18 °C Budapest
Woman choosing food for breakfast at hotel restaurant. Woman taking food from a buffet line.

Dagad a mérgezési botrány a legnépszerűbb szállodákban: rengeteg magyar veszélyben, erre kell figyelni

2024. május 14. 16:47

A szállodai reggelik során a legnagyobb kihívást az étellel terjedő betegségek elkerülése jelenti, melyeket az ételek nem megfelelő hőmérsékleten való tárolása és a higiénia hiánya okozhat, ezért fontos tudni, mely ételeket érdemes kerülni - szedte össze a HuffPost.

A szállodai tartózkodás során a vendégek gyakran élvezik az ingyenes kontinentális vagy svédasztalos reggelit. Azonban ezek az étkezési lehetőségek rejtett veszélyeket is hordozhatnak, mint például az étellel terjedő betegségeket. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Safe Plates programjának felvilágosító igazgatója szerint két fő tényező növelheti az élelmiszer eredetű megbetegedés kockázatát: az élelmiszerek hőmérséklet-szabályozása és a más vendégek általi potenciális beszennyezés.

Élelmiszertudósok és biztonsági szakértők szerint bizonyos ételeket kerülni kell a szállodai reggelinél. A meleg ételeket, mint például hús- vagy tojástermékeket, amelyeket nem tartanak megfelelően melegen, el kell kerülni. Ezeknek az ételeknek melegen kell maradniuk ahhoz, hogy elkerüljük a baktériumok szaporodását. A hideg ételeket, mint például tejtermékeket és friss gyümölcsleveket, amelyeket nem tartanak hidegen, szintén kerülni kell.

Dr. Bryan Quoc Le hangsúlyozza, hogy sokféle mikroorganizmus okozhat ételmérgezést, köztük az E. coli, a szalmonella vagy a listeria bizonyos fajtái. Az elővigyázatosság fontos lehet olyan termékek esetében is, mint a saláták vagy előre felvágott gyümölcsök és zöldségek, mivel ezek könnyen felvehetnek szennyeződéseket és baktériumokat.

A nehezen tisztítható gyümölcsök és zöldségek mellett kerülni kell a közös tálból származó ételeket is, ha nincs rajtuk tálalóeszköz. Az ilyen típusú tárolás különösen nagy kockázatot jelenthet a norovírus terjedése szempontjából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legbiztonságosabb fogyasztandó termékek között említik a csomagolt élelmiszereket - mint például muffinok vagy egyedi joghurtok -, valamint az egészben maradt gyümölcsöket és rendelésre készült omletteket. Ezeknél kevésbé valószínű a keresztszennyeződés vagy baktériumok jelenléte.

Végül fontos megemlíteni azt is, hogy mindenki figyeljen oda arra, hogy evés előtt mindig mossanak kezet és használjanak kézfertőtlenítőt annak érdekében, hogy minimalizálják az étellel terjedő betegség kockázatát. Az immunhiányos állapotban lévő embereknek - mint például időseknek vagy terhes nőknek - különös figyelmet kell fordítaniuk arra, mit választanak enni egy kontinentális vagy svédasztalos reggelinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm