6 °C Budapest
Gombos-hegyi pincesor in Hercegkut, UNESCO site, Great Plain, North Hungary

Óriási magyar siker: a világ legizgalmasabb úti céljai közé befért egy hazai helyszín is

2023. január 24. 19:04

A világörökségi listára rákerülni hatalmas presztízsértékkel bír. Ennek a része immár nyolc természeti és kulturális érték Magyarországról is, és közülük most egy felkerült egy igazán illusztris, mindössze 10 helyszínből álló listára. Tokaj borvidéke egy jeles külföldi szaksajtó elsőszámú választása.

Az egyiptomi piramisoktól kezdve a Nagy Korallzátonyig világszerte összesen 1121 olyan helyszín van, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított a globális történelmi és esztétikai jelentőségük okán. A világörökségi listára rákerülni hatalmas presztízsértékkel bír – olyan további helyek szerepelnek itt, mint például a Grand Canyon Nemzeti Park, Firenze történelmi központja, a Machu Picchu vagy a kínai nagy fal.

A listára való felvételhez a helyszínnek "kiemelkedő egyetemes értékkel" kell rendelkeznie, és tíz kritérium közül legalább egynek meg kell felelnie, például: "az emberi kreatív zsenialitás remekművét" kell képviselnie, vagy "kiemelkedő természeti jelenségeket vagy kivételes természeti szépségű területeket" kell tartalmaznia.

Ennek a  felsorolásnak a része immár nyolc természeti és kulturális érték Magyarországon is, közülük egy most felkerült egy igazán illusztris, mindössze 10 helyszínből álló listára. Mivel lehetetlen lenne egyetlen élet alatt az összes világörökségi helyszínt végiglátogatni, ezért a választás megkönnyítése érdekében a Travel+Leisure legjobb utazási tanácsadói összeszedték kedvenc ismert és kevésbé ismert top helyeiket, és a lista élére rögtön egy magyar helyszín került

Tokaji borvidék, Magyarország

A magyaroknak nyilván nem ismeretlen, a külföldi magazin külföldi olvasói viszont nem biztos, hogy hallottak a Tokaji borvidékről ezelőtt. A szerkesztők szerint a vidék ma már nem csak a szuperédes desszertborokról szól, még ha elsősorban erről is ismert, sokkal inkább az autentikus kis falvakról, a borászatokról és a helyi kézművességről. Ez egy olyan terület, amely nem kap elég figyelmet a nagyvilágban, annak ellenére, hogy ma már vannak olyan szállodái és infrastruktúrája, amely a legkülönfélébb utazók számára vonzóvá teszi.

Kóya-hegy, Japán

Japánban számtalan UNESCO világörökségi helyszín van olyan jól ismert területeken, mint Kiotó, Nara, Hirosima és Nikko, amelyek mindegyike csodálatos. A nyugati utazók számára kevéssé ismert a Kōya-hegy, Japán buddhista hegyi menedékhelye. Ez egy kifejezetten spirituális és gyönyörű terület, távol van mindentől, a shingon buddhizmus szíve. Itt nyugszik a vallási közösség alapítója, Japán talán legismertebb buddhista szerzetese is, akit Kukai és Kobo Daishi néven is ismertünk. A Kōya-hegy erdős csúcsa nyolcszáz méter magasan nyúlik a felhőkbe, a fennsíkon megtapasztalhatjuk, mi az a nyugalom. A terület több mint száz templomkomplexummal büszkélkedhet.

Turkana-tó Nemzeti Parkok, Kenya

Nemrégiben indították útjára az itteni safari programot – mely egy adrenalinnal felturbózott, rendkívül speciális utazási élményt. A szuper high-end H130-as helikopterekkel utazva a természet olyan megközelíthetetlen és távoli csodáihoz viszik, amelyekről csak nagyon kevesen tudnak a Földön, nemhogy meg is tapasztalnák! „Az egyik ilyen helikopteres utazáson, amelyen tavaly vettem részt, meglátogattuk a Turkana-tavat, a világ legnagyobb belvízi sivatagi tavát, amely Afrika nagy tavai közül a legmagasabb sótartalmú. Utazásunk a Turkana-tó nemzeti parkjaiban folytatódott azzal, hogy Kenya északi határvidékén, az ősi cikászdaerdők fölé emelkedtünk, majd a kenyai Pokot-földön, a Silale-kráter peremén értünk földet. Szinte minden egyes nap felidézem magamban azt az emléket, amikor a Logipi-tó partján rózsaszínű flamingók ezrei felett repülök, és csodálom a gyönyörű mintákat, amelyeket a tavat borító sűrű spirulinán keresztül gázolva alkotnak” – mesélte a lapnak Deborah Calmeyer, a Roar Africa-tól.

Ennedi-fennsík, Csád 

Ez a hely tényleg egyedülálló, szinte túlvilági, és csak nagyon kevesen jutnak el ide. A homokkő kanyonok és völgyek a hihetetlen sziklarajzokról ismertek, amelyek i. e. 5000-re nyúlnak vissza. a A Bwindi Impenetrable Forest Ugandában a veszélyeztetett hegyi gorilláknak ad otthont, olyan hely, amelyet mindenkinek látnia kell életében egyszer.

Champagne hegyoldalai, Franciaország

Reims a pezsgőtermelő régió nem hivatalos fővárosa, és a Champagne domboldalak, házak és pincék mind a világörökség részét képezik, akárcsak a városközpontban található csodálatos Notre-Dame katedrális. Ami ezt a területet olyan különlegessé teszi, azok a hihetetlen földalatti krétakőfejtők, amelyeket pezsgőpincékké alakítottak át. A Taittinger és a Dom Perignon pincéinek megtekintése közben pezsgőt kortyolhatunk, a város alatti alagutak és pincék mérete az, ami megkülönbözteti ezt a bortermelő területet a világ bármely más pontjától. Aki idelátogat, ne hagyja ki a híres Saint-Nicaise-hegy tetején található Domaine Pommery-t sem, ahol csodálatos kortárs művészeti kiállításokat mutatnak be a végtelennek tűnő földalatti termekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Délnyugati őslakos helyszínek, Egyesült Államok

A coloradói Mesa Verde és az új-mexikói Taos Pueblo, a Carlsbad Caverns és a Chaco Canyon az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik, és egy mesés délnyugati autós kirándulás keretében kombinálható. Az amerikai őslakosok kultúrájának megértése és megtapasztalása fontos az Egyesült Államok történelmével kapcsolatban. Helyi idegenvezetőkkel a kulisszák mögé juthatunk, hogy megismerjük ezeknek a területeknek egy olyan oldalát, amelybe csak kevesen nyerhetnek bepillantást.

Willemstad, Curaçao

Willemstad történelmi területe az egyik legérdekesebb vidék, amellyel a Karib-tengeren találkozhatunk. Amikor az élénk színű épületeket az Emma királynő úszó hídjának túloldaláról látjuk, az az egyik legfurcsább ellentétpár, hiszen az időjárás és a színek karibiak, ugyanakkor az épületek olyanok, mintha egy festői holland kisvárosban érkeztünk volna meg. Az 1997 óta az UNESCO Világörökség részét képező színes épületek 1817-ből származnak, és akkor festették őket élénk színekre, amikor a fehér mészfestés még tilos volt, hogy megvédjék őket így a vakító napfénytől. Curaçao tökéletes helyszín a történelem és az építészet szerelmeseinek, órákat tölthetnek el a szűk utcákon bolyongva, a kikötőben koktélozva, vagy Otrobandában az utcai művészetet csodálva.

San Antonio Missions Nemzeti Történelmi Park, Texas

A legtöbben csak az Alamót ismerik, de a helyszín öt határmenti missziós komplexumból álló csoportot foglal magában, amelyek a San Antonio folyó medencéjének egy szakasza mentén helyezkednek el Texas déli részén, valamint egy szomszédos farmot. Gyönyörű építészeti és régészeti építményeket, mezőgazdasági területeket, lakóházakat, templomokat és magtárakat, valamint vízellátó rendszereket láthat. A komplexumokat ferences misszionáriusok építették a 18. században, és jól illusztrálják a spanyol korona erőfeszítéseit Új-Spanyolország északi határának gyarmatosítására, evangelizálására és védelmére. A San Antonio missziók a spanyol és a coahuiltecan kultúrák összefonódását is példázzák, amit számos jellegzetesség illusztrál, többek között a templomok díszítőelemei, amelyek a katolikus szimbólumokat a természet által ihletett bennszülött mintákkal ötvözik.- Keith Waldon, Departure Lounge

Dél-afrikai fosszilis hominidák

Az emberiség bölcsője egy paleoantropológiai lelőhely, amely Johannesburgtól (Dél-Afrika) mintegy 50 km-re északnyugatra található, Gauteng tartományban. Az UNESCO 1999-ben a Világörökség részévé nyilvánította a helyet, ahol a világon a legtöbb emberi ősi maradvány található.

Wieliczkai sóbányák, Lengyelország

A bánya, mely a világ legrégebbi kősó bányái közé tartozik, Wieliczka, egy Krakkó melletti kisváros alatt van. A sótelepek a miocén korban keletkeztek, később az Alpok felgyűrődésének során a tektonikus folyamatok eredeti keletkezési helyüktől több tíz kilométerre elmozgatták. A bánya egyedülálló mikroklímával rendelkezik, a nagy pára- és nátrium-kloridtartalom mellett állandó hőmérséklete, nyomása, ionizációja és megvilágítása van, jelentős a mangán, magnézium és mésztartalma. A 135 m mélyen fekvő Wessel-tó termébe rehabilitációs turnusokat szerveznek légúti betegségekben szenvedő személyek számára. A bánya jelenleg múzeum, 1976-tól lengyel műemléki listára került, 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1989-ben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján is bejegyezték. 1989-től Lengyelország történelmi emlékhelye lett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kopalnia Soli (@wieliczkasaltmine) által megosztott bejegyzés,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem