17 °C Budapest
Cropped woman hand withdrawing money on an ATM

Itt az 500 forintos euró: ezek az ATM-ek már ennyiért váltják a forintot külföldön

2022. július 13. 13:01

Csak óvatosan a külföldi készpénzfelvétellel, hiszen érhetik kellemetlen meglepetések az óvatlan magyar turistákat külföldön. Egy olvasónk például egy olyan automatából vett fel pénzt, amelyik közel 500-as árfolyamon váltotta át neki a forintot euróra. Mielőtt pénzt vennél fel külföldi ATM-ből, feltétlenül tájékozódj a részletekről!

Habár a forint-euró árfolyama hivatalosan még nem érte el az 500 forintot, (407,75), a legpesszimistább előrejelzések szerint karácsonykor is még csak a 450-es szintig juthat el, bizonyos szolgáltatások igénybevételekor akár már 25 százalékkal is drágábban tudunk hozzájutni egy euróhoz.

Egy olvasónk jelezte felénk, hogy múlt héten Szlovéniában hirtelen pénzt kellett felvennie, mivel az IFA-t csak készpénzben lehet kifizetni, és a legközelebbi automatához ment 60 euróért. Pechjére egy úgynevezett bankfüggetlen ATM-et talált csak. Az elszámoláskor azonban igencsak meglepődött:

Ahogy az a képen is látszik, 60 euróért így 29 227 forintot fizetett olvasónk, holott aznap, július 6-án a hivatalos középárfolyam 409, 98 forint volt. Tehát 77 forinttal drágábban,

487 forintért váltotta neki az automata.

Hogy lehetséges ez?

Már számos cikkben beszámoltunk arról, hogy a bankfüggetlen ATM-ekkel vigyázni kell, nem csak itthon, külföldön is. Ezek a bankautomaták ugyanis 10-15 százalékkal kedvezőtlenebbül váltanak a bankokhoz vagy utcai pénzváltókhoz képest. Valójában nem pénzváltók, hanem DCC-k, azaz dinamikus valutakonverziós eszközök: tehát egyfajta kényelmi szolgáltatást nyújtanak, és ezért eltérő szabályozás is vonatkozik rájuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külföldi vásárlás vagy készpénzfelvétel során ugyanis a helyi valuta - például euró - mellett a rendszer felajánlja az összeg forintban történő levonását is a számlánkról. Az átváltás mindkét esetben megtörténik - nem forintban fizetünk tehát -, de a forint választásakor nagyrészt az ügyfél szempontjából rendkívül kedvezőtlen árfolyamot alkalmaz a rendszer, így szinte minden esetben az adott pillanatban ismeretlen árfolyamot használó eurós levonást érdemes választani.

Fontos, hogy ha magyar forintkártyával veszünk fel pénzt külföldön, a kinti bank kezelési költségén felül komoly összeget terhelhet ránk az itthoni kártyakibocsátó bankunk. Legyünk tisztában a külföldi ATM-használat költségeivel.

Utazás előtt érdemes a bankkártyát kibocsátó bank külföldi vásárlásra, illetve készpénzfelvételre vonatkozó aktuális szabályzatait megnézni, ugyanis kedvezőbb díjazása lehet például az adott bankcsoport által üzemeltetett külföldi ATM-en való készpénzfelvételnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?