20 °C Budapest
passenger ship on the lake at sunset. Location: Lake Balaton, Hungary

Óriási rekord született a Balatonnál: erre nem számítottak a magyar tenger partján

MTI
2024. január 30. 21:59

Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain. Az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden.

Az MTÜ közleménye szerint a hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma, több mint 1 millió 423 ezren választották a komp szolgáltatást. A kompok összesen 50 000 kilométert tettek meg, mely távolság tizezer kilométerrel több mint az Egyenlítő hossza. A szállított kerékpárok száma is jelentősen nőtt, több mint 16 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Kiemelkedő utasforgalommal zárta a 2023-as balatoni hajózási szezont az állami tulajdonú Balatoni Hajózási Társaság. Az erős nyári forgalom hatására már a személyhajózási szezonban sikerült elérni a 2 millió fölötti utasszámot. Október végéig mind a kompok, mind a személyhajók forgalma meghaladta a tavalyi, sőt a 2019-es számokat is. Az emelkedő tendencia folytatódott az év utolsó hónapjaiban is. A személyhajók forgalma éves szinten 3,5 százalékkal erősödött 2022-höz képest, több mint 724 ezren léptek a BAHART hajóinak fedélzetére idén. A komppal utazók száma közel 10 százalékkal nőtt a 2019-hez adatokhoz viszonyítva, és az előző évinél is jobbnak bizonyult. A szállított kerékpárok száma pedig minden eddigi rekordot megdöntve megközelítette a 130 ezret. Az év végi eredményekhez az ünnepi időszak jelentős forgalma is hozzájárult. A sűrített, 30 perces menetrend, a kedvező időjárás, illetve a számos Balatoni-parti program is pozitívan befolyásolta az utazókedvet.

A menetrendi hajózásban a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonal volt a legnépszerűbb, de sokan utaztak Balatonboglár és Révfülöp, valamint Balatonföldvár és Tihany között is. A BAHART séta- és programhajóit összesen 150 ezer utas választotta, ami 6 százalékkal magasabb, mint 1 évvel korábban. A Bulihajókon a nyári szezon végéig 22 ezren kapcsolódtak ki, míg a Varázshajókon 8 ezren. A legtöbb programhajós utas Balatonlelléről indult útnak 2023-ban.

A kompok az idei évtől a téli időszakban hétköznapokon 60 percenként, hétvégente pedig már 30 percenként, sűrített menetrendben közlekednek. A menetrend változása mellett 2024-től a komp bérletként szolgáló BAHART Kártya is megújul a digitális vásárlás és felhasználás bevezetésével, a korábbi kedvezmény struktúra (10-12-15 százalék) megtartása mellett - írta az MTÜ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem