Budapest, Hungary - Passenger Train

Ne megszokásból közlekedj: ismét változnak a menetrendek

2022. június 26. 09:05

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az ideiglenes menetrendi változásokról bővebb tájékoztatás a MÁVDIREKT információs szolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon kérhető.

A Nyugati pályaudvar–Esztergom vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek július 8-ig munkanapokon a Pestszentlőrinc–Üllő között végzett pályakarbantartási munkák miatt. Egyes S76-os vonatok rövidebb viszonylaton, Angyalföld és Piliscsaba között közlekednek. Nem közlekedik Óbuda és Rákos között munkanapokon a 6:05-kor induló 3209-es, a 7:05-kor induló 3229-es és a 8:05-kor induló 3249-es  számú vonat.

A Komárom–Székesfehérvár vonalon június 26-án pályakarbantartás miatt Komárom és Kisbér között pótlóbuszok közlekednek. A buszok Szőny-Déli vasúti megállóhelyet nem érintik. A Győr–Veszprém vonalon Gyulafirátót külterületén két völgyhíd megerősítését, a falazatok felújítását és a csatlakozó pálya karbantartását végzik. Emiatt Zirc és Veszprém között augusztus 28-ig minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A buszok Eplény vasútállomás helyett Eplény, Újtelep autóbusz megállóhelyen állnak meg. A vonatok Győr és Zirc között az alapmenetrend szerint közlekednek.

Pályakarbantartás miatt, két ütemben június 18-tól augusztus 28-ig változott a menetrend a Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely (20-as számú) vasútvonalon, és eltérő szakaszokon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A korlátozások miatt június 28-ig a vonatok helyett Várpalota–Ajka, június 29. és augusztus 28. között pedig a Veszprém–Ajka viszonylatban pótlóbuszok közlekednek. A Veszprém térségét érintő vágányzárak következtében a Budapest és Szombathely, illetve Budapest és Zalaegerszeg között utazóknak, a 20-as vonal környékén élőknek, a Veszprém-Győr között ingázóknak és a Veszprém felől a Bakonyba kirándulóknak, továbbá a térségből a Balatonra vonattal utazóknak is jelentős változásokra, illetve átszállásokra kell készülni.

Változások a 20-as vonal vonatközlekedésében június 28-ig

  • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok 20 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról, ellenkező irányban pedig Várpalotától 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
  • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek az alapmenetrend szerint, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges. Az InterCity vonatok helyett Várpalota és Ajka között mindkét végponton gyors átszállást biztosító, csak Veszprémben megálló gyorsjáratú pótlóbuszok közlekednek.
  • A Pétfürdőre, Ösküre, Hajmáskérre utazókat a Várpalota–Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonati pótlóbuszok szállítják.
  • A személyvonatok helyett Várpalota és Veszprém, illetve Ajka között az alap megállási rendnek megfelelő pótlóbuszok mellett gyorsjáratok is közlekednek.
  • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától 19008-as számú személyvonat alapmenetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Várpalota–Veszprém között gyors-, járatként Veszprémtől Ajkáig személyvonati megállási rend szerint közlekednek. Mellettük gyorsjárat is közlekedik Várpalota–Ajka viszonylatban, mely Veszprémben és Pétfürdőn is megáll.
  • Új 9068-as számú személyvonat indul a Déli pályaudvarról 20:40-kor, melynek pótlóbusza Ajkáig közlekedik gyorsjáratként.
  • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk–Ajka között 19009-es számú vonat közlekedik alapmenetrend szerint , Várpalota és a Déli pályaudvar között később közlekedik: a Délibe 8:29-kor érkezik. A vonatpótlója Ajka–Veszprém között személyvonati megállási rend szerint, Veszprém–Várpalota között gyorsjáratként közlekedik.
  • A 969-es számú vonat pótlóbusza Ajka–Várpalota viszonylatban közlekedik gyorsjáratként, ezáltal a Celldömölk–Ajka szakaszról biztosított gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak. A vonat a Déli pályaudvarra 7:59-kor érkezik meg.
  • A 9009-es számú személyvonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es személyvonat közlekedik, a Déli pályaudvarra 7:29-kor érkezik. A vonathoz Ajka–Várpalota viszonylatú gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
  • A 9061-es számú vonat minden állomáson és megállóhelyen megálló pótlóbusza mellett gyorsjárat is közlekedik Ajka–Várpalota viszonylatban, melyhez csatlakozás lesz Ajkán a 9021-es számú vonatról. A vonat a Déli pályaudvarig, hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendjével: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomáson áll meg.

A martonvásári Z30-as vonatok kimaradnak. A Budapest–Székesfehérvár vonal változása, hogy a Déli pályaudvar–Martonvásár közötti munkanapi Z30-as vonatok – két reggeli vonatpár kivételével –  nem közlekednek. Helyettük Budapest-Kelenföld és Martonvásár között az Érd felsőn át közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe, melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.

Változások a vonatközlekedésben június 29-től augusztus 28-ig

  • A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity-k 20 perccel korábban indulnak a Déliből, ellenkező irányban pedig Veszprémtől 20 perccel később közlekednek Budapest felé.
  • A Göcsej és a Bakony IC vonatok Ajka–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatban gyorsvonatként közlekednek, azokban a multifunkcionális IC+ kocsi nem közlekedik, ezen a szakaszon a helyjegyváltás nem lesz lehetséges.
  • Az InterCity-k és a személyvonatok helyett Veszprém és Ajka között pótlóbuszok közlekednek.
  • A Citadella InterCity a teljes útvonalán InterCity vonatként közlekedik.
  • A 9008-as számú személyvonat a Déli pályaudvarról 55 perccel korábban, 19:40-kor indul, Ajkától menetrend szerint közlekedik. A pótlóbusza Veszprém és Ajka között lassújáratként közlekedik. Mellette gyorsjárat is közlekedik Veszprém és Ajka viszonylatban.
  • Új 9068-as számú vonat indul a Déliből 20:40-kor, melyhez Veszprém és Ajka viszonylaton gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik.
  • A 9009-es számú vonat helyett Celldömölk és Ajka között alapmenetrend szerint 19009-es személyvonat közlekedik, azonban Veszprém és a Déli pályaudvar között később közlekedik, a 9057-es számú vonat alapmenetrendje szerint: a Délibe 8:29-kor érkezik. A pótlóbusza Ajka és Veszprém között lassújáratként közlekedik.
  • A 969-es számú vonathoz gyorsjáratú pótlóbusz csatlakozik, ezáltal a Celldömölk és Ajka szakaszról biztosított a gyorsabb eljutási lehetőség a 19009-es számú vonat utasainak, a Déli pályaudvarra 7:59-es érkezéssel.
  • A 9009-es számú vonat eredeti menetrendi idejében új 9069-es számú vonat közlekedik, a Délibe 7:29-re érkezik meg.
  • A 9061-es számú vonat később közlekedik, Veszprémben csatlakozva a 9021-es vonat pótlóbuszához. A Déli pályaudvarig hosszabb útvonalon közlekedik a Bagolyvonatok megállási rendje szerint: Székesfehérvár és Kelenföld között csak Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence, Érd alsó és Budafok állomásokon és megállóhelyeken áll meg.

Mindkét vágányzár időtartama alatt érvényes változások. A Veszprém–Celldömölk–Szombathely viszonylatú személyvonatok Ajka és Celldömölk, illetve Szombathely között alapmenetrend szerint közlekednek. Pótlóbuszaik Veszprémből korábban indulnak és oda később érkeznek. A Budapest-Veszprém viszonylatban közlekedő személyvonatok közül a 19056-os számú vonat Székesfehérvár és Veszprém között, a 19058-as vonat a teljes útvonalán kimarad. A 19056-os vonat a Déliből 15:00-kor indul Székesfehérvárra, a 19076-os vonat 17:00-kor indul Várpalotára, illetve Veszprémbe.. Ezen vonatok Kelenföld és Székesfehérvár között csak Tárnokon és Martonvásáron állnak meg.

Z30-as zónázóvonatokat illetően az InterCity vonatok megváltozó menetrendje miatt a csak munkanapokon közlekedő, Déli és Martonvásár közötti Z30-as zónázó vonatok nem közlekednek két reggeli vonatpár kivételével. A megmaradó két Martonvásár irányába közlekedő zónázó vonat 6:00-kor, és 7:00-kor indul a Déliből, és Érd alsó megállóhelyen nem áll meg. A kimaradó vonatok helyett a G43-as gyorsított személyvonatok vehetők igénybe Budapest-Kelenföld és Martonvásár között melyek a nyári időszakban nagyobb kapacitással közlekednek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Adria IC, egyes vidékről Balatonra tartó expresszvonatok, és G30-as járatok menetrendje kis mértékben módosul Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár között:

  • A 16709-es számú Napfürdő expresszvonat Kelenföldről 8:50-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
  • A 4592-es G30-as gyorsított személyvonat a Déliből 9:45-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
  • A 1787-es Aranyhíd expressz Kelenföldről 10:41-kor indul,
  • A 1205-ös Adria InterCity Székesfehérvárról 8:28-kor indul,
  • A 16708-as Napfürdő expressz Székesfehérvárról 17:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
  • A 4501-es G30-as gyorsított személyvonat Székesfehérvárról 18:22-kor indul, és Érd-alsó megállóhelyen nem áll meg.
  • A 1786-os Aranyhíd expressz Székesfehérvárról 18:28-kor indul.
  • Az Istria nemzetközi expresszvonat kerülő útvonalon közlekedik Győrön, Szombathelyen és  Zalaegerszegen keresztül. A Keleti pályaudvar és Szombathely között az IC928-as, Szombathely és a Keleti között pedig az IC917-es Savaria InterCity-kkel egyesítve közlekedik. A Budapest felé tartó vonat Zalaegerszeg állomást nem érinti, helyette Zalaegerszeg-Ola megállóhelyen áll meg.

Alternatív utazási lehetőségek

Budapest-Szombathely viszonylatban a vasúttársaság a Budapest és Szombathely között utazóknak átszállás nélküli vasúti eljutás céljából a Győrön keresztül közlekedő InterCity-ket javasolja, amelyek a megszokott menetrendhez képest is 45-50  perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a főváros és a vasi megyeszékhely között. A Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarig (július 10-től augusztus 18-ig a Déli összekötő vasúti hídon tartott vágányzár miatt ezek az IC vonatok csak Budapest-Kelenföldig közlekednek), azaz a belvárosig közlekednek, de Kelenföldön szintén megállnak. A Győr érintésével közlekedő IC-járatok esetében a 2. osztályú, teljes árú InterCity menetjegy és a helyjegy mintegy ezer forinttal kerül többe. Celldömölki és győri átszállással személy-, és InterRégió vonatokkal is el lehet jutni Szombathelytérségéből Budapestre és vissza.

Utazás Volánbusszal

A Volánbusz Budapest és Zalaegerszeg között napi 5 pár expresszjárattal közlekedik, illetve a fővárosból Veszprémbe jellemzően óránként indulnak gyorsjáratok. A további szakaszokon a Volánbusz regionális buszjáratit ajánlják. A menetrendi információk elérhetők a www.menetrendek.hu oldalon.

Utazás a Balatonhoz

A vágányzárral nem érintett területekről Székesfehérvár irányába rendelkezésre áll eljutási lehetőség vonattal a Balaton északi és déli partja felé is. A fejéri megyeszékhelyen át kell szállni a Balatonfüred, illetve Siófok irányába közlekedő vonatokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem