16 °C Budapest
Debrecen, Hungary – Sept. 02, 2020: Modern tram carry passengers of the historical down town сenter.

Lerohanták ezt a magyar nagyvárost pünkösdkor a pihenni vágyók: már nem Budapest a favorit?

2022. június 10. 17:01

A pünkösdi hosszú hétvége a húsvét napjainak teljesítményét is felülmúlta, a vendégéjszakák száma 76%-kal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. Összesen 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. A legtöbben a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térségét keresték fel. Sokan érkeztek külföldről is, leginkább a fővárosba - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a pünkösdi időszakban a szálláshelyek forgalmának 69%-át a belföldiek adták. A teljes vendégforgalom negyede realizálódott Budapesten, ahol a vendégéjszakák 73%-a külföldiekhez köthető. A szobafoglaltság mindhárom napon kimagasló értéket ért el, a szállodákban szombaton 70%-os volt. A vendégek 48%-a szállodákban, 31%-a magán- és egyéb szálláshelyeken, 8%-a panziókban, 7%-a kempingekben, 4%-a közösségi szálláshelyeken, míg 2%-a üdülőházakban szállt meg.

A turisztikai térségek közül a hosszú hétvégén is a Balaton térsége volt az elsőszámú úti cél, a vidéki forgalom 32%-a ide irányult. Ezt követte Mátra‒Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, valamint Bük‒Sárvár térsége. A településeket vizsgálva elmondható, hogy Budapest után a legtöbb vendégéjszakát Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Sárváron, Egerben, Szegeden, Gyulán és Keszthelyen töltötték a látogatók.

A nemzetközi érdeklődés a fővárosi és a vidéki Magyarország szálláshelyein is növekvő tendenciát mutat, a küldőpiacok terén ugyanakkor eltérés tapasztalható. Míg Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából érkeztek, addig vidéken a legfőbb küldőországok sorrendben Németország, Ausztria, Csehország, Románia és Szlovákia voltak.

Az ünnepi hétvége forgalma a bevételeken is megmutatkozott. A szálláshelyek összesen 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42%-a az országhatáron túlról érkezőktől származott. A vendéglátóhelyek árbevétele pünkösdkor meghaladta a 14 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 61%-os növekedés. Szombaton és vasárnap is napi 5 milliárd forint feletti bevételt értek el a vendéglátó üzletek, ami kiemelkedő teljesítmény.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszaka várható a hazai szálláshelyeken, ami 10%-kal magasabb, mint 1 évvel korábban. Ezzel minden esély megvan arra, hogy a nyárindító pünkösdi hétvégét követően a főszezon kiugró forgalmat eredményezzen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm