25 °C Budapest
Untitled passenger train arrival at railway train station. Platform track front view. Public transport.

Fontos utazási változások élesednek Magyarországon március 15. miatt: erre kell figyelni

2024. március 13. 11:31

Március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről - olvasható a MÁV-csoport honlapján. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.  

Március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről.

A vonatközlekedésben a következő változások lesznek:

  • március 14-én a pénteki napra,   
  • március 15-én a szombati napra,
  • március 16-án az ünnepnapi,  
  • március 17-én a vasárnapi,
  • március 18-től a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán követhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat, személyvonatokat.

Utazásnál arra is érdemes figyelni, hogy március 16-tól 28-ig a Bakony és a Göcsej InterCityk a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

A következő IC vonatok azonban a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak, illetve oda érkeznek:

  • a Déli pályaudvarról Zalaegerszegre 5 órakor induló Göcsej InterCity (IC950),
  • a Déli pályaudvarról Szombathelyre 6 órakor és 20 órakor induló Bakony InterCity (IC900, IC918),
  • a Szombathelyről  Budapestre 18:42-kor induló Bakony InterCity (IC901),
  • a Zalaegerszegről Budapestre 15:49-kor és 19:49-kor induló Göcsej InterCity (IC953, IC951)

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:

Március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára, 15-én, pénteken munkaszüneti napra, 16-án, szombaton szabadnapra, 17-én vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napra, 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. A részletes információk itt találhatók.

Az egyes települések közlekedését érintő változások az itt elérhető, folyamatosan frissülő linken olvashatók.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

Március 15-én  a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek. A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem