20 °C Budapest
A concept to illustrate the economic impact of the Covid-19 virus on the restaurant and catering business. Restaurant owner wearing his chef’s whites standing in his empty restaurant. Photographed on location in a restaurant on the island of Møn in Denmark.

Tömeges bezárások jöhetnek Magyarországon: kilátástalan helyzetben a vendéglátósok

2022. október 11. 08:32

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudnak túlélni a vendéglátóhelyek. Kovács László, az Ipartestület elnöke szerint ugyanis nincs olyan üzleti modell, amellyel a tízszeres gázáremelkedést ki lehetne küszöbölni.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudják túlélni a vendéglátóhelyek a tízszeres gázáremelkedést. A növekedés.hu-nak arról is beszélt, hogy a koronavírus alatt hogyan tudtak túlélni a vendéglátóhelyek.

Mint mondta, amíg a Covid idején nyolc hónapig az éttermeknek zárva kellett ugyan tartaniuk, viszont a gazdaság ettől még tudott pörögni, és mint feloldódtak a korlátozások, az emberek vissza is tértek a vendéglátóhelyekre, most viszont úgy fog csökkenni a vásárlóerő, hogy közben az alapanyagárak is emelkednek. A vendéglátóhelyeken még azt tapasztalják, hogy nincs érdemi visszaesés a hazai vendégek körében, legfeljebb a hétköznapokon, és még a turizmus is viszonylag élénk.

A Covid alatt, amikor ki lehetett nyitni, egyértelműen azok az éttermek voltak előnyben, amelyek a magyar közönségre építettek, most viszont lehet, hogy fordulni fog a kocka és épp azok az éttermek járnak rosszabbul, akik a magyar vendégkörre alapoztak

– mondta az elnök.

Az energiaárak miatt különösen a cukrászatok, a pékségek és a sütödék vannak nagy bajban, sokaknak a költségei olyan nagyok, hogy azt már nem tudják áthárítani a vendégekre. Véleménye szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni.

Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni. Már csak azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Január-februárban viszont eleve mindig visszaesik a kereslet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá. Ezért jó pár étterem valószínűleg úgy fog dönteni, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra húzza le a rolót.

Hisz minek fűtsék a téli időszakban az egységüket, amikor egyébként is alig jön be valaki? Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak

– mondta Kovács László. Az elnök úgy véli, hogy már az is kisebb csodának számít, hogy a Covid-időszakot ennyi üzlet túl tudta élni, de sok helyen a tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg ezt az újabb válságot már nem fogják túlélni. Ennek ellenére abban reménykedik, hogy a túlnyomó többségnél a bezárás csak ideiglenes lesz. A túléléshez állami segítségre számítanak, mert az ágazat a GDP-termeléshez 10 százalékkal járul hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem