15 °C Budapest
Close up shot of a mid adult woman holding her travel documents, passport and sunglasses in the airport.

Nagy bajban lehet, aki enélkül indul nyaralni: egyre több magyar jön rá a tutira

2022. május 27. 10:32

Végre elkezdték feloldani a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, így elkezdett visszatérni az emberek utazási kedve, elkezdett újra kinyílni a világ. A Netrisk.hu vezető biztosításközvetítő portál információi szerint a május közepéig értékesített biztosítások száma már elkezdte megközelíteni a 2019-es azonos időszakának szintjét. Az oldal szerint pedig az utasbiztosítások napi átlagdíja 720 forint, ami alig pár százalékkal haladja csak meg a három évvel ezelőtti átlagárat.

Az év eddigi részében az utasbiztosítást kötők közel fele Ausztriát (16%), Olaszországot (15%), Spanyolországot (7%), Angliát (5%), illetve Németországot (4%) kereste fel. Utóbbi két ország esetében a biztosítást zömmel üzleti, munkavállalási célból keresték fel a megkötött biztosítások alapján. A nyári szezonban várhatóan Horvátország veszi majd át a lista vezető helyét, illetve a felsorolt országokhoz csatlakozik majd Görögország és Franciaország is.

A választott közlekedési eszközök aránya is világosan jelzi a normál utazási szokások visszatérését. Míg tavaly ilyenkor a repülőgépes utak aránya (elsősorban a még fennálló bizonytalanság miatt) 40 százalék alatt maradt, most meghaladja az 52 százalékot, ami körülbelül a covid előtti szintnek felel meg.

– mutatott rá Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Bár az átlagos kárkifizetések összege fokozatosan emelkedik - amit az euróárfolyam jelentős megugrása is erősít – ezt a változást a biztosítók egyelőre csak igen visszafogottan érvényesítik a díjaikban. A május közepéig megkötött utasbiztosítások napi átlagdíja 720 forint volt, ami mindössze 2-3 százalékkal alakul a 2019 hasonló időszakában tapasztalt 700 forint felett. Tavaly ugyan 680 forint volt az átlagos napi díj, de ebben szerepet játszott az utazások arányának eltolódása is: a bizonytalan helyzetben többen választottak közeli célpontot autós utazással.

Egyes termékek esetében várható ugyan néhány százalékos díjemelés a következő hónapokan, de ez legtöbbször együtt jár majd egyes népszerű szolgáltatások (például útipoggyász biztosítása, vagy a kisállatok állatorvosi költségei) térítési limitjeinek emelésével. Külföldi autós utakra is egyre többen viszik magukkal kerékpárjukat, számukra fontos szempont lehet olyan poggyászbiztosítást keresni, amely a szállított kerékpár sérülését, rongálódását is fedezi. Szintén az autós utazókat segíti egy tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé váló, a kempingezőket célzó utasbiztosítási termék, amely lakóautókra és lakókocsikra vonatkozó fedezeteket is tartalmaz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Népszerűek maradnak a belföldi célpontok is

Noha a korlátozások eltörlése sokakat ösztönözhet nyáron az elmaradt külföldi utazások pótlására, ezek költségei jelentős többletterhet jelenthetnek tavalyhoz képest. Az európai országok többségében tapasztalható 8-10 százalék körüli infláció mellett a forintnak az euróhoz viszonyított 10 százalék feletti mértékű leértékelődésével is számolni kell, ami forintban mérve együtt átlagosan 20 százalék körüli költségnövekedést jelent. Emiatt szinte biztosan igen népszerűek maradnak a határokon belüli utak, amelyekhez egyre többen kötnek belföldi utasbiztosítást.

A belföldi utasbiztosításban olyan klasszikus utasbiztosítási fedezetek szerepelnek, mint a poggyászbiztosítás, útlemondás (sztornó) biztosítás, vagy éppen gépjárműassistance-szolgáltatás. Emellett olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatos térítéseket is nyújt, mint a betegszállítás költsége, a nyaralás megszakítása miatt ki nem használt szállásköltség térítése, vagy éppen az utazás során elszenvedett baleset miatt járó táppénzkiegészítés. A belföldi utasbiztosítások átlagos napidíja jelenleg 430 forint körül alakul a Netrisk.hu adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem