2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Ezeket a kutakat messzire kerüld el: itt már 450 forint felett jár a benzinár


Ismét drágult a benzin és a gázolaj literenkénti ára bruttó 3-3 forinttal. A 2012-es csúcs ugyan még messze van, de már így is bőven a 400-as lélektani határ felett járunk. Éppen ezért nem mindegy, hol tankolunk. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit spórolhatunk egy kis utánajárással.


A hétfői bejelentés után ma hajnalban drágult a benzin: a Mol bruttó 3-3 forinttal emelte a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát. A változással a gázolaj átlagára 408 forintra, a benziné 401 forintra nőtt. A 2012-es csúcstól, amikor egy liter átlagosan 451 forintba került, azért még messze vagyunk. Legutóbb augusztus 17-én változott a gázolaj átlagára, akkor is 3 forinttal emelkedett. A benziné augusztus 8-án 2 forinttal csökkent

A Portfolio elemzése szerint az árnövekedésért nem csak a az iráni szankciók (az Egyesült Államok novembertől nullára csökkentené Irán olajexportját), hanem a venezuelai termelés zuhanása, illetve az OPEC szűkös tartalék kapacitásai is okolható. Mindez pedig a magyarországi üzemanyagárak tekintetében sem kecsegtet kedvező kilátásokkal. Ráadásul az olajárak mellett a dollár/forint árfolyam alakulására is érdemes figyelni, ebből a szempontból is. A benzinnek és gázolajnak nyersanyagul szolgáló olaj árazása ugyanis dollárban történik, vagyis a dollár/forint árfolyam alakulása ugyanolyan mértékben hat a hazai benzinkúti árakra, mint az olajárak változása. A forint pedig több mint kétéves mélyponton áll a dollárral szemben, vagyis a feltörekvő devizákra nehezedő nyomás ezen a módon is érezteti hatását.

A fenti táblázatban az országos összesítést láthatjuk. Mi megnéztük, hogyan alakulnak az üzemanyagárak Budapest 50 kilométeres vonzáskörzetében.

A Holtankoljak.hu adatai szerint fővároshoz közeli, legdrágább benzinkúton, az M7-es mellett már 454,9 forintot is elkérnek a gázolaj literéért, és a második legdrágább kúton is 452,9 forintba kerül egy liter. A legolcsóbb kutakon 388 forint a gázolaj, de találtunk olyan helyet is, ahol 388,9, a harmadik legolcsóbb helyen pedig 389,9 forintot kell fizetni.

A legdrágább benzint az M7-es autópálya melletti benzinkúton vásárolhatunk, 449,9 forintért, az M5-ön Inárcsnál pedig 448,9 forint. A főváros körzetében legolcsóbban a X. kerületben a Keresztúri úton tankolhatunk, 384 forintért, de ugyanennyi egy budaörsi áruház mellett is, sőt, Törökbálinton is.

Az szakportál adatait megnézve jól látható, hogy továbbra is az M7-es, M5-ös és M1-es autópályák mentén működő benzinkutak a legdrágábbak. Aki például Ausztriára vagy a Balatonra tart, jobban jár, ha nem sztrádán áll meg, hanem inkább letérve arról bemegy valamelyik településre tankolni.

A példa kedvéért: ha valaki Budapestről indul útnak nyugat felé, akkor nagy eséllyel elhalad az egyik legdrágább töltőállomás mellett, ahol 434,9 forintért tankolhatunk, tehát 40 literért 17 396 forintot fogunk otthagyni a kúton. Ha azonban nem sürgős, és eljutunk Győrig, ott már 392,9 forintot kérnek csupán, amiből 40 liter összesen 15 716 forintba kerül. A különbség ugyan nem tűnik soknak, de vásárolhatunk belőle például plusz 4 liter üzemanyagot.

Ha pedig a Balaton felé indulunk a fővárosból, tankolhatunk 449,9 literenkénti áron, összesen 17 996 forintért, vagy Székesfehérvár előtt 389-es áron, és akkor 15 560 forintot kell fizetnünk 40 liter benzinért.

Éppen ezért érdemes elgondolkozni, hogy inkább beiktatunk néhány plusz kilométert és az olcsóbb kútnál tankolunk. Mielőtt tehát útnak indulnánk, kicsit kutakodjunk a neten, nézzük meg az árakat, hiszen az autósok 60 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó