17 °C Budapest
Suitcase delivered standing in hotel room. concept of Hotel service and travel

Tömegesen menekülnek a magyarok a halottak napja elől: horror árak, tumultus várja őket

2022. október 26. 16:03

Még mindig nagyon szeretnek szállodában pihenni a magyarok a hosszú hétvégéken. A Pénzcentrum kiderítette, hogy az egyik szállodalánc egységei majdnem dugig megteltek a négynapos ünnepre, vagyis temetőlátogatás helyett sokan inkább kipihenik a nehéz munka fáradalmait. A szállásipar pedig köszöni szépen, kezd magához térni a covid okozta sokkból, már többen foglalnak, mint a járványt megelőző utolsó évben.

Annak ellenére, hogy a családok költségei a fékezhetetlen infláció és a rezsiárak emelkedése miatt a sokszorosára növekedtek, úgy látszik, hogy a magyarok nem szívesen mondanak le a néhány napos pihenésekről, még akkor sem, ha drágább lesz. 

Mint arról ma a Pénzcentrum is beszámolt, a legnagyobb belföldi turisztikai régiók közül Észak-Magyarország (26%), Nyugat-Dunántúl (16%) és a Balaton (14%) részesülnek a legnagyobb arányban a foglalásokból. A települések népszerűségi rangsorát Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik. Őket követi Hévíz, Szeged, Siófok, Zalakaros és Sárvár. Bár a tökfaragás helyett útrakelő vendégek zöme csak a hosszú hétvégére időzik, vannak olyanok is, akik megnyújtják vagy épp eltolják az üdülést az őszi szünet további napjaira.

Dugig megteltek a szállodák

Most négy napos hétvége közeledik, ennek apropóján pedig megkérdeztük az egyik magyarországi szállodaláncot, hogy állnak most a foglalások.

Közel teltházasak a Hunguest-szállodák a hosszú hétvégére, már csak a hévízi és a balatonalmádi egységünkben van néhány kiadó szoba. Az elérhető szolgáltatásokat nem érinti korlátozás, mert nem szeretnénk, ha a gazdasági nehézségeket, vagy akár az energiaköltségek drasztikus emelkedését a vendégek is megtapasztalnák, hiszen bennünket a zavartalan pihenés miatt választanak.

- tudtuk meg a Hunguest Hotelstől. A cég azt is hozzátette, hogy a rezsiáremelkedés természetesen őket is érintette, viszont nem érte a céget készületlenül, mert már tavaly belevágtak az energiatakarékos megoldások bevezetésébe.

Hogy ellensúlyozzuk az emelkedő költségeket, már tavaly elindítottunk egy energiahatékonysági programot, mely során az izzók cseréitől a hőszigetelésen át a napelemekig számos olyan kisebb-nagyobb beruházást valósítunk meg, amelyek segítenek mérsékelni az energiaárak drasztikus emelkedése okozta gazdasági hatásokat. A megemelkedett rezsiárakat nem háríthatjuk át a vendégekre, ez azonnali kereslet-csökkenést okozna. A Hunguest Hotels szállodáiban dinamikus árazást alkalmazunk, egy szoba ára függ az ellátás típusától, a foglalás időpontjától, és természetesen követi a piaci mozgásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kezdi összeszedni magát a turisztikai szektor

A szallas.hu-tól azt tudtuk meg, hogy a magyarok továbbra is nagyon szeretnek Mindenszentek körül pihenni menni, egyrészt mert általában az iskolában is ilyenkor van szünet - ez ugye idén nem lesz így - másrészt mert a karácsony utáni időszakot leszámítva ez az egyetlen nagyobb lehetőség pihenni az őszi-téli időszakban.

Az látszik az adatainkból, hogy ahogy közeledünk a hétvégéhez, hogy nagy mértékben megemelkedett a lefoglalt vendégéjszakák száma. Még a pandémia előtti évhez, vagyis 2019-hez képest is magasabb a foglaltsági szint. Ennek az a magyarázata, hogy a hosszú hétvége most négy napos lesz, valamint hogy az őszi-téli időszakban ez az egyetlen lehetőség egy nagy pihenésre

- mondta el a cég a Pénzcentrum érdeklődésére.

Brutális drágulásra tehát nem kell számítanunk, úgy tűnik azonban, hogy már lekéstünk, ha szállodában szeretnénk pihenni a Mindenszentek fémjelezte hosszú hétvégén. Persze más lehetőségek még ezreével akadnak, így aki pihenne egyet a mókuskerékbe való visszatérés előtt, biztosan talál rá módot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm