, és az év miden vasárnapjára egy templom. Ez még ha nem is szó szerint, de igaz, ahogy az is, hogy ha másért nem, hát a lenyűgöző középkori épületek miatt feltétlenül érdemes ellátogatni ebbe a nagyjából Győr méretű közép-angliai városba. A székegyegyháza például 1096-ban épült, az Adam and Eve pub pedig állítólag 1249-ben nyitotta meg a kapuit. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A boszniai fővárosban sem tapossák egymást agyon a turisták, legalábbis egyelőre - ugyanis egyre népszerűbb úti célnak számít. Sokakat vont a város szívében található Baščaršija, a régi piaci negyed, mely illatos fűszereivel, ódon kávézóival és a gyönyörű Husrev-beg mecsettel kápráztatja el az ide látogatókat. Ezek mellett az 1984-es téli olimpia elhagyott bobpályája szintén kiemelkedő látványosságnak számít.

Aberdeen, Skócia

A tömeg elől menekülni vágyó utazók könnyen elérhetik a fővárostól 120 km-re fekvő települést, mely Skócia harmadik legnépesebb városa, ráadásként hosszú és homokos tengerparttal rendelkezik. Csodálatos és izgalmas megoldásokat alkalmazó építészeti környezete miatt gyarkan nevezik Gránitvárosnak is. Az 1885-ben megnyitott Aberdeen Art Gallery egyike a város legnépszerűbb turisztikai látványosságainak.

Kolozsvár, Románia

Kolozsvár Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa egyben. A hatalmas, gótikus Szent Mihály-templom és a lenyűgöző Fabrica de Pensule, az egykori ecsetgyárban működő galériája és művészeti tér csak két látnivaló, amelyek miatt megéri hosszabban elidőzni a városban. Aki szezonban érkezik, semmiképp se hagyja ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásait, hiszen egészen elképesztő, kiemelkedően jó alkotások születnek itt.


(via: CNN.com)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem