Facade of an old abandoned hotel cimlapi

Éledezik a magyar turizmus: már a járvány előtti évét is meghaladta a vendégéjszakák száma

2021. november 9. 09:24

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19%-kal nőtt, és 3,7%-kal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51%-kal csökkent - közölte a KSH.

2021. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 24, a vendégéjszakáké 19%-kal növekedett. A vendégek száma 522 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 68%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17%-kal emelkedett.

A panziókban 6,3%-kal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig a háromszorosára nőtt, utóbbi nagyrészt a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 14, a kempingekben 26%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly szeptemberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák közel negyedét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké közel öt és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82%-a szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (majdnem tízszeres).

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 92%-kal 37,5 milliárd forintra növekedett.

2021. szeptemberben 2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Ÿ Az összes vendégéjszaka 61%-át a belföldi vendégek töltötték el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,6%-kal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19%-kal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.Ÿ A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,7%-kal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05