6 °C Budapest
A concept to illustrate the economic impact of the Covid-19 virus on the restaurant and catering business. Restaurant owner wearing his chef’s whites standing in his empty restaurant. Photographed on location in a restaurant on the island of Møn in Denmark.

Tömeges bezárások jöhetnek Magyarországon: kilátástalan helyzetben a vendéglátósok

2022. október 11. 08:32

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudnak túlélni a vendéglátóhelyek. Kovács László, az Ipartestület elnöke szerint ugyanis nincs olyan üzleti modell, amellyel a tízszeres gázáremelkedést ki lehetne küszöbölni.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudják túlélni a vendéglátóhelyek a tízszeres gázáremelkedést. A növekedés.hu-nak arról is beszélt, hogy a koronavírus alatt hogyan tudtak túlélni a vendéglátóhelyek.

Mint mondta, amíg a Covid idején nyolc hónapig az éttermeknek zárva kellett ugyan tartaniuk, viszont a gazdaság ettől még tudott pörögni, és mint feloldódtak a korlátozások, az emberek vissza is tértek a vendéglátóhelyekre, most viszont úgy fog csökkenni a vásárlóerő, hogy közben az alapanyagárak is emelkednek. A vendéglátóhelyeken még azt tapasztalják, hogy nincs érdemi visszaesés a hazai vendégek körében, legfeljebb a hétköznapokon, és még a turizmus is viszonylag élénk.

A Covid alatt, amikor ki lehetett nyitni, egyértelműen azok az éttermek voltak előnyben, amelyek a magyar közönségre építettek, most viszont lehet, hogy fordulni fog a kocka és épp azok az éttermek járnak rosszabbul, akik a magyar vendégkörre alapoztak

– mondta az elnök.

Az energiaárak miatt különösen a cukrászatok, a pékségek és a sütödék vannak nagy bajban, sokaknak a költségei olyan nagyok, hogy azt már nem tudják áthárítani a vendégekre. Véleménye szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni.

Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni. Már csak azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Január-februárban viszont eleve mindig visszaesik a kereslet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá. Ezért jó pár étterem valószínűleg úgy fog dönteni, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra húzza le a rolót.

Hisz minek fűtsék a téli időszakban az egységüket, amikor egyébként is alig jön be valaki? Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak

– mondta Kovács László. Az elnök úgy véli, hogy már az is kisebb csodának számít, hogy a Covid-időszakot ennyi üzlet túl tudta élni, de sok helyen a tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg ezt az újabb válságot már nem fogják túlélni. Ennek ellenére abban reménykedik, hogy a túlnyomó többségnél a bezárás csak ideiglenes lesz. A túléléshez állami segítségre számítanak, mert az ágazat a GDP-termeléshez 10 százalékkal járul hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?