Wide shot of family preparing to load rental car with luggage while on vacation

Hatalmas roham indult Magyarország slágerúticéljaira: rengetegen töltötték itt szabadságukat

2024. február 9. 16:31

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek, a három legnépszerűbb térség a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke volt a Magyar Turisztikai Ügynökség legfrissebb statisztikája szerint.

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt - összegezte pénteki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Közölték, a Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza volt a legnépszerűbb térség a belföldiek körében, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint pedig Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget.

A 2023-ban regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek. A három legnépszerűbb térség: a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből. Ugyanezekben a térségekben keletkezik egyúttal a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is - állapította meg az MTÜ. A legnagyobb vendég, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr-Pannonhalma térségben könyvelhették el. 2019-hez viszonyítva viszont a Tokaj és Nyíregyháza térségben mérték a vendégek számának legnagyobb, 16 százalék fölötti bővülését, a Budapest környéki szálláshelyeken pedig vendégéjszakák száma nőtt a legjobban, közel 10 százalékkal.

A legtöbb belföldi vendég a magyar tengert követően a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra-Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

A vidéki szálláshelyforgalom közel egyötöde, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (+15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett - derül ki az MTÜ összefoglalójából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egynapos látogatások szerinti legnépszerűbb öt térség top-látványossága a Váci főtér, a siófoki Aranypart szabadstrand, a nyíregyházi Sóstó-, illetve a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és az Egri bazilika volt - sorolta az MTÜ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem