13 °C Budapest
Ez lehet a következő slágertérség Magyarországon: különleges módon éled fel a rég elfeledett vidék

Ez lehet a következő slágertérség Magyarországon: különleges módon éled fel a rég elfeledett vidék

2023. május 3. 20:04

A Fertő-tóra, mint lehetséges aktív úti célra talán ma még kevesen gondolnak, holott érdemes lenne felfedezni a magyaroknak is az ország legnyugatibb csücskét. Persze ne lepődjünk meg, ha egészen más vidék fogad itt minket, mint gondolnánk, hiszen a tájegység folyamatos változásban van. A "strandfürdő jelzőt" lassan elfelejthetjük, elyette azonban érdemes új szemmel nézni ezt a vidéket és felfedezni, mit nyújthat, mi az, amiben igazán jó.

Ha a hazai vízparti nyaralásokra gondolunk, eszünkbe juthat elsőként, a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei tó, a hihetetlen népszerű, H betűs fürdők, mint Hévíz, Harkány vagy Hajdúszoboszló, de a Fertő-tóra, mint lehetséges úti célra talán kevesen gondolnak. Holott érdemes lenne rá- vagy éppen visszatenni mentális térképünkre.

Persze ne lepődjünk meg, ha egészen más vidék fogad a nyugati országcsücsökben minket, mint gondolnánk, hiszen a tájegység folyamatos változásban van. Nem csak mi, emberek, de a környezetünk, a táj, a bolygó is változik folyamatosan, és egyre gyorsabban, persze nem függetlenül az emberi tevékenységtől. Ezzel párhuzamosan mindennapi tevékenységeink, utazási szokásaink, sőt, maga a turizmus iparág is átalakulóban van, nem csak a legutóbbi világjárvány, de a globális felmelegedés is hatással van környezetünkre, sőt döntéseinkre az úti céljaink kiválasztásában. Persze a pandémia eltörpül az klímaváltozás okozta sokkal lassabb, de nem kevésbé drasztikus hatásai mellett.

Éppen ezért szükség van a terület újrapozícionálására, hiszen a "strandfürdő jelzőt" itt lassan elfelejthetjük. Helyette azonban érdemes új szemmel nézni ezt a vidéket és felfedezni, mit nyújthat, mi az, amiben igazán jó.

Úszógumi helyett két keréken

Hogy miképp néz ki ma a Fertő-táj térsége, és hogy miért érdemes felfedezni ezt a vidéket, azt a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) által szervezett kétnapos tanulmányút keretében tudhattuk meg, melyen részt vett a Pénzcentrum szerkesztősége is. A kétnapos túrát ugyan elmosta az eső, de ez nem gátolta meg a résztvevőket abban, hogy felkeressék a környék biciklisbarát szolgáltatóit: szálláshelyeket, éttermeket, bórkóstoló spotokat és sörfőzdéket is. Az augusztus óta elérhető Kerékpárosbarát applikációval pedig az útvonalak menték található biciklisbarát szolgáltatókat is ellenőrizni tudjuk – ezek sokkal fontosabbak egy túrázónak, mint azt elsőre gondolnánk (az út során volt alakalmunk ezt megtapasztalni).

A környék ugyanis nem szűkölködik az olyan szolgáltatókban, melyek kifejezetten a kerékpárosok igényeinek kiszolgálásra jöttek részben vagy egészben létre: mára egy olyan vállalkozói kör alakult ki, akik a magyar mellett a német, osztrák turisták igényeit is sikeresen kielégítik.

A Fertő-tó magyarországi szakaszának egyetlen közvetlen vízparti területén, az egykori vízitelepen évtizedek óta jelen van a turizmus és a vízisportok, ám a vasfüggöny idejében ez a térség a nem helyi turisták számára szinte nem is létezett, nehezen volt hozzáférhető. Ennek oka, hogy egytől-egyig mindenkit ellenőriztek, aki az ország nyugati csücske felé utazott, nem illegális határátlépésre készül-e. A ’90-es évek után aztán megváltozott a helyzet, teljesen szabad volt a mozgás országon belül, a strand üzemelt a kor átlagos színvonalán, de azért tömegeket nem vonzott ide, hely sem lett volna nekik. Ám a tó osztrák és magyar oldala közti minőségi különbség nem csak a rendszerváltás előtt, de utána is érzékelhető volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új vizeken

Mivel az aktív szabadidős tevékenységek tőlünk nyugatabbra lényegesen népszerűbb kikapcsolódási forma, arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges anyagi forrás is inkább megvan (értsd: van pénzük drága biciklire), és a Fertő vidéke nekik nem csak misztikus, de gyakorlatilag ez az ő Balatonjuk, mindezek okán mostanra magyar oldal is felfejlődött az igényekhez. Ezt tapasztalhattuk meg utunk során. Fertő tó körül több száz kilométeres kerékpáros úthálózat kanyarog, barátságos osztrák és magyar falvakat érintve. 

De nem csak osztrák és német kerékpárosok tekernek a tó körül, egyre több magyar pattan nyeregbe, pláne hogy végleg itt a jó idő, a szezon kitolódik, kora tavasztól késő őszig tart, a legforróbb hónapok kivitelével a biciklizés igazi kikapcsolódást jelent. De a tekerés mellett egyre népszerűbbek a madárlesek és a vizitúrék is a Fertő nádaslabirintusában. Az egyetlen strand Fertőrákosnál jelenleg zárva van, a Fertő-tavi vízitelep a turisztikai fejlesztés munkálatai miatt lezárt munkaterület 2020 decembere óta. Strandolni és sétahajózni Fertőrákosnál jelenleg nem lehet.

És a terület sorsa egyre bizonytalanabb hiszen, nemrég visszavont beruházási engedély miatt. A helyi szolgáltatónak, a tó körüli éttermeknek, fagyizóknak, panzióknak a strand vonzereje nélkül kell helytállni, de úgy tűnik, olyan jól kiépült a rendszer mára, hogy ez semmiféle gondot nem okoz nekik.

képek: szező, MAKETUSZ

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem