12 °C Budapest
Greece, Athens. The Parthenon, Theater Of Herodes Atticus, The Odeon of Herodes Atticus and The Erechtheum.

Rengeteg magyar már most lefoglalja a nyaralását: lehet, hogy hibát követnek el?

2023. december 13. 12:32

Szinte minden utazónak van már valamilyen Last Minute-tapasztalata, ami nem csoda: elég csábítóan tud hangzani egy spontán, szuperkedvezményes álomutazás. Az ehhez kapcsolódó élmények és visszajelzések azonban legtöbbször meglehetősen ambivalensek. Ezzel szemben meglepően elégedett hangokat hallhatunk, ha azokra figyelünk, akik az utóbbi években a First Minute nyaralások mellett voksoltak.

“Az előfoglalás bizonyos esetekben akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet, és azért ha ennyivel több marad a zsebünkben a helyben megszerezhető élményekre, fakultatív programoktól az éttermeken át a szuvenírekig, az jelentősen növeli az általános elégedettségérzetünket az éves kikapcsolódásunk minőségével kapcsolatban”, kezdi magyarázatát Szokodi Béla, az Invia.hu kereskedelmi- és termékmanagere.

Az előfoglalás előnyei

Az előfoglalási kedvezményekkel elérhető ajánlatok ezen kívül a legtöbbször a főszezonihoz képest rugalmasabb lemondási és módosítási feltételeket, valamint alacsony előleggel foglalható csomagokat is kínálnak. Ezzel a csak ilyenkor elérhető “vedd meg most, fizesd ki később” opcióval ráadásul a szezon legnagyobb kínálatából válogathatunk, hiszen az elérhető szállodák, szobatípusok és időpontok folyamatosan fogynak, ahogy haladunk előre az időben.

Vannak olyan, kiemelten népszerű üdülőhelyek, amikre vagy ilyenkor csapunk le, vagy soha: “Jó példa erre Törökország: az ide szóló First Minute ajánlatok minden igényt lefednek, viszont aki a Last Minute ajánlatokban bízva a kivárás mellett dönt, a szezon végén nem igazán számíthat érdemi választékra.” - fejtette ki Péhl Beatrix, a cég operatív vezetője.

Kik és miért veszik igénybe?

2022-ben és 20223-ban is Törökország, Görögország és Egyiptom álltak az előfoglalási lista első 3 helyén; a 4. és 5. helyért Tunézia és Ciprus versenyeztek, ezt a mérkőzést tavaly nyáron Ciprus nyerte. A 2024-es szezonra eddig beérkezett előfoglalások alapján továbbra is a Török Riviéra és a görög szigetek (Kréta, Rodosz és Zakynthos) vezetik a mezőnyt, az idei év meglepetése viszont, hogy ezt a két úticélt Tunézia követi a sorban, majd Egyiptom és a Kanári-szigetek (a legnépszerűbb Tenerifével az élen) következnek. Bulgária, Spanyolország és Ciprus jelenlegi pozíciója további izgalmakat ígér a lista végleges alakulása kapcsán, ezt a meccset a januárban és februárban beérkező, jellemzően nagyobb volumenű foglalás-hullám fogja eldönteni.

A már leadott megrendelések közel 70%-a 8-napos utazásra szól, az utasok 45 %-a foglalt 5-, és 25%-a 4-csillagos szállodát, és a tervezést preferáló utasok többsége a kényelem mellett voksolt: 85% választotta a repülős utazási módot, és 74% az All Inclusive vagy Ultra All Inclusive ellátást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2024-es nyaralásukat már 2023-ban bebiztosító utasok több, mint fele a 45-54 éves korosztályból kerül ki, és többségük gyerekekkel utazik.

Érdekes adat, hogy legnagyobb számban a nagyobb (300.000 lakosnál több fős) városokban élő utasok élnek az előfoglalási szezon biztosította lehetőségekkel, aki elmondásuk szerint nem csak a First minute kedvezmények, de az ilyenkor elérhető választék miatti könnyebb, egyszerűbb tervezés miatt szeretik ilyenkor lefoglalni következő évi üdülésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem