2020. február 28. péntek Elemér

Itt az európai bakancslista azoknak, akik olcsón utaznának, de utálják a tömeget


Overtourism - az egyre gyakrabban emlegetett jelenség, mely nem csak a helyieknek okoz sok problémát, de az utazók sem szeretik a tömeget és a vele járó túlárazott szolgáltatásokat. Most 5 olyan európai város mutatunk be, ahol egészen biztosan nem fogsz turisták tömegeibe botlani, mégis megéri meglátogatni őket.

2018-ban összesen 1 milliárd 407 millió turista kelt útra a világ országaiból, ez 6 százalékos gyarapodás az előző évhez képest. Legtöbbet az amerikaiak költenek fejenként egy-egy utazás alatt, 1570 dollárt, az ázsiaik 1270 dollárt, a közel-keletiek pedig 1120 dollárt. Az európaiak csak a negyedikek, ő 800 dollárnál többet nem költenek egy utazásra személyenként - derül ki a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization) statisztikáiból.

De ennél is érdesebb adat, hogy 2018-ban Európa bizonyult a legnépszerűbbnek: az utazók 51 százaléka választotta a legöregebb kontinenst. Ezt bárki maga is tapasztalhatja, ha kilép a magyar, a francia, a görög vagy az olasz főváros utcáira az év bármely szakába: a látványosságok környékén szinte mozdulni sem lehet.

Sok város elégelte meg a tömeget és állt ki azért, hogy valamilyen eszközzel csökkentség az otthonukba látogatók számát, mivel egy ponton túl már élhetetlenné vált közvetlen környezetük. Ez az overtourism jelenség.

Aki szívesen utazik, de nem szereti a tömeget azok számára is van megoldás, Európa tele van gyönyörű, ám a turisták által fel nem fedezett várossal.

Orange, Franciaország

Ez a 30 ezres városka Avignontól északra helyezkedik el mindössze 30 kilométerre. Orange kétezer évvel ezelőtt egy miniatűr Róma volt, bizonyítja ezt az Augustus korabeli diadalív, valamint az antik színház maradványai is. Persze nem szabad kihagyni az Orange Múzeumot sem, amely egy 17. századbeli kastélyba költözött be.

Norwich, Anglia

A mondás szerint Norwichban az év minden napjára jut egy kocsma, és az év miden vasárnapjára egy templom. Ez még ha nem is szó szerint, de igaz, ahogy az is, hogy ha másért nem, hát a lenyűgöző középkori épületek miatt feltétlenül érdemes ellátogatni ebbe a nagyjából Győr méretű közép-angliai városba. A székegyegyháza például 1096-ban épült, az Adam and Eve pub pedig állítólag 1249-ben nyitotta meg a kapuit. 

Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

A boszniai fővárosban sem tapossák egymást agyon a turisták, legalábbis egyelőre - ugyanis egyre népszerűbb úti célnak számít. Sokakat vont a város szívében található Baščaršija, a régi piaci negyed, mely illatos fűszereivel, ódon kávézóival és a gyönyörű Husrev-beg mecsettel kápráztatja el az ide látogatókat. Ezek mellett az 1984-es téli olimpia elhagyott bobpályája szintén kiemelkedő látványosságnak számít.

Aberdeen, Skócia

A tömeg elől menekülni vágyó utazók könnyen elérhetik a fővárostól 120 km-re fekvő települést, mely Skócia harmadik legnépesebb városa, ráadásként hosszú és homokos tengerparttal rendelkezik. Csodálatos és izgalmas megoldásokat alkalmazó építészeti környezete miatt gyarkan nevezik Gránitvárosnak is. Az 1885-ben megnyitott Aberdeen Art Gallery egyike a város legnépszerűbb turisztikai látványosságainak.

Kolozsvár, Románia

Kolozsvár Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa egyben. A hatalmas, gótikus Szent Mihály-templom és a lenyűgöző Fabrica de Pensule, az egykori ecsetgyárban működő galériája és művészeti tér csak két látnivaló, amelyek miatt megéri hosszabban elidőzni a városban. Aki szezonban érkezik, semmiképp se hagyja ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásait, hiszen egészen elképesztő, kiemelkedően jó alkotások születnek itt.


(via: CNN.com)

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.01-04.05
Országos

Lidl

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.27-03.04
Országos

Spar

02.27-03.04
Országos

Auchan

02.27-03.04
Országos

Aldi

02.27-03.04
Országos

Tesco

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk