18 °C Budapest
Renewed Margit Bridge in the Budapest, Hungary

Hamarosan ítélet születhet a három éve történt a Hableány-katasztrófa ügyében

2022. május 29. 20:26

Idén csak a magyar áldozatok családtagjai voltak ott a Hableány tragédiájának megemlékezésén, amit a nyilvánosság teljes kizárásával szerveztek. A pontosan három évvel ezelőtti hajószerencsétlenségben 28-an vesztették életüket, köztük a 26 dél-koreai utas és a hajó kétfős magyar személyzete. Hét túlélője van a tragédiának. Az ügyben két eljárás is indult: a Hableányt elsüllyesztő Viking szállodahajó kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával vádolják, az áldozatok családtagjai pedig sérelemdíjért perelnek - írja az rtl.hu.

Ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával, kizárólag a gyászoló magyar családtagokkal a fedélzetén indult el a Hableányt üzemeltető cég egyik sétahajója. Utasait arra a helyszínre vitte, ahol a pontosan három évvel ezelőtti tragédia történt.

Három éve hűvös, esős idő fogadta a Hableány fedélzetére érkező utasokat. Este 9 órakor a Viking szállodahajó utolérte, majd a vízbe fordította a sétahajót, a rajta lévő 35 emberrel együtt. A kis városnéző hajó másodpercek alatt elsüllyedt a Margit hídnál. 28-an vesztették életüket, köztük 26 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet: a hajó kapitánya és egy matróz. Mindössze heten élték túl a tragédiát.

Az ügy azóta sem zárult le, a hozzátartozók és a túlélők pedig azóta is szenvednek – mondta az RTL híradónak a Hableányt üzemeltető magyar hajótársaság ügyvédje. A Viking szállodahajó 64 éves ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Az ügyészség 9 év börtönt indítványozott. A dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35 és 60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől.

A büntetőeljárás lassan a végéhez közeledik, és ugyanez a helyzet a kártérítési üggyel is Reméljük azt, hogy minél hamarabb megoldás lesz ezekben az ügyekben – mondta Sógor Zsolt ügyvéd. Mivel az ügyben 78 károsult van, a végösszeg akár négymilliárd forint felett is lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?