14 °C Budapest
The natural thermal lake in Heviz, is the second largest in the world and is situated near Lake Balaton in Hungary.

A válság sem fogott a magyarok kedvenc belföldi úti céljain: tömegével tódultak ezekre a helyekre üdülni

2023. február 7. 08:15

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mire számítanak a szakemberek? Várható-e még nagyobb fellendülés? A HelloVidék legújabb cikkében ennek járt utéána.

Ahogy a KSH adatai mutatják, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,3, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 44 százalékkal növekedett. 2022-ben a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben. 2022. decemberbena belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 4,2 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 6,2 százalékkal emelkedett a 2021. decemberihez viszonyítva. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták.

Így látják az elmúlt időszakot a szakemberek

Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázis, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpnaást okozott a turizmus helyreállásában

- derült ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének idegenforgalmi elemzéséből. Mint írja, az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenállóképességét mutatják. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 4,3%-kal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4%-kal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja.

Ha kíváncsi vagy, hova utazott a legtöbb magyar a téli hónapokban illetve, melyek voltak a leglátogatottabb helyek, turisztikai attrakciók, kattints ide a HelloVidék cikkéhez!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm