11 °C Budapest

Ennyiből kajálhat meg egy család az Év Éttermében

2015. március 24. 11:03

A ZONA lett az Év Étterme, bár ez a legtöbb magyar családot - akik átlagosan napi 522 forintot költenek élelmiszerre (fejenként) - vélhetően nem nagyon hatja meg.

Újabb toplista készült Magyarország legjobb éttermeiről: a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjat ezúttal a Huszár Krisztián séf vezette ZONA hódította el. A legjobb tízben döntő többségben idén is budapesti éttermek szerepelnek, a székesfehérvári 67 sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán.

Az idei évtől nem szerepelnek a listán a Michelin-csillaggal rendelkező éttermek, vagyis a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a pár napja becsillagozódott Tanti. Ezeket a helyeket a zsűri a többi versenyben lévő étterem fölött állónak, kiemelt csoportként, elérendő célként jelölte meg.

Idén viszont először azokat a helyeket is díjazták, ahol a legfigyelemreméltóbb street food-fogások készülnek. A kategória TOP 10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett.

ENNYIBŐL KAJÁLHAT MEG AZ EGÉSZ CSALÁD:

Mielőtt asztalt foglalnánk az Év Éttermébe, jó tudni: NEM OLCSÓ MULATSÁG! Egy laza ebéd/vacsora egy kisebb vagyon az egész családnak - még úgy is, ha a gyerekek nem jönnek velünk. Összeállítottunk a ZONA étlapjáról egy átlagos menüt:

Apa nagyon éhes, ezért előételt, főételt és desszertet is rendel:

  • Marha ramen, gambero rosso, shimeji gomba - 4 500 Ft
  • Francia tejes bárány lapocka, újburgonya, kucsmagomba - 7 500 Ft
  • Csokoládés creme brulee - 2 500 Ft

Anya fogyózik, ezért csak két "könnyebb" fogást választ:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Szalonnás rája uszony, szívkagyló , Provance-i spárga, zöld citromos barnavaj - 5 500 Ft
  • Málnás mille feuille - 2 500 Ft

Ital:

  • Szepsy Pince Furmint 2011 - 12 750 Ft

Gyerekek:

  • ettek a Mekiben (2 db Happy Meal menü, kuponnal - 1 350 Ft), most a Várbazárban sétálnak a nagyival.
ÖSSZESEN: 36 600 Ft

Eközben Magyarországon...

Egy tavalyi felmérés szerint a kétszemélyes magyar családok, háztartásonként évente átlagosan 1 906 858 forintból gazdálkodnak. Az éves költségük 52 százalékát (majdnem egymillió forintot) az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a lakásfenntartási kiadások teszik ki (25, illetve 27 százalék arányban). Az Eurostat jelentései szerint pedig az átlag magyar állampolgár naponta kevesebb, mint 522 forintot költ élelmiszerre, és ez az érték csökken.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm