Aerial view from Citadella statue in Budapest

Így halad a Citadella felújítása: ide érdemes lesz ellátogatni

2023. október 22. 18:33

Tervezett ütemben haladunk a Citadella megújításával - közölte a Nemzeti Hauszmann Program tegnap a facebookon. Mint írták, a szakemberek befejezték a keleti erődfal, az ágyútorony külső és belső homlokzatának, valamint a lődomb rézsűinek tisztítását, javítását és konzerválását, így már közel 6300 négyzetméternyi felületet újítottak meg. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket kőrestaurátori felügyelet mellett egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek, jobban ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

"Az újjászületés egyik leglátványosabb elemeként megnyitottuk a falakat az északi és a déli oldalon, valamint az ágyútoronyál. A Szabadság-szobor mögött pedig egy látványos lépcsősort alakítunk ki, melyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. A falak átvágásával az a célunk, hogy ténylegesen kinyissuk a Citadellát a nagyközönség előtt, ne csak szimbolikusan tegyük szabadabbá a korábban zárt erődítményt" - írták.

A tájékoztatás szerint megkezdték az ágyútorony kilátóteraszának építését, ahonnan a Citadellára látogató turisták Budapest páratlan szépségű panorámájában gyönyörködhetnek a jövőben. A terasz falán láthatóvá tesznek egy 1945 februárjában keletkezett repeszgránát vágta háborús sérülést. A tucatnyi kőelemre kiterjedő belövést szakszerűen távolítják el eredeti helyéről, hogy a megfelelő vizsgálatok és konzerválást követően újra be tudják mutatni a második világháború szomorú mementójaként. Az értékmentő beavatkozást a Rondella új kiállítóterének építése miatt végzik el.

A Gellért-hegy csúcsán, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A fejlesztés eredményeként a Citadella zöldfelületét a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növeljük, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hozunk létre

- írták a posztban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem