25 °C Budapest
Balatonfuzfo, Hungary - Panoramic aerial skyline view of the Fuzfoi-obol of Lake Balaton at sunset. This view includes Balatonfuzfo, Balatonalmadi, Balatonkenese and several yacht marinas

Dől a pénz a Balatonhoz: ezek a települések többszáz milliót nyertek el fejlesztésekre

2022. június 13. 08:15

A Balaton környékén vidékfejlesztési forrásban részesült üdülőkörzeti pályázatok 44,4 százaléka, számszerűen 2891 darab pályázat Somogy, 38,4 százaléka, 2499 darab Veszprém, és 17,2 százaléka, 1123 pályázat Zala megyei. A támogatottak 63,7 százalékát községekből, 36,3 százalékot városokból nyújtottak be - írja a HelloVidék. Balaton partviszonylat és megyeterület optikája szerint Somogy megyében a parti és partközeli településekhez kapcsolódó pályázatok alkotnak nem véletlen többséget, az üdülőkörzet veszprémi és zalai területein pedig a háttérzóna települések. A vállalkozások mintegy négyötöde egyéni vállalkozó, egyötöde társas vállalkozás, társulat vagy szövetkezet.

A jelentés szerint a legkisebb összeg (8,3 millió Ft) egy Somogy megyei háttérzóna községbe, Kisberénybe érkezett, a legmagasabb (357,6 millió Ft) Zala megyében a Balaton partjára, Vonyarcvashegyre. Utóbbin kívül még három olyan település van, ahová 200 millió Ft feletti MFP forrás érkezett: Egeraracsa (343,8 millió Ft), Balatonfűzfő (338 millió Ft) és Balatonszabadi (204 millió Ft).

Az egy lakosra jutó MFP források vonatkozásában Salföld áll az élen 1,6 millió forint fejenkénti értékkel, 500 ezer forint fejenkénti érték jellemzi Óbudavár, Tagyon, Balatonhenye, Főnyed és Vöröstó településeket. Összességében 172 település alapján az egy lakosra jutó üdülőkörzeti MFP forrás 45 567 forint fejenként, e-fölött 140 település, ez alatt 32 település helyezkedik el. A Magyar Falu Program keretében az elmúlt három évben mintegy 12,4 milliárd forint támogatás érkezett az üdülőkörzetbe.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) forráskihelyezése kapcsán is hasonló a helyzet: az egy lakosra jutó támogatások rangsorát a Balaton-felvidék Balatonfüredi járás területén elhelyezkedő átlagosan 114 fő lakosságú háttérzóna község, Szentjakabfa vezeti (ez egy lakosra vetítve 470 177 forint forrásnak felel meg), de jelentős segítséget kapott Salföld, Tagyon és Vöröstó is, ahol minden esetben 100 ezer forintot meghaladó tételről beszélhetünk, miközben az átlagos lakosságszám 72 és 103 fő közötti.

További, 50 ezer és 100 ezer forint közötti egy lakosra jutó BFT támogatás jelenik meg Zalaszentmárton Kötcse, Barnag, Dióskál és Egeraracsa esetében. Ebben a tekintetben a legkedvezőbb pozíciójú város Balatonföldvár, amit Balatonfüred követ. Az egy lakosra vetített települési rangsor utolsó 10 helyén 5 város és 5 község osztozik. Az egy lakosra jutó támogatási összeg minden esetben alacsonyabb 2 ezer Ft-nál. Az öt város a rangsor csökkenő sorrendjében az alábbi: Marcali, Badacsonytomaj, Zamárdi, Balatonkenese és végül Balatonfűzfő. A községek esetében ugyancsak csökkenő sorrendben Kéthely, Felsőörs, Révfülöp, Zánka és Balatonkeresztúr.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?