15 °C Budapest

Élesedik a csendrendelet a bulinegyedben: jön a kötelező záróra

2020. augusztus 27. 19:28

Éjféltől csak azok a szórakozóhelyek tarthatnak nyitva a bulinegyedben, amelyek megfelelnek az önkormányzat előírásainak.

Éjféltől csak külön engedéllyel lehetnek nyitva a VII. kerület szórakozóhelyei, azonban sok hely még várja a visszajelzést az önkormányzattól - írja a hvg.hu. A portál kereste az önkormányzatot, de azt írják, nem kaptak pontos számokat arról, hogy hány hely kapott mentességet az éjféli zárás alól.

A csendrendeletet június végén szavazta meg a VII. kerületi közgyűlés, ez lényegében azonos volt azzal a rendelettel, amit a járvány alatt hozott saját hatáskörben a rendkívüli jogosítványaival élő polgármester.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A rendelet szerint a Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen, azaz a Bulinegyedben éjfél után csak több feltétel teljesítése esetén tarthatnak nyitva a helyek. Korábban a Pénzcentrum is beszámolt a rendeletről: a főszabály az éjféli záróra lesz, ami alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik a szigorú kritériumrendszer feltételeit. Ezek a következők:

  • Este tíz és reggel nyolc óra között nem végezhetnek áruszállítást.
  • Mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük a WC-ket és ennek a lehetőségére fel kell hívni a figyelmet piktogramokkal.
  • Kötelező lesz legalább egy embert azért foglalkoztatni, hogy megakadályozzák az utcai alkoholfogyasztást.
  • A zajterhelés ellenőrzése is az ő feladatuk lesz, amihez venniük kell egy csúcslimitert és egy akusztikai szakértő igazolását is be kell majd mutatniuk.
  • Egy forgalomszámlálót is be kell üzemelniük, egyszerre csak annyi vendég tartózkodhat majd egy adott térben, amennyi a katasztrófavédelem előírásainak megfelel.
  • Naponta legalább egyszer meg kell tisztítaniuk az előttük lévő járdaszakaszt, és a hulladék elszállításáról is gondoskodniuk kell.
  • Éjfél után már nem használhatnak műanyagpoharat.

A hvg.hu értesülései szerint több szórakozóhely az utolsó pillanatban adta be a kérelmét az éjfél utáni nyitvatartásra, más a hiánypótlást rendezgeti, vagy még csak most fogja beszerezni az éjfél utáni nyitvatartáshoz előírt eszközök valamelyikét, de sokaknak még úgy sincs hivatalos engedélye erre, hogy már jóval korábban kérvényezte azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem