4 °C Budapest

Ez az egyik legnagyobb turistamágnes Budapesten: tízezrek jönnek miatta

2017. szeptember 29. 05:30

Kevesen gondolnák, hogy milyen úttörő szerepet játszanak a futóversenyek a városok élhetőbbé tételében, és hogy milyen történelmi háttere van a belvárosban tartott tömegrendezvényeknek. Azt pedig még annyian se, hogy turisták tízezrei jönnek Budapestre csak emiatt, növelve az ország imázsát, nem beszélve a gazdasági vonatkozásokról. Csak a három legnagyobb maraton közel kétmilliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez, közel 900 milliós adóbevételt generálva az államkasszának.

Az első városi maratont a rossz a levegő és az élhetetlen környezet miatt rendezték meg a hetvenes évek New York-jában, ami aztán világhírűvé vált és sorra csatlakoztak más városok is a kezdeményezéshez. Ezek közül ma már sokra többszörös a túljelentkezés, Londonban és Berlinben például csak sorsolással lehet bejutni, Tokióban 320 ezren jelentkeztek a 30 ezer helyre. De a nagy budapesti maratonokon is 8-10 ezer résztvevő van, amelyek közül az egyik legnagyobbon, a SPAR Budapest Maraton összes számában tavaly közel 30 ezren álltak rajthoz. Az idén 32. alkalommal megrendezésre kerülő eseménynek nem kis szerepe van abban, hogy ma futók jönnek szembe a Városligetben.

Futók az ikonikussá vált bostoni maratonon
Városokat felforgató mozgalom

A világ talán leghíresebb városa nem mindig volt ilyen népszerű, legalábbis a ’70-es évek New York-ja nem éppen volt turistacsalogató: a neonfényben úszó Times Square akkoriban prostituáltakkal és hajléktalanokkal volt tele, Brooklyn és Bronx pedig kis túlzással a Mad Max világát idézte; az emberek téglakupacok és kiégett autók vázai között jártak haza. De más nagyvárosokban sem volt sokkal jobb a helyzet, amely a tehetősebb rétegeket a város elhagyására sarkallta, lendületet adva a szuburbanizációnak.

Ekkor, 1976-ban a rendes éves New York-i maraton szervezői egy merész húzással az addig Central Parkban tartott futóversenyt a belvárosban rendezték meg. Akkoriban a hasonló tömegrendezvényeket - de még az olimpiai versenyeket is - a városok szélén, kisebb forgalmú útszakaszokra szervezték, és csak az utolsó szakaszt vezették be a városba. Ezért aztán nagy izgalommal várták, hogy mi lesz a városlakók reakciója, akik mindenki meglepetésére éljenezve buzdították a versenyzőket. A történelmi verseny egyfajta kiállás lett a város(ok) élhetőbbé tételéért.

 

A városlakók ma már nemcsak a tévén láthatnak futóversenyt, hanem ki tudnak menni szurkolni, és van egy-egy különleges nap, amikor nem autók, hanem sportolók robognak el az utcájukban. A város élhetetlenné válására ugyanis nem az a megoldás, hogy mindenki kiköltözik Érdre, Budakalászra vagy Gödöllőre, majd minden nap beautózik, tovább rontva helyzeten.

Futóké a rakpart

Futóturizmus

Ezeket a tömegrendezvényeket jellemzően a nyár végére, de leginkább őszre szervezik, amit nemcsak az ideális futóidő magyaráz, de a városi maratonok képesek meghosszabbítani a turistaszezont is. A külföldiek ugyanis a Sziget Fesztivál és a Forma-1-es futam mellett leginkább a futóversenyeket tartják a legvonzóbb budapesti programoknak.

A Budapesti Sportiroda (BSI) adatai szerint tavaly 21 ezer külföldi futó célturista (futó és kísérői) érkezett Budapestre a három legnagyobb eseményen alkalmával, átlagosan 3,2 napot töltve Budapesten, ami összesen 68 ezer vendégéjszakát jelent, a futók teljes költése pedig elérte a 3 milliárd forintot. Egy 2015-ben készült felmérés szerint a futóversenyek 1,78 milliárd forinttal járulnak hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP) és 880 millió forint adóbevételt jelentenek a költségvetésben.


A legközelebbi verseny, a SPAR Budapest Maraton lesz október 15-én, amelyre az alap nevezési díj október 10-ig 22 500 forint, utána pedig 28 ezer.

Egy ilyen maraton a városi folklór szerves része, amely alkalmas arra, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészséges életmódra, és emellett örömet is okoz. Azok közé a szórakozási formák közé tartozik, amiért tenni kell - a felkészülés a verseny napján nyeri el értelmét"

 - mondta a Pénzcentrumnak Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója.

Az ügyvezető szerint ugyanakkor nemcsak a futóversenyek turistavonzó-képességét fontos hangsúlyozni, hanem azt is hogy tíz évvel ezelőtt még csak a Margitszigeten volt futópálya, ma már azonban legalább 8-10 helyen vannak ilyenek. Ez azért is fontos, mert a futás egy mindenki számára elérhető és olcsó sportolási lehetőség, ami a városi lét szerves része.

Van extrémebb helyszín a belvárosnál: a reptér

A Sziget Fesztivált is meg lehetne tartani egy mezőn, a puszta közepén, hogy ne zavarják a városlakókat, de ahogy ez a rendezvény is hozzá tartozik Budapest arculatához, úgy a városi maratonok is."

 - tette hozzá Kocsis, aki szerint a városi maraton a sportrendezvények Sziget Fesztiválja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Három aranyszabály kezdőknek

Ezeken a versenyeken bárki elindulhat, aki kedvet kap hozzá és nevez. A kezdő futóknak azonban érdemes betartani néhány szabályt, mielőtt a bizonyítási vágy már a felkészülés alatt sérülésbe hajszolná őket. Ugyanis mielőtt rajthoz áll valaki, érdemes végig csinálnia egy edzésprogramot, amelyből a szervezők többet is tudnak javasolni.

Fuss lassabban, mint ahogy a lendület visz!

Tipikus hiba, hogy a lelkesedés miatt túl gyorsan kezdenek a tapasztalatlan futók, és kihajtják magukat az elején, elfogy a levegőjük, begörcsöl a lábuk, és elmegy a kedvük az egésztől. Ezért érdemes lassan, fokozatosan belevágni. A futás megszeretéshez idő kell, nem fog menni egyik pillanatról a másikra, és biztosan lesz az elején egy nehezebb időszak, kisebb fájdalmakkal. Ez azonban természetes, és ahogy a test hozzászokik az újfajta mozgáshoz, egyre jobban esik majd.

Ne fuss túl messzire!

Ha nehezen tudjuk belőni a megfelelő tempót, használjuk a "beszélgetős módszert". Olyan iramban és távra kell futni, hogy közben akár beszélgetni is tudjunk futótársunkkal. Ha ez nem megy, túl gyors a tempó. A könnyű, hosszú futásokkal úgy lehet gyűjteni a kilométereket, javítani az állóképességet, hogy ez ne jelentsen nagy terhelést a szervezetnek, csak fokozatosan szokjon hozzá az izomzat és az ízületek az új mozgáshoz.

 

Kiegészítők futáshoz
Legfontosabb a futócipő, ami megvéd a sérüléstől és mozgáskontrolt is biztosít, ezért erre nem érdemes sajnálni a pénzt. Bár már ötezer forinttól is kapható egy olcsóbb, érdemes legalább egy középkategóriás, 10-20 ezer forintos cipőt vásárolni. Ha megvan a jó cipő, már tulajdonképpen extrának tekinthető egy technikai futópóló, a nedvességet magába szívó pamutpóló helyett. Ebből már akár ezer forintért is kapunk egyet, de egy jobbra értékelt darab tízezer forint körül van. A futónadrág kétezer forinttól 5-6-ig terjed, a pulzus és távolságmérő futóóra pedig már tényleg extra, ez 7-8 ezertől indul, és akár 50 ezret is lehet költeni egy komolyabb darabra. Hölgyeknek még sportmelltartó ajánlott, ez ezer forinttól a pár ezer forintos kategóriáig terjed.

Fuss gyakrabban, mint tervezted!

Ha végzünk is másfajta edzést rendszeresen, ne feledjük, hogy az izmoknak, ízületeknek akkor is idő kell az új mozgás megszokásához. Ezért érdemes legalább hetente háromszor futni. A fenti tanácsokat betartva ez nem sok, de figyelni kell arra is, hogy a heti három futás között legyenek pihenőnapok. Az izomzatnak ugyanis szüksége van a regenerálódásra is.

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország Kft. támogatta

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem