33 °C Budapest
Turisták viadala: rákos daganatként falják fel a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyét

Turisták viadala: rákos daganatként falják fel a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyét

2024. április 9. 12:14

A Kanári-szigeteken élő aktivisták és környezetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a turizmus iparágának túlzott növekedése miatt sok helyi lakos kénytelen az autójában vagy barlangokban élni, mivel a szigetek nem képesek megbirkózni az erőforrások iránti egyre növekvő igénnyel. Az Airbnb és a Booking.com tevékenységét rákos daganathoz hasonlítva azt állítják, hogy ezek a vállalatok fokozatosan "felfalják" a szigeteket, miközben a helyiek életminősége romlik. A helyzet súlyosságára reagálva tömeges tüntetéseket terveznek április 20-ra, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a turizmus negatív hatásaira és sürgős változásokat követeljenek - írja a Daily Mail.

A Kanári-szigeteken élő aktivisták és környezetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a turizmus negatív hatásai miatt egyre több helyi lakos kényszerül arra, hogy autójában vagy barlangokban éljen. A jelenség hátterében a nagy turisztikai vállalatok tevékenysége áll, amelyek jelentős nyomást gyakorolnak a szigetek erőforrásaira és infrastruktúrájára. A problémára reagálva tömeges tüntetéseket terveznek Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote és La Palma szigetein április 20-án.

A helyiek kreatív módszerekkel próbálnak kevesebb turistát vonzani területeikre: graffitikkel és hamis "túlzsúfoltság miatt zárva" táblákkal igyekeznek elriasztani őket. Ivan Cerdena Molina, az ATAN aktivistája szerint a turizmus iparága túlzottan növekszik, ami az erőforrások túlzott felhasználásához vezet. Az Airbnb és a Booking.com tevékenységét kritizálva azt állítja, hogy ezek a platformok negatívan befolyásolják a helyi lakosság életminőségét.

A csoport követeléseiben szerepel egy új turisztikai modell bevezetése, amely fenntartható együttélést biztosítana a turizmus és a lakosság között. Emellett javítanák az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, bővítenék a tömegközlekedést és garantálnák a lakhatáshoz való jogot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kormányzati tisztviselők óvatosságra intenek a "turizmusfóbiát" illetően, hangsúlyozva az iparág gazdasági jelentőségét. Rosa Dávila és Fernando Clavijo is arra hívja fel a figyelmet, hogy bár változtatásokra van szükség az idegenforgalmi ágazaton belül, nem szabad teljesen elutasítani azt.

A brit nyaralók között bizonytalanság uralkodik az események fényében. Jorge Marichal szerint fontos lenne megérteniük az üzenetet: nem magukkal a turistákkal van probléma, hanem az általuk okozott hatásokkal. Az aktivisták szerint sürgős változásra van szükség annak érdekében, hogy megóvják szigeteik természeti és kulturális örökségét jelenlegi és jövőbeli generációk számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem