22 °C Budapest
Beautiful beach background

Sorra büntetik a magyarokat az Adriánál: alig ismert szabály miatt jöhet a 7 milliós bírság

2023. június 28. 10:02

Már most több mint 200 ezer forintnyi bírságnál és több mint 3 éves eltiltásnál jár a Balaton legelvetemültebb horgásza, akit rendre engedély nélkül kapnak el a magyar tengernél. Aki esetleg a horvátországi nyaralásán tervezne pecázni, az mégnagyobb büntetést kockáztat, ott ugyanis milliókba fájhat, ha valaki engedély nélkül horgászik a tengernél! Mutatjuk, mennyibe kerül 2023-ban az adriai horgászengedély.

Május eleje, az igazi szezon kezdete óta 13 alkalommal szabtak ki büntetést a Balatonnál a szabálytalan horgászokra - derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által közölt hatósági döntésekből. Az azóta kiszabbott, legnagyobb pénzösszegű büntetés 70 750 forint volt, amit a pontytilalom alatt szabtak ki egy szabálytalan horgászra - ráadásul egy évig el is tiltották a halőrök a horgászattól.

Azonban nem ez volt a 2023-as év eddigi legnagyobb horgász-büntetése a Balatonnál: azt még áprilisban osztották ki F. B. fonyódi lakosnak, aki 2023.04.11-én a Balatonon, Fonyód térségében horgászott. Megtartott 4 pontyot, amelyből hármat bevezetett a fogási naplójába, a negyediket (7 kg) pedig nem.

Ezért a hatóság 167 500 forintra büntette meg őt, és 30 napra eltiltotta a horgászattól - bár utóbbi vélhetően kevésbé fáj neki.

127 500 forintos büntetést és 24 hónapos eltiltást pedig P.E. lengyeltóti lakos érdemelt ki, aki engedély nélkül horgászott a Keleti-Bozót-csatornán. Ő már nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen ekkora bírság azért járt neki, mert 2023-ban már másodszorra intézkedtek vele szemben. Első alkalommal 85 ezerre és 15 hónap eltiltásra büntették, mert szintén engedély nélkül pecázott, ugyanott.

Így a Balaton legelvetemültebb horgásza (akit sikerült elkapni) 2023-ban eddig 212 500 forintnyi büntetést, és több mint 3 évnyi horgászattól eltiltást szedett össze.

Ekkora büntetésre számíthatnak a szabálysértők

A halgazdálkodási bírságok mértékét a 314/2014. (XII. 12.) kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében

az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén: 30 000-50 000 forint, a területi jegy hiánya esetén: 25 000-50 000 forint, a horgász fogási napló hiánya esetén 10 000 forint bírság szabható ki.

De 500 ezeres bírság vár arra, aki elektromos eszközzel, mérgező vagy kábító hatású anyaggal vagy robbanóanyaggal halászik, horgászik. 100 000 és 500 000 forint közötti bírság vár arra, aki szúrószerszámmal, búvárszigonnyal vagy más, halfogásra alkalmas búváreszközzel fog halat, esetleg a "gereblyés" módszerrel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Horvátországban is szórják a bírságokat

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. Rengetegen vehetik célba idén is a horvát tengerpartot, azonban egy a magyarok által alig ismert szabály miatt könnyen keserűvé válhat a nyaralás:

660 eurótól (kb. 243 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,6 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 7,2 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.

Úgyhogy, ha valaki úgy gondolja, hogy bepakolja a horgászbotját, vagy helyben vesz valamilyen készséget, az tartsa észben, hogy a tengerre is ugyanúgy engedélyt kell váltani, mint itthon bármilyen tóra, folyóra!

A jegyárak így néznek most ki az Adriai tengernél:

  • egy napig érvényes: 7,96 euró (kb. 2900 forint),
  • három napig érvényes: 19,91 euró (7350 forint),
  • hetijegy: 39,82 euró (14 700 forint).

Az engedélyeket interneten is meg lehet venni, de a helyi horgászboltokban is segítenek a beszerzésben. Mindenesetre a büntetési tételeket látva nem érdemes kockáztatni, ha mindenképpen ki akarjuk próbálni a tengeri horgászatot, mindenképpen vegyünk engedélyt, ne sajnáljuk azt a párezer forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem