Renewed Margit Bridge in the Budapest, Hungary

Hamarosan ítélet születhet a három éve történt a Hableány-katasztrófa ügyében

2022. május 29. 20:26

Idén csak a magyar áldozatok családtagjai voltak ott a Hableány tragédiájának megemlékezésén, amit a nyilvánosság teljes kizárásával szerveztek. A pontosan három évvel ezelőtti hajószerencsétlenségben 28-an vesztették életüket, köztük a 26 dél-koreai utas és a hajó kétfős magyar személyzete. Hét túlélője van a tragédiának. Az ügyben két eljárás is indult: a Hableányt elsüllyesztő Viking szállodahajó kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával vádolják, az áldozatok családtagjai pedig sérelemdíjért perelnek - írja az rtl.hu.

Ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával, kizárólag a gyászoló magyar családtagokkal a fedélzetén indult el a Hableányt üzemeltető cég egyik sétahajója. Utasait arra a helyszínre vitte, ahol a pontosan három évvel ezelőtti tragédia történt.

Három éve hűvös, esős idő fogadta a Hableány fedélzetére érkező utasokat. Este 9 órakor a Viking szállodahajó utolérte, majd a vízbe fordította a sétahajót, a rajta lévő 35 emberrel együtt. A kis városnéző hajó másodpercek alatt elsüllyedt a Margit hídnál. 28-an vesztették életüket, köztük 26 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet: a hajó kapitánya és egy matróz. Mindössze heten élték túl a tragédiát.

Az ügy azóta sem zárult le, a hozzátartozók és a túlélők pedig azóta is szenvednek – mondta az RTL híradónak a Hableányt üzemeltető magyar hajótársaság ügyvédje. A Viking szállodahajó 64 éves ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Az ügyészség 9 év börtönt indítványozott. A dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35 és 60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől.

A büntetőeljárás lassan a végéhez közeledik, és ugyanez a helyzet a kártérítési üggyel is Reméljük azt, hogy minél hamarabb megoldás lesz ezekben az ügyekben – mondta Sógor Zsolt ügyvéd. Mivel az ügyben 78 károsult van, a végösszeg akár négymilliárd forint felett is lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem