9 °C Budapest

Ez az 50 legfinomabb édesség a világon: 3 magyar süti is a toplistán

2018. december 5. 17:30

A karácsony az édességek és desszertek időszaka is - a magyarok is sokat költenek ilyenkor élelmiszerre, azon belül süteményekre. A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja a bejgli és a hókifli, a világ különböző tájain azonban más és más édességeket fogyasztanak. Mi most adunk neked néhány tippet, hogy miképp tedd változatossá a karácsonyi desszertmenüt: megmutatjuk neked a világ 50 legjobb édességét.

Bejgli, vaníliás kifli, püspökkenyér, mézeskalács - ezek a karácsony elengedhetetlen kellékei. A hagyományos magyar desszertek mellett ugyanakkor érdemes lehet kipróbálni mást is, színesebbé téve az évek óta változatlan karácsonyi menüt. Az édességeket a világ minden táján fogyasztják, a CNN szakújságírója, a desszertekkel és a gasztroturizmussal foglalkozó Jen Rose Smith összegyűjtötte a világ 50 legjobb desszertjét, amelyek között három magyar sütemény is helyt kapott. A listából számtalan nagyon könnyen elkészíthető, így te is meríthetsz ötletet az alábbi válogatásból.

Alfajores, Argentína

Argentína minden részét fogyasztják ezt a teasüteményt, de jóeséllyel találkozhatunk vele Peruban is. A porhanyós piskótatallérok közé dulce de lechét, azaz karamellizált tejkrémmel töltik. Minden bizonnyal egyszerűsége tette népszerűvé egész Dél-Amerikában, vannak, akik fekete csokoládéba mártva fogyasztják.

Almásrétes, Ausztria

Az almásrétest itthon is ismerjük. Az eredeti változat nyújtott, nem tekert, a legenda szerint a tésztának pedig olyan vékonynak kell lennie, hogy újságot is tudjunk olvasni rajta keresztül. A rétest itthon is sok mindennel megtölthetjük, a listában azonban az almás verzió szerepel - ennek eredetije pedig az alma mellett mazsolát, vajas zsemlemorzsát és néha diót is tartalmaz.

Baklava, Törökország

Az Oszmán Birodalom legédesebb örökségét itthon is jól ismerhetjük, szinte minden török étterem kínálatában szerepel ez a kedvelt sütemény. Számos balkáni, közel-keleti és észak-afrikai ország a sajátjának tekinti - mindazon területek, amelyek egykor Konstantinápoly fennhatósága alatt álltak. A cukrászdák általában gyémánt alakúra vágva kínálják, őrölt dióval töltve és mézes sziruppal leöntve. Természetesen ennek is több formája ismert.

Borma, Közel-Kelet és Törökország

A borma elegáns és finom rokona a baklavának. De amíg a baklava elrejti magában a tölteléket, a feltekert és szeletelt borma láttatni engedi a színes hozzávalókat: a pisztáciát, fenyőmagot és diót. Bár itthon kevésbé elterjedt, mint a baklava, a közel-keleti cukrászdákban gyakran láthatunk bormákkal megrakott tálakat.

Brownie, Egyesült Államok

A browniet sokan ismerjük: csokoládés, szeletelt sütemény, amelyet gyakran fagylalttal tálalnak. Azt már kevesebben tudjuk, hogy az Egyesült Államokban mekkora viták övezik a brownie elkészítési módját: az állagában és a szeletelési módban sincs konszenzus az amerikaiak között. Annyi biztos, hogy 1906-os első megjelenése óta a legkedveltebb sütemény az amerikaiak körében.

Cannoli, Szicília, Olaszország

Tipikusan szícilai édesség, amely vegyíti magában a sziget jellegzetes ételeit, így a juhtejből készült rikottát. A cső alakú tésztát olajban sütik, naranccsal és fahéjjal kevert rikottával töltik - ez a sziget arab történelmi behatásával magyarázható.

Cendol, Szingapúr

Ez a selymesen édes desszert az összes szingapúri étterem kínálatában szerepel. A jeges kókusztejet pálmacukor sziruppal keverik, ami kellemes, karamellizált aromát ad az édességnek. Ezután feltétként különböző, zöld rizslisztből készült zselé kerül rá, amely rendkívül színessé teszi a cendolt. És hogy még egzotikusabb legyen, az egyik legfőbb hozzávaló az édesített vörösbab-gombóc.

Citromtorta, Franciaország

Citromkrémes francia torta, amelynek ízében egyszerre köszön vissza a citrom lédússága, a citrom héjának fanyarsága és a vaj édeskés, gazdag íze. A tészta roppanóssága remek kontrasztot ad a krém selymességével együtt.

Csokis keksz, Egyesült Államok

Ismét egy igazi amerikai klasszikus: a csokis keksz. Az édesség hazánkban is elterjedt, az omlós, vajas piskótában sült csokidarabok teszik igazán remekké. A legenda szerint a sütemény egy baleset folytán született, amikor a massachusettsi Ruth Wakefield véletlenül beleejtette a tört csokoládét a piskótatésztába. Micsoda szerencse!

Csokoládé mousse, Fraciaország

A csokoládé mousse egy tökéletes paradoxon: minél gazdagabb, annál világosabb. A csokimousse-nak is ismert számos változata, a minőségi csokoládé, nyers tojásfehérje és a cukor kihagyhatatlan összetevők.

Cornes de Gazelle, Marokkó

Noha Marokkóban számtalan édességet találhatunk, ez a töltött kifliszerű édesség minden marokkói ünnep elengedhetetlen kelléke. Természetesen - mint sok más sütemény esetén - ezt is sokféleképp tölthetjük, de az eredeti verzióban a tészta belseje narancsos-mandulás krémet rejt. Elképesztően finom, nem véletlenül fogyasztják a szomszédos államokban is.

Crème Brûlée, Franciaország

Magyarul égetett krémnek is nevezzük. Fényes, sült cukor fekszik ennek a krémes desszertnek a tetején, amely - jó elkészítés esetén - az ízek igazi kontrasztját adja. Minden harapás során a roppanós karamell és a vaníliás tejsodó elegyével találkozhatunk. Nagyon vigyázni kell azonban, hogy egy percig se süssük tovább a kelleténél - az alját vízben főzzük, miközben a tetejét roppanósra sütjük egyidőben.

Esterházy-torta, Magyarország

Magyar desszert is felkerült a listára. A torta Esterházy grófról kapta a nevét, a kritikus pedig ezt írja róla:

Az olvadó textúra és a gazdag édes íz állandó kedvenccé teszik ezt a régimódi tortát az édes ízeket imádó Budapesten, de az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban Bécstől Szarajevóig mindenütt megtaláljuk ezt a desszertet.

A diós, krémes tortát szinte minden cukrászdában megtalálhatjuk. Noha a listára magyarként került fel, és mi is sajátunknak tekintjük, először valójában Ausztriában készítették el.

Fánk, Egyesült Államok

A fánkot a történelem során mindig fogyasztották, mint ahogy ma is fogyasztják a világ minden táján. Népszerűsége nem véletlen: egy gyors mártózás a forró olajban igazán különlegessé teszi ezt az édességet. Az amerikai verzió azért kerülhetett fel a listára, mert ízesítésben és díszítésben is egészen különleges verziókkal találkozhatunk a tengerentúlon.

Fekete-erdő torta, Németország

Noha eredet szerint nem köthető a Fekete-erdőhöz, nevét minden bizonnyal a német hegységről kapta. A csokoládétorta-alapot cseresznyepálinkával megbolondított tejszín és cseresznyekrém gazdagítja, a díszítésül friss cseresznye és meggy szolgál. Mindehhez még reszelt csokoládé és tejszín is társul, ennek az eredménye ez a remek német torta.

Flan, Dél-Amerika

A flan Spanyolországból érkezett Dél-Amerikába, azóta pedig már Mexikóban is közkedvelt. A vékony, sötét karamell olvadó állagúvá válik a desszert testén, a temérdek cukor pedig elképesztően édessé varázsolja ezt a krémes csodát.

Francia csokitorta, Franciaország

Az olvadó csokitorta kérge szilárd, omlós, amely olvadó csokitölteléket rejt. A tálaláskor az idővel is lehet játszani: minél korábban szervírozzuk, annál inkább folyékony a közepe. Amennyiben a csoki szilárdabbá válik, a sütemény gyakorlatilag megegyezik a brownieval, teljesen keményre hűlve azonban már nem fogyasztják.

Fagylalt, Olaszország

Noha a fagylaltot a világ minden táján fogyasztják, az olasz eredeti minden tekintetben kitűnik a fagylaltok sokasága közül. Az olaszok nagyon komolyan veszik a fagylaltkészítést, Bolognában fagylaltmúzeumba is betérhetnek a turisták. Bár a fagylalt teljesen mindennapi és cseppet sem bonyolult, népszerűsége, egyedi íze és állaga miatt kihagyhatatlan volt.

Gulab Jamun, India

Ez az indiai édesség nem más, mint egy sima fánk. A tradicionális recept minden esetben tartalmaz khoyát, hőkezelt, krémes túrójellegű tejkészítményt. Az indaiak a khoyát a tésztába keverik, amelyet aztán gömb alakúra formáznak - ettől különbözik a gulab jamun a hagyományos fánktól.

Hókifli, Magyarország

Egy újabb magyar édesség. A kritikus kiemeli az édesség egyediségét, különlegességét pedig a különböző típusú lekvárokban találta meg. Kiemeli tovább, hogy a hókifli azért egyedi, mert a régióra nagyon jellemző gyümölcsökkel, szilvával és barackkal töltik. Az így töltött kifliket végül porcukorral szórják meg, ez adja a fehér színt, igazi ünnepi hangulatot varázsolva az asztalokra. Persze nem csak lekváros verziója van, tölthető dióval és mákkal is.

Japán sajttorta, Japán

Amennyiben valaki a klasszikus sajttortát kicsit nehéznek tartja, ez a japán verzió egy remek felfedezés lehet. Az amerikai verzióhoz képest a japán sajttorta teste sokkal levegősebb, könnyedebb, az íze viszont kellően édes. A sajtos krémet vanília teszi különlegessé. Számos verziója elérhető, egyedisége a könnyed tésztájában rejlik.

Kanelbullar, Svédország

Egyszerűbb nevén svéd kardamomos csiga, amely a svéd munkahelyek kávészüneteinek kedvelt édessége. Az apróra tört kardamom magokat a tésztába keverik, majd feltekerik, cukorral és fahéjjal megszórják.

Kashata, Kelet-Afrika

Számunkra is ismerős lehet ez az édesség, amely gyakorlatilag nem más, mint ropogós karamell mogyoró vagy kókuszdarabokkal, esetleg mindkettővel. Afrika keleti részének piacain nagyon népszerű.

Katayef, Közel-kelet

Olajban sütött, félhold alakú kelt tészta, amelyet sütés után mézben áztatnak. Töltelékként édes sajtkrém, aszalt gyümölcsök, tejszín vagy mogyoró szolgál. A ramadán elengedhetetlen kelléke ez a közel-keleti desszert.

Knafeh, Közel-kelet

Vagy magyarul künefe, nagyon kedvelt közel-keleti desszert. Nagyon egyedi a textúrája, sajtót és cérnametélthez hasonló tésztát tartalmaz, amelyet édes krémmel vagy mogyoróval is megbolondíthatnak. A Közel-keleten és Észak-Afrikában is fogyasztják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kókusztorta, Egyesült Államok

Ez a rétegzett kókusztorta az amerikai Dél egyik kedvenc süteménye. Elkészítése nem nehéz, a vajas, vaníliás tortaalapra aprított kókuszt halmoznak, majd 7 percig fagyasztják. A kókusznak lehetőleg frissnek kell lennie. Az édes, tejfehér édesség ritkán található meg az Egyesült Államok déli részének határain kívül.

Kouign Amann, Franciaország

Roppant egyszerű, kelttésztából készült francia édesség. Tésztája könnyed, egyszerűen elkészíthető. A listára azért kerülhetett fel, mert a bretagne-i vaj minősége világhírű, abból pedig bőven tartalmaz ennek a francia remekműnek a tésztája.

Kulfi, India

Egy újabb "fagyos" desszert, amelynek a textúrája különösen gazdag. Az indaiak általában pálcán fogyasztják ezt a kvázi jégkrémnek tekinthető, karamellás-tejes desszertet, amelyet kardamommal, pisztáciával és sáfránnyal is ízesítenek.

Linzertorta, Ausztria

Az osztrák linzertorta tradicionális desszert (a legrégebbi recept 1653-ból származik), a kritikus szerint a 21. században is megállja a helyét. A tészta mogyoróval vagy dióval gazdagított, amelyet lekváros töltelék követ.

Mandazi, Dél-Szudán

A mandazi gyakorlatilag egy fánk, amit a kókusztej tesz igazán különlegessé. Számos országban, nem csak Dél-Szudánban készítik, de egyéb, környékbeli orszégokban is. Afrikában leginkább tejjel, kávéval vagy teával fogyasztják. Egyes verziókhoz kardamomot is kevernek a tésztába, ez teszi még különlegesebbé.

Ma'amoul, Közel-kelet

Töltött piskótatallérok, amelyek elengedhetetetlen résztvevői az arab ünnepeknek. A töltelék lehet datolya, mogyoró, vagy mindkettő, a tésztát pedig gríz teszi gazdagabbá.

M'hanncha, Marokkó

Narancsvirágvíz, földimogyoró, spiráltészta - ezekről ismeretes ez a marokkói édesség. Mindezek mellé tradicionális marokkói mentatea társul. Igazi ínyencség. Elkészítése viszont nem egyszerű.

Medovik, Oroszország

A mézes piskóta teszi igazán egyedivé ezt az orosz tortát, amely az ország egyik legkedveltebb desszertjének számít. A piskótarétegek között - amelyek akár 10 "emelet" magasak is lehetnek - krémes cukormáz fekszik. Az egyik verzióban a krémben tejfölt használnak, amely klasszikus orosz aromákat idéz, egy másik verzióban pedig édes tejkonzerv, amely az orosz konyhaművészet egyik ikonja volt a szovjet érában.

Meggyes pite, Egyesült Államok

A roppanós tésztára ráharapva a gazdag meggyes töltelék igazi sokként érhet minket, a montmorencyből érkező meggyek ugyanis különösen savanyúak. Ezek a meggyek viszont elképesztően romlandóak, ezért ezt a speciális, gazdag pitét egyedül az Egyesült Állampok észak-keleti és középnyugati részében fogyaszthatjuk.

New York-i sajttorta, Egyesült Államok

Akárcsak a városban magában, a new york-i sajttortában is felfedezhető a világ minden tájának hatása, így például Kelet-Európa és Németország sajttortáinak ízvilága is megtalálható benne, de egyes verziók az olasz típust idézik. Az amerikai verzió épphogy csak egy kis vaníliát és citromot tartalmaz, hogy vibráló ízt kölcsönözzön a cukor, tojás, tejszín és krémsajt eredményeként összeálló tortának.

Oliebollen, Hollandia

A hollandok tradicionálisan Oliebollent fogyasztanak szilveszterkor. Ropogós, édes kelt tészta, amelyet mazsolával vagy ribizlivel szórnak meg, az egész pedig gazdag porcukor-ágyban úszik. A hollandok legjellemzőbben az utcai árusoktól, az úgynevezett "oliebollenkrams"-tól vásárolják, és melegen fogyasztják.

Pavlova, Ausztrália és Új-Zéland

Örök vitaforrás az új-zélandiak és az ausztrálok között, hogy vajon honnan is származik a pavlova. Származzék bárhonnan, a ropogós habos, hófehér desszert remek választás lehet karácsonyra. Nevét az orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta, aki mindkét országot meglátogatta, de hogy valójában honnan származik, minden bizonnyal sosem tudjuk meg.

Polvorónes, Dél-Amerika, Spanyolország és Fülöp-szigetek

Mexikótól Maniláig mindenütt fogyasztják ezeket porcukorral vastagon megszórt kelttészta-golyókat. A tészta több hozzávalót tartalmazhat, így például mogyorót, pekándiót vagy mandulát is.

Ragacsos karamellpuding, Egyesült Királyság

Klasszikus, édes brit desszert, amelyet - a hasonló desszertektől eltérően - melegen fogyasztanak. A desszertnek a legfőbb alkotóeleme a datolya, különleges ízét viszont a melasz adja. Bár pudingnak nevezik, állagát tekintve egyáltalán nem olyan, mint azok a pudingok, amelyeket a brit szigeteken kívül fogyasztanak.

Ragacsos rizs mangóval, Thaiföld

A ragacsos rizs kelet-ázsia tipikus rizsfajtája, amelyet édesen és sósan egyaránt fogyasztanak. Ez a desszert roppant egyszerű: mindössze rizst és kockázott mangót tartalmaz, az ízek azonban annyira kitűnően harmonizálnak egymással, hogy egyszerűsége ellenére felfért az ötvenes listára. A kritikus úgy nyilatkozott róla, hogy a ragacsos mangós rizs egyenesen a világ egyik legfinomabb desszertje.

Rigó Jancsi, Magyarország

A harmadik, és egyben utolsó magyar szereplő a listán a Rigó Jancsi. A szakújságíró kritikájában ezt írja: Leginkább a selymes állaga és gazdag ízvilága miatt kedvelt ez a vonzó torta, amelyet egy szerelmi történet után neveztek el. A listára minden bizonnyal a baracklekvár és a csokimousse töltelék miatt került fel, ez teszi ugyanis egyedivé ezt a süteményt.

Sáfrány jégkrém, Irán

Pisztácia és rózsavíz - ezek teszik egyedivé a perzsa jégkrémet. Nem véletlenül kedvelt ez a jégkrém a perzsa újév ünnepén, a kritikus szerint egyenesen a sáfrány jégkrém a világ egyik legjobb hideg desszertje. Az irániak gyakran szendvicsként fogyasztják, ahol a sáfrányos jégkrém szolgál a tészta feltétjeként.

Snow Ice, Tajvan

A jégforgácsokat a világ számtalan országában desszertként kínálják, a különbség az ízesítések között van. A tajvani verzió az összetett feltétek miatt került fel a listára: a gyümölcskrémektől a zöldteáig gyakorlatilag mindennel ízesíthetik ezt a különleges édességet, amely remek választás lehet forró időben.

Szezám golyók, Kína

A szezámmaggal borított, fagyasztott, ropogós külső réteg alatt édes töltelékkel találkozhatunk. A tradicionális kínai édességet gyakran édesbab krémmel töltik, esetenként lótuszbogyóval. Bár egész évben fogyasztják, leginkább holdújév ünnepén népszerű.

Tarte Tatin, Franciaország

A tarte tatin nem más, mint almatorta. Az almaszeletek vastag karamellában úsznak, cukor és vaj kíséretében állnak vastagon az alapot adó tésztán. A karakteres ízt leginkább az édes almaszeletek adják, így aki kedveli az almát, annak ez az aranysárga torta remek választás lehet karácsonyra.

Tiramisú, Olaszország

Krémes piskótarétegek mascarponéval és őrölt kávéval - ki ne ismerné a modern olasz konyhaművészet remekét, amely immár megszokott édesség a világ minden táján. Sokan ismerjük, azt viszont kevesen tudjuk, hogy neve magyarul azt jelenti: "dobj fel".

Tub Tim Krob, Thaiföld

A tub tim krob nagyon hasonló a cendolhoz: hasonlóan színes és frissítő. A legfőbb összetevők a tört jég és az édes kókusztej, amelyet pandanlevéllel ízesítenek. Az édesség emellett tartalmaz gesztenyét és vaníliát is.

Tojástorta, Hong Kong

A hong kongi tojástorta mérete pont a legideálisabb, ha pár harapásos édességre vágyunk. Frissen a sütőből kikerülve a legélvezhetőbb, amikor a meleg sodó ropogós kéreggel társul. A tojástortát a portugál konyha is magáévá tette, azon keresztül pedig eljutott a világ összes kínai negyedének éttermébe.

Trifle, Egyesült Királyság

Egy újabb angol klasszikus. A neve lefordítva egyszerűen "apróságot" jelent - ez minden bizonnyal az egyszerű elkészítési módra utal. Készíthetik akár gyümölccsel, akár tejszínnel, a lényeg, hogy krémesnek kell lennie, sokszor pohárban tálalják. A brit desszert rendkívül régi, az első recept a 16. századból való.

Tres leches torta, Mexikó és Közép-Amerika

Gyakorlatilag tejtortaként is fordíthatjuk. Remek krémes desszert, amelyet Közép-Amerika majdnem minden országában fogyasztanak. A desszert elkészítésekor konzervtejet használnak, amelyet jó adag cukorral tesznek édessé. Mivel ma már a friss tej is elérhető, a konzervtej kicsit nosztalgikussá teszi az édességet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem